Pytania po kastracji

Matilda1
Matilda1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój 5-miesięczny kocur został wykastrowany w sobotę i mam kilka pytań.

Mimo że został wykastrowany, mój kot nadal miewa erekcje. Wiem, że nie będzie mógł się już rozmnażać, ale zastanawiam się, czy skoro miewa erekcje, to nadal mogą go interesować kotki i czy nie będzie uciekał daleko w ich poszukiwaniu? Drugie pytanie: po jakim czasie od zabiegu wypuściliście swojego kota na zewnątrz? I w końcu trzecia sprawa: mój weterynarz powiedział, żeby przejść na karmę dla kotów kastrowanych za miesiąc. Zastanawiam się jednak, czy to dobre dla jego rozwoju, a poza tym zostało mi jeszcze całe opakowanie 6 kg karmy do wykończenia... Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Matilda1
    Zgłoś
    Tak, on od małego miewa erekcje. Jak jest bardzo radosny, to jego siusiak robi się cały różowy i się wysuwa :-) . Zastanawiałam się, do kiedy mogę mu podawać karmę dla kociąt, bo mam jeszcze wielkie opakowanie, i czy faktycznie trzeba potem przechodzić na karmę dla kotów sterylizowanych, czy może taka zwykła dla dorosłych kotów w zupełności wystarczy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zaskakujące. Nigdy nie słyszałem o wykastrowanym kocie, który miałby erekcję!

Co do twojego drugiego pytania, myślę, że może wychodzić od razu, skoro będzie go mniej kusiło, żeby się oddalać. Naszego wypuściliśmy od razu i zauważyliśmy, że ma znacznie mniejszą tendencję do włóczenia się daleko.

Z drugiej strony, ponieważ był mniej waleczny, inne koty z okolicy (te „z jajami” :-)) miały tendencję do ustawiania go sobie. W pewnym momencie w ogóle nie chciał już wychodzić.

Jeśli chodzi o karmę dla kastratów, podaję mu ją, odkąd przeszedł zabieg, ale to i tak nie zapobiegło tyciu. Obawiam się, że nie ma na to cudownego sposobu, poza ewentualnym zmniejszeniem porcji, skoro teraz mniej się rusza.

Przetłumaczony francuski
    Matilda1
    Zgłoś

Dzięki za Twoją odpowiedź. Podaję mu już bezzbożową karmę dla kociąt i chciałem zapytać, jak długo powinienem mu ją jeszcze podawać teraz, gdy jest już po kastracji, żeby przy okazji za bardzo nie przytył. Słabo, jeśli kastracja nie wyciszy jego zapędów... Myślałem, że właśnie po to się kastruje, żeby kocury nie uganiały się za kotkami i nie odchodziły zbyt daleko od domu...

Przetłumaczony francuski
    R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, 1: Tak, to zupełnie normalne. Kastracja nie zapobiega erekcji i nie wygasza całkowicie instynktu. Zwłaszcza że u Twojego to jeszcze świeża sprawa – hormony utrzymują się w organizmie jeszcze przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. 2: Nie mam pojęcia, bo nigdy nie miałam kota wychodzącego, sorki. 3: Karmy typu „sterilised”, dla kotów niewychodzących itp. to w dużej mierze po prostu marketing. Jak już wyjdzie na zewnątrz, to przecież nie będzie polował na specjalne myszy dla kastratów 😁 W miarę możliwości staraj się po prostu unikać karm słabej jakości – takich z małą ilością mięsa, ze zbożami itp. :)
    Przetłumaczony francuski
    Matilda1
    Zgłoś

Podbijam temat, może ktoś zechce mi odpowiedzieć? :-)

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post