Przezroczysta, lepka wydzielina z odbytu mojego kota

Mailyne97
Mailyne97 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, przedwczoraj po dłuższym czasie zorientowaliśmy się, że nasz kotek kiepsko się czuje i jest strasznie zmęczony. Myśleliśmy, że to po prostu dlatego, że bardzo dużo wychodzi na dwór...

Wczoraj zauważyliśmy, że coś z niego wycieka... na początku byliśmy pewni, że to mocz...

Ale podczas wizyty u weterynarza wyszło na jaw, że ta przezroczysta, ciągnąca się ciecz wydostaje się z jego odbytu...

Miał 39,5 stopnia gorączki i prawie w ogóle nie chciał jeść.

Weterynarz zatrzymał go na jedną noc i odebraliśmy go dzisiaj, chociaż wcale nie jest jeszcze w pełni sił...

Czy macie pomysł, co to może być za płyn i jaka może być tego przyczyna? Spotkaliście się już kiedyś z czymś takim?

Z góry wielkie dzięki za wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

24 odpowiedzi
Sortuj według:
  • F
    Florentb31 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy z Twoim kotem już lepiej? Mój ma to samo co Twój i od rana zupełnie nic nie je, bardzo źle się czuje, a z odbytu wypływa mu przezroczysty płyn...

Przetłumaczony francuski
    F
    Florentb31 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Też tak myślę, jeśli nie będzie lepiej, trzeba by odwiedzić innego weterynarza. Stan waszego kota jest jednak dość niepokojący. Uważajcie na odwodnienie. Może skusiłby się na puszkę tuńczyka, do której dolejecie wody? Jest tam sporo soli, ale teraz najważniejsze jest to, żeby jadł I pił. Tuńczyk czasem wystarczy, żeby pobudzić apetyt. W końcu udało mi się go trochę nakarmić i napoić... podałam mu ciepłą zupkę i całkiem mu smakowała. Pomyślałam, że to doda mu trochę energii i przynajmniej coś będzie miał w brzuszku.
    Przetłumaczony francuski
    S
    Sandrine1976 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Mój kot chyba ma to samo. Zauważyłem to dzisiaj wczesnym popołudniem. Wydziela taką żółtawą, lepką ciecz i bardzo często biega do kuwety. Wydawał mi się też taki trochę osowiały. Mamy jutro wizytę u weterynarza o 17:00. Postaram się do was wrócić i dać znać, co powiedział lekarz. 🤞🤞🤞🙏🙏🙏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Można się tu naczytać o dość niepokojących rzeczach, jak choćby o panleukopenii 😯

Moja kotka miała rok temu pewien objaw (przezroczysta i bezwonna wydzielina z odbytu), ale ponieważ normalnie jadła i się ruszała, uznałam, że będziemy ją obserwować bez paniki. A że akurat wypadał termin kolejnego odrobaczania, pomyślałam, że to nie zaszkodzi, więc ją odrobaczyłam.

W naszym przypadku problem był chyba związany z nadwagą, już wyjaśniam:

koty mają gruczoły okołoodbytowe, które mogą się nie opróżniać prawidłowo, jeśli zwierzak jest zbyt okrągły, żeby wywrzeć na nie nacisk podczas mycia się pod ogonem. Zauważyłam, że moja zaczęła mieć trudności z dosięgnięciem do tyłu. Skorzystałam więc z tego poradnika, przechodząc od razu do kroku 6:

https://pl.wikihow.com/opróżnić-gruczoły-okołoodbytowe-u-kota

Opróżniłam jej te gruczoły i objawy zniknęły. Przestała odczuwać dyskomfort. Od tamtej pory schudła i sytuacja się nie powtórzyła.

Więc jeśli Twój kot normalnie biega i je, ale ma tylko ten jeden objaw, wypróbuj ten poradnik i nie zapomnij o odrobaczeniu, jeśli zbliża się termin (oczywiście trzymając się ściśle wyznaczonych dat).

Przetłumaczony francuski
    S
    Sarah123pz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej, czy Twój kotek wyzdrowiał?! Mój ma dokładnie to samo, co Twój wcześniej... (lepka wydzielina, nie je, ciągle śpi, w ogóle się nie rusza). Nie mam pojęcia, co robić! Weterynarz mówi, że nigdy czegoś takiego nie widział.
    Dzień dobry, czy moglibyśmy prosić o jakieś wieści o Twoim kotku? Moja kicia ma identyczne objawy.

Cześć, jak tam Twoja mała, wszystko u niej w porządku?

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Najlepiej będzie, jeśli pójdziesz do weterynarza.

W niektórych miastach, między innymi w Joué-lès-Tours, panuje teraz epidemia, ale to może być coś zupełnie innego. Tylko wet będzie mógł ci powiedzieć, co się dokładnie dzieje, po zbadaniu zwierzaka.

Przetłumaczony francuski
    S
    Simey4000 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, czy Twój kot wyzdrowiał?! Mój ma dokładnie to samo, co Twój… (lepka wydzielina, nie je, ciągle śpi, nie rusza się). Nie wiem, co robić! Weterynarz nigdy czegoś takiego nie widział. Cześć, czy możemy prosić o jakieś wieści o Twoim kocie? Moja ma identyczne objawy.
    Przetłumaczony francuski
    P
    Pascale Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mój miał to samo. To tyfus koci, bardzo poważna i zaraźliwa choroba.
    Przetłumaczony francuski
    N
    Natsumi Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, właśnie przeczytałam wasze wpisy i u mojej kotki od rana dzieje się to samo – ten płyn cały czas wycieka. Weterynarz podał jej antybiotyk, Smectę na biegunkę i syrop na wymioty. Tyle że ona przestała jeść i pić, i mam wrażenie, że po podaniu leków jej stan jeszcze się pogarsza. Naprawdę bardzo się martwię 😔

Proszę, jeśli wasze koty mają się już lepiej, dajcie mi jakieś rady dla mojej kici.

Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To, co piszesz, brzmi dość niepokojąco i mam nadzieję, że Twoi mali podopieczni czują się już lepiej?

Masz dla nas jakieś dobre wieści?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 24

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post