Płyn do naczyń

P
Princessexpanpan Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Właśnie uzupełniałam płyn w zmywarce i zostawiłam otwartą klapkę, żeby produkt spłynął do środka. Mój kot był tuż obok i nie mam pewności, czy nie podszedł tam i go nie polizał albo czy się go nie nawdychał.

Właśnie zjadł posiłek i na razie nie widzę nic niepokojącego.

Jeśli faktycznie doszło do kontaktu, to po jakim czasie mogą pojawić się objawy zatrucia?

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z drugiej strony, idąc tym tropem, płyn do naczyń nie jest produktem „pułapką”, bo jest na tyle niesmaczny, że trudno sobie wyobrazić, by zwierzę czy dziecko mogło go połknąć w ilości, która byłaby toksyczna.

W naszym otoczeniu istnieją jednak rzeczy, które są prawdziwymi pułapkami. Na przykład płyn do chłodnic samochodowych to śmiertelna trucizna nawet w niewielkiej dawce, a problem polega na tym, że ma słodki smak, więc trzeba na niego bardzo uważać i trzymać go w bezpiecznym miejscu.

Są też rośliny. O ile dobrze pamiętam, masz chyba króliki (?), a wbrew pozorom króliki wcale nie potrafią instynktownie rozpoznawać niebezpiecznych roślin i mogą się łatwo zatruć (rośliny cebulowe, oleandry itd.).

Podobnie jest z grzybami – muchomory sromotnikowe są zabójcze, a mimo to każdy, kto ich spróbował, uważał, że są pyszne... a potem umierał...

Chcę Ci przez to powiedzieć, że jeśli chodzi o płyn do naczyń, to jeśli Twój kot go tylko liznął, to pewnie po prostu uznał, że jest ohydny. Na pewno nie połknął go tyle, żeby się rozchorować, a jego reakcja obrzydzenia byłaby natychmiastowa. Niebezpiecznie byłoby natomiast, gdyby kot wsadził w ten płyn łapę, bo później próbowałby się umyć (wylizując ją językiem) i wtedy faktycznie mógłby połknąć znacznie większą ilość.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Wiem, że może trochę przesadzam, ale wolę dopytać i dowiedzieć się czegoś tutaj nawet w drobnych sprawach – nie czekam, aż wydarzy się jakaś tragedia, żeby zacząć się niepokoić.

W przeciwieństwie do dzieci, zwierzęta dużo łatwiej zrozumieć. Przepraszam, jeśli kogoś to drażni. Proszę tylko o rady, a nie o lekcje życia. Ale to bardzo miłe, że mi odpowiedzieliście i poświęciliście swój czas.

Dzięki wielkie.

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przestańcie tak łamać sobie głowę, bo po pierwsze – kot nie jest na tyle głupi, żeby pić płyn do naczyń, który przecież wcale go nie nęci, a po drugie – gdyby miało dojść do zatrucia, to już dawno byłoby to widać!! Mam persy od ponad 30 lat i pozwalam im wychodzić. Zapewniam was, że koty są nieufne i nie jedzą ani nie piją byle czego. Zawsze martwicie się o te swoje koty bez potrzeby, co to będzie, jak pojawią się małe dzieci, które dotykają wszystkiego!! Przemyślcie to, nie mówię tego złośliwie, ale musicie nabrać trochę dystansu!!! Nie jestem pierwszą osobą, która wam to mówi.

W tej sytuacji 1000 razy bardziej wolę kogoś takiego jak Princessexpanpan, kto martwi się na zapas, niż te wszystkie wątki o kotach niemalże na tamtym świecie, gdzie ludzie dopytują tutaj, co robić, zamiast pędem gnać do weterynarza. :)

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję za odpowiedź. Po jakim czasie zazwyczaj pojawiają się pierwsze objawy zatrucia?

Dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli Twój kot nie ma nawyku jedzenia wszystkiego, co znajdzie, to mało prawdopodobne, żeby połknął taki niesmaczny produkt.

Dzień dobry,

Przepraszam, ale co to dokładnie oznacza, gdy kot je wszystko, co popadnie? Czy to może być objaw zatrucia? Proszę o pomoc.

Dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

W przypadku połknięcia detergentów, takich jak płyn do naczyń, widocznymi objawami będą ślinotok i wymioty, a czasem biegunka połączona z bólem brzucha. Jednak najniebezpieczniejsze jest przedostanie się piany do dróg oddechowych. Pojawia się wtedy kaszel i trudności z oddychaniem.

Jeśli Twój kot nie ma zwyczaju „jedzenia wszystkiego, co znajdzie”, jest mało prawdopodobne, by połknął tak niesmaczny produkt. Na razie obserwuj go uważnie, a przy najmniejszych wątpliwościach szybko skontaktuj się z weterynarzem. Co najważniejsze, w takiej sytuacji nie podawaj mu nic do picia ani do jedzenia.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Paul

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post