Potrzebuję pomocy dla mojej kici, która przestała jeść po operacji

Hyacinthe
Hyacinthe Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!!

Jestem kocią mamą małej kici, która pod koniec miesiąca skończy 12 lat – mówimy na nią Belette!!!

We wtorek 25.01 przytulałyśmy się i kiedy postawiłam ją na podłodze, zauważyłam, że traci równowagę i potem lekko kuleje!! Najpierw pomyślałam, że pewnie skaleczyła się podczas szaleństw... uważnie przyjrzałam się mojej Belette i faktycznie zauważyłam małą rankę na tylnej prawej łapce (z boku „kolana”)!! Odkaziłam to trochę betadyną i pomyślałam, że trzeba to obserwować!!!

Następnego dnia Belette kulała jeszcze bardziej niż wcześniej... dla mnie to nie było normalne, żeby taka mała ranka powodowała taką kulawiznę... więc postanowiłam umówić się na wizytę u jej weterynarza!!!

W czwartek pojechałyśmy więc na wizytę... padł werdykt... to skaleczenie to tak naprawdę guz, przez który zrobiła się masa na udzie!!

Weterynarz zdecydowanie zalecił jak najszybszą operację, żeby usunąć tę masę, która strasznie jej przeszkadza, i oddać ją do badania, żeby sprawdzić, czy to nowotwór łagodny czy nie!

Belette dostaje leki przeciwzapalne, czekając na zabieg!

W następny poniedziałek był dzień operacji... odebrałam ją po południu... zabieg przebiegł pomyślnie, a wyniki badania guza będziemy mieć w ciągu maksymalnie 15 dni!!!

Przez 5 dni po operacji ma brać antybiotyk i leki przeciwzapalne!!!

We wtorek i środę powoli dochodziła do siebie po operacji... zjadła troszkę... piła wodę i kilka kropel mleka, na które w pełni zasłużyła, bo była bardzo dzielna przez te ostatnie 2 tygodnie!!!

W czwartek próbowała skorzystać z kuwety... drapie w żwirku... wygina grzbiet... prze... ale nic się nie dzieje!!

Kurczę, wygląda na to, że ma zaparcie... zwymiotowała żółcią 5 razy... natychmiast zadzwoniłam do lecznicy, ale mogą nas przyjąć dopiero jutro!! Po konsultacji z weterynarzem pani w rejestracji powiedziała mi, żeby nie dawać jej antybiotyków ani leków przeciwzapalnych aż do wizyty (możliwe, że to one rozregulowały jej brzuszek) i żeby podawać jej na razie wodę z cukrem, żeby miała siłę wytrzymać!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, bardzo mi przykro z powodu tych złych wieści. Trzymaj się.
    Przetłumaczony francuski
    Hyacinthe
    Zgłoś
    Cześć wszystkim!! Kilka wieści od mojej małej... W piątek znowu wylądowała u weterynarza, bo wciąż nie chciała nic jeść... lekarz zostawił ją na noc pod kroplówką, bo zaczęła się odwadniać... dostała zastrzyk z kortyzonu na pobudzenie apetytu (taki, który normalnie działa przez 5 dni)!! W sobotę zabrałam ją do domu... apetyt faktycznie wrócił... w ciągu dnia zjadła nawet pół porcji mielonego mięsa!! W niedzielę rano obudziło mnie miauczenie... miała biegunkę dosłownie w każdym kącie domu... boli ją brzuch... znowu odmawia jedzenia, za to bardzo dużo pije!! Przez cały dzień te biegunki się powtarzały!! Musiałam ją umyć... możecie sobie wyobrazić, jaka była „zachwycona” tą kąpielą!! Jutro po południu mamy kolejną wizytę u weterynarza na zdjęcie szwów i żeby ustalić, co robimy dalej... bo niestety zapadł już wyrok... ten guz to nowotwór złośliwy... a te dwa guzy, które zostały usunięte, to w rzeczywistości przerzuty!!
    Przetłumaczony francuski
    Hyacinthe
    Zgłoś

Cześć wszystkim!!!

Piszę, żeby dać Wam znać, co u mojej małej Belette... dziś rano po powrocie z pracy wciąż próbowała się załatwić w kuwecie, ale nadal jej się nie udawało!!

Jej weterynarz nie mógł nas dzisiaj przyjąć... kazał mi dalej karmić ją strzykawką, a jeśli poczuję, że jest naprawdę za słaba, to mam ją przywieźć, żeby podłączyć ją pod kroplówkę!! Według niego parafina wystarczy, nie trzeba podawać Microlaxu!!!

Więc nakarmiłam ją trochę strzykawką i poszłam spać!!!

Jak się obudziłyśmy, na zewnątrz pięknie świeciło słońce i mała chciała wyjść... nie mogłam się powstrzymać, położyłam ręcznik na tarasie i obie posiedziałyśmy na nim przez 5-10 minut!!! Była taka szczęśliwa!!!

