Podrażniony sutek

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja mała Nova, która ma około 7-8 miesięcy, została wysterylizowana we wtorek, 4 kwietnia 2017 roku.

Jeśli chodzi o zachowanie, to całkiem dobrze doszła do siebie. Weterynarz założył jej opatrunek, który do tej pory trzymał się bez problemu, ale teraz zaczął się podwijać u góry i na dole pod brzuszkiem, odsłaniając sutki wygolone do zabiegu. Właśnie zauważyłam, że mała ciągle liże jeden sutek, który jest czerwony i lekko podrażniony.

Wstąpiłam na szybko do mojego weta (bez kota), który nie wydawał się zaniepokojony i dał mi spray Dermidine do stosowania dwa razy dziennie.

Czy ktoś z was miał już taką sytuację po sterylizacji? Czy to może przez to, że skóra w tym miejscu jest wygolona i dlatego zaczęła się tak intensywnie lizać? Myślicie, że ten spray pomoże i wszystko wróci do normy?

Wrzucam mały schemat poglądowy (nie śmiejcie się :) ) – mam totalnego bzika na punkcie mojej kotki i chcę dla niej jak najlepiej!

Dzięki za przeczytanie.

Podrażniony sutek

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Albo weterynarz może przyjechać do domu, to na jedno wychodzi. Ważne, żeby go obejrzał, jeśli po odkażeniu nic się nie poprawi.
    Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Biorąc pod uwagę jego młody wiek, lepiej byłoby zabrać go do weterynarza.

Zdezynfekuj ranę żółtą Betadine.

Przetłumaczony francuski
    E
    Eden ewa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć. W moim przypadku chodzi o moją kotkę. To też jeszcze maluch, ma dopiero 3 miesiące. Zauważyłam, że cały czas liże sobie jeden sutek. Na początku nie wydawało mi się to niepokojące, ale kiedy się z nią bawiłam, wyczułam coś twardego w okolicach brzuszka. Teraz widzę, że oprócz tego, że sutek jest czerwony i twardy, obok zrobiły się jakieś rany. Muszę zabrać ją do weterynarza? Czy może lepiej poprosić o wizytę domową? Do kliniki mam strasznie daleko i nie mam jak jej tam dowieźć, a bardzo się boję, że to coś poważnego.
    Przetłumaczony francuski
    Lapine-Noir
    Lapine-noir Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Mam ten sam problem z moją kotką po sterylizacji, którą miała kilka dni temu. Właśnie zauważyłam, że ma jeden czerwony sutek – wygląda to trochę tak, jakby ranka na nim już zaschła. Chciałabym wiedzieć, czy to coś poważnego i czy stanie się coś złego, jeśli nie będę tego niczym odkażać?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wielkie dzięki za tę uspokajającą odpowiedź! Właśnie jesteśmy po pierwszym psiknięciu – nie obyło się bez trudności, ale spróbowała to polizać i od razu zrezygnowała. Zapach ją odrzuca, więc będę stosować te dwa psiknięcia dziennie z nadzieją, że sytuacja się uspokoi. W czwartek 20 kwietnia idziemy na ściągnięcie szwów po sterylizacji i poproszę weterynarza, żeby sprawdził, czy wszystko jest w porządku. Jeszcze raz dzięki i miłego wieczoru!
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Rzeczywiście, nie ma powodów do niepokoju. Tak jak wspomnieliście, golenie mogło wywołać lekki stan zapalny. Podczas strzyżenia przed sterylizacją operowanie maszynką w okolicach sutków może być drażniące i powodować mikrourazy, które prowadzą do zapalenia. W efekcie zwierzę się liże.

Dodatkowo, patrząc na Wasz rysunek, podrażnienie dotyczy tylko jednego sutka. Jest więc bardzo prawdopodobne, że to właśnie skutek golenia.

Bez obaw. Stosujcie regularnie Dermidine – ten środek odkażający zapobiegnie wtórnym infekcjom bakteryjnym.

Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na Wasze pytania. Życzę miłego wieczoru,

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post