Obroża antymiauczeniowa w sprayu

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Zanim zaczniecie mnie krytykować, proszę, przeczytajcie to, co napisałem poniżej i bądźcie otwarci na dyskusję. Chciałbym po prostu poznać wasze opinie i doświadczenia.

Mam dwa koty. Jeden z nich miauczy w nocy, gdy tylko się poruszę. Śpią w garażu, ale Dagon wyłapuje każdy mój dźwięk – nawet gdy tylko przewracam się pod kołdrą. Ewidentnie ma bardzo czuły słuch. To niezwykle towarzyski kot, taki „przylepa” – zarówno w dzień, jak i w nocy. Miauczy więc z mojego powodu, a nie dlatego, że jest głodny, spragniony, chce się bawić czy ma brudną kuwetę itp.

Od 7 lat przechodzę przez to piekło. Nie śpię już nawet w swojej sypialni, bo jest zbyt blisko garażu (śpię na kanapie w salonie). Ciągle żyję w napięciu, czekając, aż zacznie miauczeć, co i tak nie pozwala mi zasnąć.

Mam już naprawdę dość tego, że nie mogę spać tam, gdzie chcę i kiedy chcę we własnym domu. Przez to miauczenie, które strasznie mnie stresuje, cierpi nawet moje życie intymne!

Zaznaczę też, że koty są pod świetną opieką. Dostają odpowiednio dobraną karmę (tak, Dagon waży 7,5 kg), wzbogaconą o gotowaną cukinię. Mają do dyspozycji teren na zewnątrz do zabawy, a ja poświęcam im czas na pieszczoty, kiedy tylko mogę. Nie śpią i nie będą spały ze mną w łóżku, bo uważam, że człowiek ma prawo do spokoju i prywatności w pewnych chwilach.

Moje pytanie brzmi:

Czy testowaliście kiedyś obroże przeciw miauczeniu? A może stosowaliście u takich kotów obroże antyszczekowe dla małych psów? Jeśli tak, to jakie i czy możecie podać jakieś szczegóły? Mam na myśli wyłącznie obroże w sprayu – nie chcę zakładać mu obroży elektrycznej ani elektrostatycznej. Chodzi mi o to, żeby zakładać mu ją na noc i w końcu wrócić do sypialni, w której nie spałem od blisko dwóch lat. Chcę wypróbować wszystkie możliwe rozwiązania, zanim w ogóle pomyślę o oddaniu go!

Dziękuję za waszą wyrozumiałość i czekam na wasze opinie :) Jeśli chcecie tylko krytykować (w stylu, że jestem złym właścicielem albo żebym założył stopery do uszu – darujcie sobie takie bzdury), to lepiej nie traćcie czasu.

Robrom

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

80 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Cukinia nie ma nic wspólnego z dietą mięsożercy, jest w zasadzie niepotrzebna i mało sycąca ^^'

Jeśli chodzi o suchą karmę, to wszystko zależy. Pamiętaj też, że mokra karma (ta dobrej jakości) jest bardzo dobra dla zdrowia kotów. Wbrew temu, co ludzie myślą, dobrej jakości mokre jedzenie wcale nie tuczy – to głównie białko i woda (a odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla kotów, żeby uniknąć problemów z nerkami). To, czego warto unikać, żeby koty nie przybrały za bardzo na wadze i nie stały się wiecznie głodne, to zboża i nadmiar węglowodanów znajdujących się w ziemniakach, ryżu i oczywiście właśnie w zbożach. Po prostu karma ze zbyt dużą ilością zbóż nie nasyca kota wystarczająco, przez co ten je, je i je, no i w konsekwencji tyje.

Spróbuj z T-shirtem – moje kotki podkradają mi rzeczy z szafy, kiedy mnie nie ma, pewnie właśnie po to, żeby czuć mój zapach.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć! Myślę, że to normalne, Twój kot po prostu w ten sposób się wyraża!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie pisałam do Pani, Angelina56. Feliway był już testowany, ale on nie służy do takich rzeczy, to w końcu środek antystresowy. Mój kot nie miauczy dlatego, że jest zestresowany, on po prostu chce być ze mną 24 godziny na dobę i mieć ciągły dostęp do jedzenia. Nie zgadzam się na to, bo chcę zachować odrobinę prywatności (znowu się powtarzam), a jeśli chodzi o jedzenie, to gdyby miał michę cały czas pełną, ważyłby pewnie z 15 kilo, bo on nie potrafi przestać jeść.

