Obroża antymiauczeniowa w sprayu

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Zanim zaczniecie mnie krytykować, proszę, przeczytajcie to, co napisałem poniżej i bądźcie otwarci na dyskusję. Chciałbym po prostu poznać wasze opinie i doświadczenia.

Mam dwa koty. Jeden z nich miauczy w nocy, gdy tylko się poruszę. Śpią w garażu, ale Dagon wyłapuje każdy mój dźwięk – nawet gdy tylko przewracam się pod kołdrą. Ewidentnie ma bardzo czuły słuch. To niezwykle towarzyski kot, taki „przylepa” – zarówno w dzień, jak i w nocy. Miauczy więc z mojego powodu, a nie dlatego, że jest głodny, spragniony, chce się bawić czy ma brudną kuwetę itp.

Od 7 lat przechodzę przez to piekło. Nie śpię już nawet w swojej sypialni, bo jest zbyt blisko garażu (śpię na kanapie w salonie). Ciągle żyję w napięciu, czekając, aż zacznie miauczeć, co i tak nie pozwala mi zasnąć.

Mam już naprawdę dość tego, że nie mogę spać tam, gdzie chcę i kiedy chcę we własnym domu. Przez to miauczenie, które strasznie mnie stresuje, cierpi nawet moje życie intymne!

Zaznaczę też, że koty są pod świetną opieką. Dostają odpowiednio dobraną karmę (tak, Dagon waży 7,5 kg), wzbogaconą o gotowaną cukinię. Mają do dyspozycji teren na zewnątrz do zabawy, a ja poświęcam im czas na pieszczoty, kiedy tylko mogę. Nie śpią i nie będą spały ze mną w łóżku, bo uważam, że człowiek ma prawo do spokoju i prywatności w pewnych chwilach.

Moje pytanie brzmi:

Czy testowaliście kiedyś obroże przeciw miauczeniu? A może stosowaliście u takich kotów obroże antyszczekowe dla małych psów? Jeśli tak, to jakie i czy możecie podać jakieś szczegóły? Mam na myśli wyłącznie obroże w sprayu – nie chcę zakładać mu obroży elektrycznej ani elektrostatycznej. Chodzi mi o to, żeby zakładać mu ją na noc i w końcu wrócić do sypialni, w której nie spałem od blisko dwóch lat. Chcę wypróbować wszystkie możliwe rozwiązania, zanim w ogóle pomyślę o oddaniu go!

Dziękuję za waszą wyrozumiałość i czekam na wasze opinie :) Jeśli chcecie tylko krytykować (w stylu, że jestem złym właścicielem albo żebym założył stopery do uszu – darujcie sobie takie bzdury), to lepiej nie traćcie czasu.

Robrom

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

80 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

A może by mu tak zbudować wolierę na zewnątrz, żeby tam spał? Oczywiście całkowicie zamkniętą.

Jeśli chodzi o obroże przeciw miauczeniu (z atomizerem lub innym systemem), to jakoś nie mam do nich przekonania w przypadku kotów. Nawet jeśli to tylko spray, a nie impuls elektryczny, to dla mnie jest to tak samo okrutne jak obroża elektryczna...

Nie może spać w salonie? Będzie go tam aż tak bardzo słychać?

Co do karmienia, to „odziedziczyłem” kota, który waży 7,5 kg (niedawno był ważony). I potwierdzam – to, że kot tyle waży, wcale nie oznacza, że jest zdrowy (w sensie dobrze odżywiony).

Skoro o tym mowa, co dokładnie dajecie swojemu kotu do jedzenia? Te cukinie to możecie sobie już darować... A co poza tym?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie rozumiem, dlaczego nie można by po prostu spać w zatyczkach do uszu? ... Dlaczego to zwierzak ma się dostosowywać, a nie my.. Przecież on coś mówi, on do was przemawia.. A wy, gdybyście tylko mogli, to pewnie byście go najchętniej uciszyli na siłę? To działa w obie strony!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No cóż... wygląda na to, że chce Pan/Pani usunąć skutki bez zastanowienia się nad samą przyczyną. Opisuje Pan/Pani ze szczegółami uciążliwe zachowanie kota, twierdząc, że jest bulimikiem i ma problemy psychiczne, ale ostatecznie interesuje Pana/Panią tylko to, żeby przestał miauczeć... Będzie więc trzeba poważnie zweryfikować swoje podejście.

Na początek – i to będzie dobry start – należałoby przestać karmić kota suchą karmą (jaką konkretnie?) i cukinią. To, że jest gruby, nie znaczy wcale, że jest dobrze odżywiony – wręcz przeciwnie, można być otyłym i jednocześnie niedożywionym. Co do uciążliwego miauczenia, nie da się go przerwać przymusem; trzeba najpierw zrozumieć jego powody, zanim zacznie się odpowiednio działać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, trochę zbaczamy z tematu... Tak jak już było wspomniane wyżej! Zostaw mu coś ze swoim zapachem, na przykład jakieś ubranie! Może wtedy chociaż trochę przestanie miauczeć! Powodzenia... 😉
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Naucz się czytać wątek ze zrozumieniem, Sevv. W żadnym momencie nie wspomniałem o rozwiązaniach elektrycznych. Ma Pan/Pani jednak taką potrzebę robienia z innych ludzi oprawców, że nie może się Pan/Pani powstrzymać, nawet jeśli tak nie jest.

Na szczęście na tego typu forach są też osoby o lepszych intencjach niż Pan/Pani.

I całe szczęście, że uświadamia mi Pan/Pani, że jeśli mój kot miauczy, to ma ku temu powód – bo przecież jestem ograniczony i po 7 latach jeszcze tego nie zrozumiałem (ogromna ironia); znam ten powód, tyle że nie będę im pozwalać spać w mojej sypialni, tak samo jak nie sypia się z własnymi dziećmi, o ile mi wiadomo.

Celem tego posta jest znalezienie sposobu, żeby kot nie miauczał (bo tylko jeden z nich robi raban o wszystko) przy każdym moim ruchu w nocy. Więc stopery do uszu nie są właściwą odpowiedzią.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki! :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Powodzenia! ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, spróbuj i daj nam znać, jak poszło!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, spróbuję. Właściwie to zależy mi tylko na tym, żeby móc się wyspać w spokoju, bez ciągłego stresu i obawy, że zaraz coś mnie obudzi... Więc spróbuję.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Też uważam tak samo jak Angéline56! Możesz ewentualnie zostawić mu swój zapach na jakimś ubraniu! :)
    Przetłumaczony francuski
  • 70 komentarzy na temat 80

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post