Oddzielenie kociąt od mamy

L
Lilisasai Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Potrzebuję waszych opinii i porad. Bycie hodowcą to naprawdę nie lada wyzwanie, nie da się tego tak po prostu zaimprowizować 😂

Moja kotka (którą przygarnęliśmy 5 dni przed porodem – żyła wcześniej na ulicy) 14 listopada urodziła trzy kocurki. Zaraz skończą 3 miesiące.

Zastanawiam się, kiedy mogę je oddać do nowych domów. Wszędzie czytam, że w wieku 3 miesięcy, ale moja kotka nadal bez problemu je karmi, szuka ich, „poluje” dla nich na skarpetki i ubrania. Rzadko je karci, chyba że naprawdę mocno nabroją albo ją zdenerwują.

Strasznie boję się momentu adopcji. Martwię się, że kotka nie będzie gotowa na rozstanie i będzie ich szukać, miaucząc przez cały dzień.

Zdecydowaliśmy, że jednego zostawimy u siebie i zobaczymy, jak będzie wyglądać wspólne życie. Jeśli zacznie być wobec niego agresywna, poszukam mu nowej rodziny. Na razie bardzo im matkuje. Jest też dość „gadatliwa”, więc boję się hałasów, kiedy reszta już pójdzie do nowych domów... (Był moment, że była tak skołowana, że potrafiła całą noc nawoływać maluchy, mimo że spały tuż obok niej – moje niewyspanie było tragiczne).

Do tego te kociaki to straszne łobuzy. Jak tylko nie śpią, to bez przerwy biegają, skaczą, biją się albo bawią. To chyba normalne w tym wieku, co? Ale w nocy bywa to naprawdę uciążliwe. Wolę je trzymać u siebie w sypialni, bo nauczyły się już korzystać ze schodów i boję się, że śmigną komuś między nogami, jak będzie wchodzić do domu. Przez to mam bardzo niespokojne noce.

Mam więc do was kilka pytań:

- W jakim wieku najlepiej oddać je do adopcji?

- Jak mama zniesie to rozstanie?

- Czy zostawienie jednego kocurka to dobry pomysł?

Czekam na wasze odpowiedzi i historie. To niesamowite doświadczenie patrzeć, jak maluchy przychodzą na świat i rosną, ale momentami bywa naprawdę ciężko. I rada dla tych, którzy jeszcze tego nie zrobili —> kastrujcie swoje koty! Inaczej szykujcie się na to, że utrzymanie czystości w domu zajmie wam mnóstwo czasu...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Zatem kocięta nie mają nawet 2 miesięcy. Nie ma żadnego powodu, żeby oddzielać je od mamy – 3 miesiące wspólnego życia to absolutne minimum, żeby mogła je odpowiednio wychować. Zgadzam się z Kelinda, jeśli kotka miauczy, mimo że maluchy są blisko niej, to znaczy, że znowu ma ruję.

Oczywiście możesz zostawić jednego malucha dla siebie i są spore szanse, że będzie się dobrze dogadywał ze swoją biologiczną mamą. Pamiętaj tylko koniecznie, żeby go wykastrować PRZED ukończeniem 6. miesiąca życia, aby uniknąć znaczenia terenu i prób ucieczek w poszukiwaniu kotek.

I tak, zdrowe kocięta są zawsze bardzo energiczne. To właśnie ich brak energii powinien budzić niepokój.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lilisasai Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na pełne odstawienie potrzeba 3 MIESIĘCY. Skoro urodziły się 14 listopada, to zaraz będą miały 2 MIESIĄCE, a nie 3, pewnie się pomyliłeś/aś. Kotka teraz je ustawia i uczy, co wolno, a czego nie – to dla ich dobra. Jak już zostaną odstawione, zacznie je odtrącać, żeby uczyły się samodzielności. A to jej miałczenie to pewnie rujka. Może już znowu być w ciąży, jeśli wychodzi na dwór albo jeśli w okolicy jest jakiś kocur. Maluchy są jeszcze za małe, ale jeśli zostawiasz jednego u siebie, to koniecznie trzeba wysterylizować matkę i wykastrować małego, bo inaczej będą miały wspólne potomstwo. Kociaki to straszne wiercipięty, jeden to już wyzwanie, a co dopiero trzy!

Weterynarz, u którego byłam, powiedział, żeby ją wysterylizować, gdy maluchy skończą 2 miesiące. Mamy wizytę w środę, więc problem będzie z głowy.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Na porządne odstawienie potrzeba 3 MIESIĘCY. Skoro urodziły się 14 listopada, to zaraz będą miały 2 MIESIĄCE, a nie 3, chyba coś ci się pomyliło. Ona po prostu ustawia je do pionu i uczy, co wolno, a czego nie – to dla ich własnego dobra. Nie, jak już zostaną odstawione, to zacznie je zostawiać, żeby radziły sobie same. To miauczenie to pewnie przez ruję. Może być już nawet znowu w ciąży, jeśli wychodzi na zewnątrz albo jeśli w pobliżu jest jakiś kocur. Maluchy są jeszcze za młode, ale jeśli zostawisz sobie któregoś z nich, koniecznie trzeba będzie wysterylizować matkę i wykastrować małego, bo inaczej będą miały wspólne młode. No tak, kociaki to prawdziwe wulkany energii. Jeden to już wyzwanie, a co dopiero trzy!
    Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post