Prośba o opinię o składzie karmy dla kota

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Kupiłam dla mojego kota karmę Kitty's Cuisine. Czy możecie mi dać znać, czy ten skład jest w porządku? :

https://www.maxizoo.pl/p/kittys-cuisine-kittys-cuisine-adult-zestaw-degustacyjny-3x300g-1267092/

Składniki analityczne

Kitty’s Cuisine Adult z wołowiną: Białko 34%, tłuszcz 19%, popiół surowy 6,5%, włókno surowe 2,5%, wapń 1,25%, fosfor 1,05%, kwasy tłuszczowe omega-6 2,6%, kwasy tłuszczowe omega-3 0,65%

Kitty's Cuisine Adult z łososiem: białko 34%, tłuszcz 19%, kwasy tłuszczowe omega-6 2,6%, kwasy tłuszczowe omega-3 0,9%, popiół surowy 6,5%, włókno surowe 2,5%, wapń 1,25%, fosfor 1,25%

Skład

Kitty’s Cuisine Adult z wołowiną: Świeża wołowina (30%, w tym 14% mięsa wołowego), suszone białko drobiowe (22,5%), tapioka (21,5%), tłuszcz drobiowy (4,5%), hydrolizat białka drobiowego (4%), suszona pulpa buraczana (4%), suszone skwarki wołowe (3,5%), suszona wątróbka drobiowa (2,5%), granat (suszony, 2%), siemię lniane (1,5%), groszek (1,0%), olej z łososia (0,5%), pestki dyni (0,3%), suszone jagody acai (0,3%), suszone drożdże (0,3%), mączka ze skorupek jaj (0,1%), chlorek potasu (0,1%), sproszkowana celuloza (0,1%), suszony koper włoski (0,05%), suszona kocimiętka (0,05%), suszona rukiew wodna (0,05%).

Kitty's Cuisine Adult z łososiem: świeży łosoś (25%, w tym 4% fileta z łososia), tapioka (25%), skwarki wołowe (15%), suszone białko drobiowe (10,5%), tłuszcz drobiowy (6,5%), suszona wątróbka drobiowa (5,0%), hydrolizat białka drobiowego (4%), suszony szpinak (2%), suszona pulpa buraczana (1,5%), sproszkowana celuloza (1,5%), siemię lniane (0,5%), olej z łososia (0,5%), groszek (0,3%), pestki dyni (0,3%), nasiona chia (0,3%), suszone drożdże (0,3%), mączka ze skorupek jaj (0,1%), chlorek potasu (0,1%), suszony koper włoski (0,05%), suszona kocimiętka (0,05%), suszona rukiew wodna (0,05%).

Dodatki na kg

Dodatki dietetyczne: Witamina A 16 950 j.m., witamina D3 1 500 j.m., tauryna 1 300 mg, miedź (siarczan miedzi (II), monohydrat) 10 mg, jod (bezwodny jodan wapnia) 2 mg, selen (selenin sodu) 0,2 mg, cynk (tlenek cynku) 70 mg.

Wielkie dzięki! :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • E
    Evabkb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wasza karma wygląda całkiem nieźle, bo widać, że zawiera 34% białka przy 19% tłuszczu. To więcej niż połowa, więc bardzo dobrze!

Ma w składzie świeże mięso i świeże ryby, nie zawiera też ziemniaków ani zbóż, co również jest na plus.

Z drugiej strony, w składzie obu smaków można zauważyć „suszone białko drobiowe”, co odpowiada produktom ubocznym pochodzenia zwierzęcego… jeśli nie wiecie, co to dokładnie jest, to zmielone kości, łapy, dzioby, sierść…

To taki mały minus tych chrupek, biorąc pod uwagę, że w wersji z wołowiną jest go aż 22,5%, co jest dużą ilością, a w tej z rybą 10,5%.

Mogę Wam polecić Acanę 75% na stronie „pourchatetchien”, kosztuje tam około 160–180 zł za 4,5 kg. Na tej witrynie ta karma wychodzi nieco taniej.

Polecam też markę „Edgard & Cooper”.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wszystko WYGLĄDA W PORZĄDKU, POZA zawartością białka: lepiej by było, gdyby było go bliżej 40%.

Poziom wapnia i fosforu w ideale nie powinien przekraczać 1%, WIĘC tutaj jest go CIUT ZA DUŻO.

Zamawiałem już w Maxi Zoo, dostawa zajęła niecały tydzień. To zależy, bo przez covid przy pierwszym zamówieniu miałem opóźnienie, ale drugie przyszło w kilka dni, więc całkiem szybko.

Paczki ogólnie dobrze zapakowane, choć jak z każdą przesyłką, czasem zdarzają się problemy. Wysyłają z Niemiec, ale idzie to jakieś 4-5 DNI.

OBSŁUGA klienta jest okej. Po pomyłce – braku darmowego pudełka do przechowywania przy karmie mokrej – wysłali mi za darmo zapas karmy w ramach rekompensaty za te pudełka.

Z kolei jeśli chodzi o wystawianie opinii, to są dość wybredni i nie zawsze je publikują.

Miałem problem ze żwirkiem, ale to pewnie była jakaś wadliwa partia. Świecił się i wydało mi się to dziwne, żeby w zbrylającym żwirku widzieć błyszczące kryształki, a w końcu znalazłem tam mały kawałek szkła, więc... NIE KONTAKTOWAŁEM SIĘ Z BIUREM OBSŁUGI I NIE KUPIŁEM JESZCZE TEGO SAMEGO DLA PORÓWNANIA.

POZA TYM FAJNA STRONKA. Ceny niektórych produktów są wysokie, ale dostawa bez zarzutu i obsługa klienta szybko reaguje.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, to dobra karma, zawartość białka jest bardzo dobra, a cała reszta składu też jest w porządku. Znam się na tym, bo moja kotka ma alergie pokarmowe i razem z moim weterynarzem dokładnie analizowaliśmy składy na opakowaniach. Chantal Wielkie dzięki za odpowiedź, jakość karmy jest dla mnie bardzo ważna. Wiesz może, czy mokra karma tej samej marki też jest dobra? Kupiłam też produkty marek PREMIERE i Moments, jeśli chodzi o mokre jedzenie – jeśli się na nich znasz, daj znać. Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, w sprawie karmy oddaję głos innym, bo jej nie znam. Chciałbym jednak złożyć zamówienie w Maxi Zoo. Czy to rzetelna firma? (Chodzi o dostawę w Polsce i czy dotrzymują rozsądnych terminów?) Ceny mają ciekawsze niż w sklepie stacjonarnym Maxi Zoo obok mnie. Z góry dziękuję za odpowiedź. Jeszcze nie zamawiałem przez internet w Maxi Zoo, więc nie wiem, jak u nich z terminami dostaw, ale w sklepach stacjonarnych są bardzo profesjonalni.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, to dobra karma. Zawartość białka jest bardzo dobra, a cała reszta też wygląda super. Znam się na karmach, bo moja kotka ma alergie pokarmowe i razem z moim weterynarzem bardzo dokładnie analizowaliśmy składy na opakowaniach.

Chantal

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post