Po powrocie do środka zrobiła malutką, bardzo twardą kupkę obok kuwety, HURRA!!!

To prawda, że zazwyczaj zawsze chce się trochę przejść na zewnątrz przed pójściem do kuwety (ale teraz jej nie wolno)!!

Trochę ją obmyłam ciepłą myjką, a potem proponowałam jej przeróżne jedzenie, ale nic nie chciała!! Więc znowu podałam jej trochę strzykawką!!!

A przed chwilą, kiedy jadłam... przyszła i zaczęła się domagać MOJEGO talerza!! Więc pokroiłam jej maleńkie kawałeczki czerwonego mięsa, które zjadła jak dzielna dziewczynka (około 2 cm kwadratowe mięsa)!!!

Tak strasznie się cieszę z tego kroku naprzód!!!

Idziemy powoli, ale jest postęp... jest super!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Troszkę jedzenia tu, mała kupka tam i już jesteśmy w siódmym niebie! 😁 To wszystko brzmi bardzo pozytywnie. Trzeba było po prostu dać jej trochę czasu, choć nam zawsze wydaje się, że to trwa wieki. Poza tym, jeśli domaga się wyjścia na zewnątrz, to świetny znak – wasza mała Belette wraca do formy i na pewno szybko wydobrzeje. Jeśli faktycznie zauważycie, że ma problemy z załatwieniem się, możecie spróbować podać jej Microlax, taki dla dzieci – to bardzo pomaga, pod warunkiem, że pozwoli sobie go zaaplikować, a z tym, jak wiadomo, nie zawsze jest łatwo. Najlepiej jednak najpierw zadzwońcie do weterynarza i dopytajcie o radę, tak będzie bezpieczniej.
    Przetłumaczony francuski
    Hyacinthe
    Zgłoś

To pocieszające, że ona je, nawet jeśli to tylko parę okruszków.

Oj tak, to daje wielką nadzieję!!! To niby niewiele, ale dobre i to!!

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    👍 Powodzenia w pracy!
    Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To pocieszające, że je, nawet jeśli to tylko parę okruszków.

Przetłumaczony francuski
    Hyacinthe
    Zgłoś
    Mamy małe zwycięstwo!!! Sama zjada parę kawałeczków tuńczyka... sprawiła mi taką radość... i to tuż przed moim wyjściem do pracy!!! Moja mała Belette jest kochana, uspokoiła mnie i pokazała, że mogę ją spokojnie zostawić samą na tę noc... tak bardzo ją kocham!!
    Przetłumaczony francuski
    Hyacinthe
    Zgłoś
    No widać, że lepiej mieć kota z nadwagą niż w drugą stronę, bo jak pojawiają się problemy ze zdrowiem, to waga leci błyskawicznie. Ale tutaj miała z czego schudnąć i to bardzo dobra rzecz. Może też po prostu źle się czuje po tej operacji i apetyt wróci jej stopniowo. Zaraz po zabiegu działają jeszcze leki przeciwbólowe, zazwyczaj po kilku dniach jest trochę gorzej, kiedy zaczynają odczuwać ból. Co do gardła – może to podrażnienie przez intubację? Zadzwoń jutro rano do weterynarza, powie ci, czy musisz ją przywozić, czy nie. Szkoda byłoby jechać na marne, jeśli nie uzna niczego za nienormalne w tej sytuacji. Nigdy nie jest łatwo zostawiać ich samych w takich chwilach, ale ona będzie spała. Połóż jej w legowisku jakieś swoje ubranie, poczuje twój zapach i to ją uspokoi. Weterynarz mówił wtedy (we wrześniu 2021), że ma stłuszczoną wątrobę... co już wtedy powodowało u niej bardzo bolesne zaparcia!! Dlatego bardzo zalecał dietę!!! Ale całkowicie się zgadzam – wolę ją widzieć z nadwagą niż samą skórę i kości!!! Swoją drogą nie wspomniałam, że wyniki badań krwi są dobre (według lekarza), nerki pracują prawidłowo!! Właśnie się zastanawiałam, czy intubują kota do takiego zabiegu... to by może wyjaśniało, dlaczego nie chce jeść!!! Właśnie wstała, żeby iść do kuwety... ale wciąż nie daje rady! I dopomina się o krótkie wyjście na zewnątrz... mam nadzieję, że to znak, że nie jest z nią tak źle!!! Jeśli chodzi o ubranie w legowisku, to zrobiłam to już od razu po operacji!! I często je wymieniam!!! Nie mogę się doczekać jutra rano, żeby móc zadzwonić do jej doktora!! Bardzo dziękuję za waszą pomoc i wsparcie!!! Odezwę się do was niedługo, żeby dać znać, co i jak...
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post