Sąsiedzi dokarmiają mojego kota, co robić?

Noneko
Noneko Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Od kilku dni mój kot wybrzydza przy swojej karmie, a mimo to przybiera na wadze...

Na początku myślałam, że może jest chory, więc poszliśmy do weterynarza, ale wszystko jest w porządku. Pani weterynarz zwróciła tylko uwagę, że jak na swój wiek (półtora roku), ma dość duży brzuch.

Zrobiłam więc małe dochodzenie i zauważyłam, że dzieci z mojego osiedla uwielbiają bawić się z moim kotem, który jest bardzo, a nawet za bardzo towarzyski wobec ludzi.

Szukając go pewnego wieczoru około 19:00, zauważyłam dziewczynkę z sąsiedztwa, która za wszelką cenę chciała go zabrać ze sobą do domu.

Wyjaśniłam jej wtedy, że to mój kot i że absolutnie nie wolno go wpuszczać do środka ani karmić, bo ma wrażliwy żołądek i jest na specjalnej diecie. Dodałam też, że będzie mi bardzo smutno, jeśli będzie go zabierać co wieczór, bo potem wszędzie go szukam.

Wypuściła go, więc wróciłam do domu.

Mój kot wrócił dopiero około 23:00 z brzuchem napchanym do granic możliwości – nawet nie tknął swojej miski i od razu poszedł spać.

Moja rozmowa z tą małą najwyraźniej nic nie dała.

Nawet w ciągu dnia tylko śpi, a wieczorem, zamiast zjeść kolację u siebie, woli czmychnąć na dwór (pewnie po to, żeby najeść się gdzie indziej).

Mieliście kiedyś taki problem? Myślicie, że lepiej zagadać do rodziców? Czy może napisać do nich list?

Dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

40 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Cieszę się, że jest już lepiej. Wpadło mi coś do głowy: zdarza się, że koty wychodzące zjadają bardzo szkodliwe rośliny. Moja kuzynka miała kotkę, która po kryjomu podgryzała jedną z jej roślin doniczkowych i bardzo chorowała na żołądek... Kuzynce zajęło całe miesiące, zanim namierzyła „winowajcę”. Od kiedy nie ma już roślin, skończyły się też problemy z trawieniem.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie chcę Wam psuć humoru, ale... nawet przy wielkim ogrodzie i tak ciągnie ich dalej...

To zupełnie jak z niektórymi ludźmi i pieniędzmi: „im więcej mają, tym więcej chcą” 👎

Przetłumaczony francuski
    Noneko
    Zgłoś

Gdybym tylko mogła podarować mu duży ogród, to nawet bym się nie zastanawiała.

Z drugiej strony, ma tutaj swoich kocich kumpli i swoją rutynę (choć fakt, ostatnie dni były dla niego dość stresujące).

Zobaczymy, jak to będzie. Dam Wam znać, gdyby atak się powtórzył.

Miłego wieczoru dla Was również i dziękuję!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Mam nadzieję, że teraz wszystko będzie już dobrze. Każdy z nas prędzej czy później przechodzi przez takie historie, ale koty po prostu uwielbiają żyć po swojemu na zewnątrz – w głębi duszy jest to dla nich bardzo ważne.

Jeśli chodzi o przeprowadzkę z tego powodu, to boję się, że to byłoby tylko przeniesienie problemu w inne miejsce... Wszędzie są dzieci i różne zagrożenia, ale Twój kot jest sprytny. Cokolwiek zaszkodziło żołądkowi Twojego małego towarzysza, na pewno nauczy się na błędach, nie martw się.

Innym rozwiązaniem jest mieszkanie, z którego by nie wychodził, ale to trudna sprawa dla kota, który już zaznał wolności. Może byłoby to dobre dla jego zdrowia, ale niekoniecznie dla jego psychiki i równowagi.

Miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    Noneko
    Zgłoś
    Tak Mike64 Już od jutra mój kot będzie musiał zacząć się przyzwyczajać do nowej obroży z moim numerem telefonu, tak na wszelki wypadek... Ogłoszenie też już mam gotowe! 😌
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Cieszę się, że Twój kot czuje się już lepiej.

Jeśli chodzi o jak najlepsze „zabezpieczenie” jego spacerów... na dłuższą metę pewnie trudno będzie go całkiem zatrzymać w domu. Może warto byłoby wdrożyć to, co już wcześniej proponowano: założyć mu obróżkę samowypinającą z adresówką, żeby było wiadomo, że nie jest bezdomny, i przygotować taką informację ze zdjęciem z prośbą, żeby go nie dokarmiać ze względu na jego problemy z żołądkiem...

To już zawsze coś, a Ty daj mu jeszcze porządną nauczkę, żeby nie jadł żadnych świństw. 😉😉😉

Przetłumaczony francuski
    Noneko
    Zgłoś

Nie obwiniam sąsiadów, to tylko moje domysły. Dzieciaki z osiedla uwielbiają mojego kota, bo jest taki łagodny i kochany, a wiadomo, jak to jest z dziećmi – kiedy kot codziennie do nich zagląda, żeby się przywitać, to dają mu a to jakiegoś smaczka, a to miseczkę mleka...

Nadal nie mam pojęcia, dlaczego mój kot miał ten atak. Może to jakiś owad, a może zjadł coś z wystawionej gdzieś miski... W każdym razie wieczorem znów poszedł pobiegać i zobaczę, czy to się powtórzy. Kot i tak pójdzie tam, gdzie będzie chciał, nawet jeśli ryzykuje kolejną pilną wizytę u weterynarza. Jeśli to się nie skończy, to się wyprowadzę. Zdrowie mojego kota jest dla mnie najważniejsze i nie zniosłabym myśli, że mogłabym go stracić. Dla mojego zdrowia też tak będzie lepiej – jestem zestresowana i spanikowana 24/7, śpię z otwartymi oczami, żeby go pilnować każdej nocy.

W każdym razie dziękuję Wam wszystkim, że pytacie o jego zdrowie, to naprawdę podnosi mnie na duchu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z całego serca życzę tego Tobie, a przede wszystkim Twojemu kotu!

Czy wiesz już, co było przyczyną tego złego samopoczucia?

Tak czy inaczej, dziękuję moim znajomym z Wamiz za uświadomienie mi, że istniały inne możliwe wyjaśnienia Twojego problemu. Na przyszłość będę bardziej ostrożny w swoich osądach, bo gdybyś mnie posłuchał, mogłoby dojść do niepotrzebnych kłótni z sąsiadami.

Przetłumaczony francuski
    Noneko
    Zgłoś

Po dwóch dniach odpoczynku mój kot w końcu nabrał sił – znowu zaczął jeść i się ruszać.

Strasznie się jednak denerwuję na samą myśl, że miałabym go znowu wypuścić. Mam nadzieję, że to był tylko przejściowy kryzys i więcej się to nie powtórzy..

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Daj znać, co u Twojego kota.

Czy wrócił mu apetyt i czy brzuch mu już trochę zszedł?

Mam w każdym razie nadzieję, że w tej chwili jest już lepiej i że ani Ty, ani Twój kot nie spędzicie kolejnej takiej nocy jak ta ostatnia...

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 40

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post