Popęd seksualny u wykastrowanych kotów?

Alexeline
Alexeline Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Chciałabym opisać Wam mój problem. Mam dwa wykastrowane kocury: Romeo, który za dwa miesiące skończy 4 lata i Titou, który za miesiąc będzie miał 3 lata. Od około dwóch tygodni Romeo wskakuje na Titou, jakby chciał go pokryć. Titou całkowicie mu ulega, ale wydaje przy tym takie miauczenie, jakby go coś bolało albo jakby się bał – trudno mi to jednoznacznie ocenić, ale ewidentnie widać, że nie jest zadowolony. Oczywiście nie pozwalam Romeo na to i od razu reaguję.

Oba koty zostały wykastrowane w młodym wieku, więc nie jest to raczej kwestia starych nawyków. Od początku roku zauważyłam też między nimi trochę więcej spięć i fukania, ale mimo to nadal często razem śpią i nawzajem się wylizują.

Czy wiecie, skąd może brać się takie zachowanie i przede wszystkim, co mogę zrobić, żeby sytuacja się uspokoiła?

Z góry dziękuję za wszystkie informacje i rady!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Y
    Youli Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kurczę, ale słabo. Dzisiaj rano mi zwiał i znalazłem go w krzakach, w ogóle nie chciał się dać złapać. Niezły z niego walczak, odkąd ma tę swoją dziewczynę.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Wysterylizowane koty nie wykazują już zachowań seksualnych. Z kolei im później kocur zostanie wykastrowany (powyżej 6. miesiąca życia), tym większe ryzyko, że zachowa nawyk znaczenia terenu moczem, który wyrobił sobie jeszcze przed zabiegiem. Późna kastracja może też powodować u kocurów zachowania dominacyjne, takie jak wskakiwanie na grzbiet uległego osobnika (samca lub samicy), co odbywa się bez penetracji czy ejakulacji.

Przetłumaczony francuski
    Y
    Youli Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, czy koty się parzą nawet po kastracji, tylko nie dochodzi wtedy do owulacji i wytrysku?

Przetłumaczony francuski
    Alexeline
    Zgłoś
    Hahaha, to nie ja wybierałam mu imię, tylko fundacja. Przez pierwsze tygodnie był taki zestresowany... Zajęło mu miesiąc, zanim w ogóle odważył się wyjść spod kanapy przy nas, więc daliśmy sobie spokój z imieniem, które sami dla niego wybraliśmy. Uznaliśmy, że dzięki temu będzie miał chociaż jedną zmianę mniej do ogarnięcia, lol.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dla mnie to też dominacja albo agresja przekierowana, chce mu pokazać, kto tu rządzi. Ale co to za pomysł, żeby nazwać kota Romeo, sami szukacie sobie kłopotów 😁 Hormony wyparowały już dawno temu, z tego co kojarzę, po kastracji utrzymują się w organizmie maksymalnie przez 3 miesiące.

Przetłumaczony francuski
    Alexeline
    Zgłoś

Też mam taką samą sytuację z moimi wykastrowanymi kocurami. Z tego co zrozumiałem, kastracja zapobiega rozmnażaniu, ale nie samemu aktowi – koty wciąż mają hormony, tylko w mniejszej ilości.

Zrozumiałbym jeszcze, gdyby dobierał się do kotki. Ale tutaj, dość że to kocur, to jeszcze wchodzi mu na plecy i patrząc na pozycję tego na dole, dosięga w zasadzie tylko grzbietu, jakieś 10 cm od nasady ogona.

...

Przetłumaczony francuski
    Alexeline
    Zgłoś
    Dzień dobry, ja też stawiam na zachowania dominacyjne, prawdopodobnie spowodowane obecnością niewykastrowanych kocurów w okolicy, których stresujący zapach wasze koty świetnie wyczuwają. Do tego samiec zestresowany jakąkolwiek zmianą może wykazywać agresję przekierowaną w formie „pozorowanego krycia dominacyjnego”. Dobrze byłoby maksymalnie uspokajać dominującego kota, ale jednocześnie nie pozwalać mu na terroryzowanie tego zdominowanego. Dzięki za odpowiedź. Właściwie to zazwyczaj jest na odwrót. Titou w domu jest raczej tym dominującym niż zdominowanym. Roméo jest bardzo lękliwy. Z drugiej strony, nie waha się bronić kumpla, gdy jakiś inny kot go zaczepia – mnóstwo razy było tak, że jesteśmy w ogrodzie, on słyszy miauczenie Titou i pędzi jak strzała, żeby go obronić i przyprowadzić ze sobą. A w domu to Titou prawie zawsze jest górą. Ale cóż, nie pozwalam mu na to bez względu na powód. Mieszkam na wsi i wydaje mi się, że tutejsi ludzie są dość odpowiedzialni – biega tu parę kotów, ale są pokastrowane lub wysterylizowane. Chociaż może zapuszczają się dalej niż myślę, a węch mają przecież bardzo czuły. Zamówiłam krople Bacha, tak jak radziliście wyżej. Mam nadzieję, że to go trochę uspokoi. Ale mimo wszystko często jest tak, że Roméo śpi sobie spokojnie, a Titou podchodzi do niego i zaczyna go podgryzać albo paciać łapką, niby tak delikatnie, dla zabawy. Chodzi mi o to, że dopóki go nie dopadnie, to ciągle go zaczepia. Jedzą zawsze w tym samym czasie z jednej miski, tutaj nie ma żadnych wojen. I tak go nagle napada. Ostatnio Titou spał, a Roméo wpakował mu się na grzbiet i próbował... no wyglądało to jak krycie, ale był po prostu na plecach, nie gryzł go, a Titou w ogóle się nie ruszał i nawet nie próbował uciekać.
    Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam tak samo z moimi wykastrowanymi kocurami. Z tego, co zrozumiałem, kastracja zapobiega rozmnażaniu, ale nie samemu kryciu. One nadal mają w sobie hormony, tylko jest ich po prostu mniej.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Ja również skłaniam się ku teorii o zachowaniu dominacyjnym, prawdopodobnie wynikającym z obecności niewykastrowanych kotów w okolicy, których stresujący zapach Państwa koty doskonale wyczuwają. Co więcej, kocur zestresowany jakąkolwiek zmianą może wykazywać oznaki agresji przekierowanej, objawiającej się poprzez „pozorowane krycie dominacyjne”. Warto byłoby maksymalnie uspokoić dominującego kota, nie pozwalając mu jednak na terroryzowanie tego zdominowanego.
    Przetłumaczony francuski
    Alexeline
    Zgłoś

Nasze wiadomości się minęły. Sprawdzę to, co mi radzicie, jeszcze raz dziękuję 😊

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post