Potrzebuję pomocy, mój kot zranił się w nos

M
Maliaaaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Bardzo się martwię i planuję zabrać mojego kota do weterynarza w poniedziałek. Niestety tak strasznie się stresuję, a że często zaglądam na to forum po porady, pomyślałam, że może wy będziecie mogli mnie trochę uspokoić albo chociaż coś podpowiedzieć.

W dodatku nie ma mnie teraz w domu i opiekuje się nim moja siostra. Wracam z wyjazdu w poniedziałek rano i od razu zabiorę go do kliniki.

Kotek ma na imię Nairobi. Wczoraj wieczorem, po powrocie do domu, siostra zauważyła, że jego nos jest cały rozdrapany do żywego i wygląda na zainfekowany.

A przecież wczoraj rano, kiedy wychodziłam z domu i żegnałam się z nim jak codziennie, z jego noskiem wszystko było w porządku... Albo zranił się jakoś w ciągu dnia, chociaż nie mam pojęcia jak, albo to coś poważniejszego.

Dzisiaj rano nos wygląda na mniej zainfekowany (bo siostra przemyła go Betadine), ale rana wciąż jest bardzo „żywa”.

Macie jakieś pomysły, co to może być...

Z góry dziękuję.

Potrzebuję pomocy, mój kot zranił się w nos

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Maliaaaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź, to mnie trochę uspokoiło. A jeśli chodzi o tę ranę na zewnątrz, to właśnie to jest dziwne – to kot niewychodzący i póki co w ogóle nie wychodzi z domu...

Tak czy inaczej, w poniedziałek i tak zamierzam pójść do weterynarza!

Dzięki wielkie!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, wygląda na to, że krwawienie pochodzi z zewnątrz nosa, co jest bardziej pocieszające, niż gdyby działo się coś w środku. Twój kot mógł zranić się w czubek nosa, jeśli wychodzi na zewnątrz (może podczas obwąchiwania czegoś albo ugryzł go jakiś mały gryzoń). Nie trzeba się zbytnio martwić, jeśli krwawienie już ustało i dopóki nie wda się żadna infekcja (na przykład nie pojawi się ropa) – do poniedziałku wszystko powinno być w porządku. Obserwuj jednak, czy nie zmienia się jego zachowanie, na przykład czy nie stracił apetytu. Kontynuuj dezynfekcję, ale pamiętaj, żeby nie zdrapywać strupka, który może się utworzyć. Jeśli w poniedziałek rana wciąż będzie świeża, dla pewności skonsultuj się z weterynarzem.

Pozdrawiam serdecznie,

Camille

Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post