Swoją drogą, teksty typu „kot może zjeść 50 g cukinii dziennie!” tylko mnie śmieszą. Myślałam, że znalazłam rozwiązanie, żeby poczuł sytość i dawałam mu cukinię bez ograniczeń – potrafił zjeść 600 g w 10 minut, a do tego swoją porcję suchej karmy, i jadłby dalej, gdybym go nie powstrzymała... Testowałam to przez kilka dni pod rząd, żeby sprawdzić, czy sam zacznie to regulować, ale nie, on ma po prostu problem psychiczny.

Jeśli chodzi o koszulkę, to nie, jeszcze nie próbowałam, ale to może być dobry pomysł :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No teraz to już nie rozumiem... Gdzie niby kogoś tutaj pouczam? Próbuję ci tylko wytłumaczyć, że obroża nic tutaj nie zmieni, wcale cię nie oceniam ani nie prawię morałów...

Tak czy inaczej, takie obroże dla kotów nie istnieją. Możesz wypróbować Feliway (który nie zawsze działa), a jeśli to nie pomoże, to czy próbowałaś zostawić mu swoją koszulkę, która pachnie tobą?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za te wasze zbędne lekcje moralności. Dziękuję mimo wszystko Usibelle, która dała mi konkretną radę, ale niestety znam ten system i u nas to nie działa. Angeline56, moje koty wcale tak nie panikują :) Obroża antymiauczeniowa nie istnieje, ale myślałem, że znajdzie się jakiś odpowiednik obroży antyszczekowych – oczywiście nie elektrycznych, bo przecież nie chodzi o to, żeby zrobić mu krzywdę. Mam jednego zupełnie normalnego kota, do którego się dostosowuję (Naru), ale Dagon po prostu uniemożliwia mi normalne życie. Ciągle się dla niego poświęcam, do tego stopnia, że nawet nie szukam partnerki, bo on jest dodatkowo chorobliwie zazdrosny. Więc oceniajcie mnie i śmiejcie się, jeśli chcecie, ale myślałem, że chociaż raz forum okaże się pomocne. Mam kolejny dowód na to, że są tu sami „mędrcy” od pouczania, a nie ma nikogo do podania konkretnego rozwiązania. A przecież uprzedzałem.
    Przetłumaczony francuski
    Usibelle
    Usibelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Obroże antymiauczeniowe nie istnieją. Możesz spróbować użyć dyfuzora elektrycznego Feliway.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Eee, nie wydaje mi się, żebym cię oceniał, no ale... tak jak ci mówiłem, załóż sobie stopery do uszu...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, nie ma żadnego dobrego sposobu na to, żeby oduczyć kota miałczenia... Kot, który nagle dostanie takim sprayem, po prostu oszaleje i będzie chciał za wszelką cenę ściągnąć tę obrożę (nawet nie wiedziałem, że takie rzeczy w ogóle istnieją...). Zamiast przestać miałczeć, może się na niej po prostu udusić. Koty z natury nie są cierpliwe – jeśli o coś zahaczy tą obrożą, zacznie miałczeć, żeby wezwać pomoc, a wtedy ona znowu psiknie mu wodą, co jeszcze bardziej go przerazi. I następnego dnia... może być już po kocie. Udusi się we własnej panice. (To nie są żadne wymysły, takie sytuacje nawet ze zwykłymi obrożami zdarzają się znacznie częściej, niż nam się wydaje). Dodam jeszcze, że taka obroża niczego nie naprawi, a używanie wody wobec kotów nie jest zalecane w żadnym wypadku.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobrze, że uprzedzałem... Więc nie i jeszcze raz nie :) Poza tym mają automat, który sypie im trochę karmy w nocy. Jeśli miauczy, to po prostu dlatego, że chce być ze mną. Tylko że ja chcę się wyspać, potrzebuję trochę prywatności i swobodnego dostępu do własnej sypialni.

To irytujące, kiedy pisze się wszystko czarno na białym, a niektóre osoby i tak czują potrzebę dawania „dobrych rad” bez czytania posta albo patrzą tylko przez pryzmat tego, co ONI by zrobili...

A dla tych, którzy zaraz zapytają: „to po co masz koty?”, odpowiadam od razu: zostały mi narzucone, a kiedy ta osoba odeszła, po prostu je u mnie zostawiła. No i tyle, zależy mi tylko na waszych doświadczeniach, a swoje osądy możecie sobie schować głęboko do kieszeni :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hej, a dlaczego nie spróbujesz zatyczek do uszu?? xD!

Przecież on się po prostu wyraża, to normalne.. to w końcu KOT :/ ...

Możesz mu dać jeść przed samym spankiem, żeby o tobie nie myślał? Albo po prostu zostaw otwarte drzwi, żeby mógł do ciebie wejść, nie??

Przetłumaczony francuski
  • 80 komentarzy na temat 80

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post