Środek owadobójczy

M
Mimi-1020 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Piszę do Państwa, ponieważ chcąc zabić komara, użyłem sprayu Raid. Problem polega na tym, że w tej samej chwili nadszedł mój kot i boję się, że mógł się go trochę nawdychać. Zdaję sobie sprawę, że niektóre z tych produktów mogą być niebezpieczne dla kotów. Weterynarz na dyżurze poradził mi, abym poczekał i obserwował zwierzę, ale wciąż nie jestem spokojny.

Jeśli ktoś z Państwa wie, czy składniki zawarte w sprayu Raid na komary mogą być toksyczne dla kota, byłbym bardzo wdzięczny za informację.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Zgłoś
    Po dwóch dniach mój kot nadal ma tak samo dobry apetyt i nie zmienił się, jeśli chodzi o zachowanie. Trochę się tylko rano przestraszyłam, kiedy usłyszałam, jak próbuje wykrztusić kłaczka, ale zaraz potem już leciał z powrotem do swojej miski 😅 Posłucham Waszych rad i kupię taką elektryczną rakietkę na komary, bo po tej całej akcji koniec z preparatami w sprayu. Za bardzo się bałam o mojego kota.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Możecie też użyć elektrycznych łapek, żeby ubić to paskudztwo. Ale trzeba dobrze celować, niczym jakiś mistrz tenisa...

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kupuję w aptece opaski przeciw komarom, które nosi się na nadgarstku albo kostce. Są na bazie olejków eterycznych i sprzedają je z dwoma wkładami zapasowymi – są naprawdę mega skuteczne.

(Dowiedziałam się o nich, kiedy byłam w Amazonii pracować przy zwierzętach. Głównym wymogiem było wtedy: zero chemicznych środków na komary).

Produkty, których używacie, są super niebezpieczne dla każdego z osobna, a także dla całej naszej planety.

Już dawno powinny zostać zakazane, skoro od lat powszechnie wiadomo, jak bardzo są szkodliwe!!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Wielkie dzięki za wszystkie Wasze odpowiedzi. Na ten moment nie ma żadnych objawów i zachowuje się tak jak zwykle, ale będę go dalej obserwować.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

SĄ takie urządzenia owadobójcze bez żadnej chemii, które włącza się do kontaktu. To po prostu światło, które je przyciąga, a potem one giną (chyba są spalane przez wysoką temperaturę, ale nie jestem tego pewien na sto procent).

Istnieją też inne sposoby, ale najlepiej po prostu założyć moskitiery w oknach – to najskuteczniejsza metoda i wtedy żaden owad nie ma prawa wlecieć do środka.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nawet jeśli Pana/Pani kot się tego nawdychał, ilość prawdopodobnie nie była zbyt duża. Proszę go uważnie obserwować, wymienić wodę i karmę, jeśli znajdują się w tym samym pomieszczeniu, oraz dokładnie umyć ręce, aby pupil nie zlizał dodatkowo preparatu z Pana/Pani skóry. Jeśli w ciągu najbliższych dni u kota nie wystąpią żadne objawy, nie ma powodów do niepokoju.

Zamiast sprayu w aerozolu lepiej stosować preparaty przeciw owadom wkładane do kontaktu – są one mniej toksyczne niż spray. Należy jednak pamiętać, że zawarte w nich substancje czynne są zawsze w pewnym stopniu szkodliwe, zarówno dla zwierząt, jak i dla nas.

Mam nadzieję, że te informacje Pana/Panią uspokoiły,

Cyanne - studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Wielkie dzięki, bo przyznam, że strasznie się wystraszyłam, jak zobaczyłam, że mój kot nagle przybiegł polować na komara dokładnie wtedy, gdy ja próbowałam go ubić Raidem 😅 Szczerze mówiąc, tak bardzo bałam się o mojego kiciusia, że aż wyrzuciłam ten spray. Minęły już 2 godziny, odkąd pewnie się tego nawdychał – na razie śpi spokojnie, ale będę go pilnować przez całą noc.
    Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To właśnie permetryna i jej pochodne są zabójcze dla kotów. Jeśli Twój kot nie wymiotuje, to będzie dobrze. Przewietrz po prostu porządnie pokój. Po jednym małym psiknięciu pewnie nic mu nie będzie, ale obserwuj go na wszelki wypadek – sprawdź, czy nie zacznie wymiotować albo czy nie zmieni mu się zachowanie. Tak, pod żadnym pozorem nie wolno używać aerozoli zawierających permetrynę i jej pochodne. Niektóre preparaty ich jednak nie mają i można ich użyć w sytuacjach wyższej konieczności, np. przy inwazji owadów. Pamiętaj jednak, żeby pryskać w pomieszczeniu, w którym nie ma kota, a potem porządnie je wywietrzyć (bez kota i ludzi w środku). Dodatkowo trzeba umyć wszystkie powierzchnie, z którymi kot będzie miał kontakt – podłogi, wierzchy mebli, dosłownie wszystko – zanim wpuścisz go z powrotem do pokoju. Na jednego komara nie ma co wyciągać sprayu, który tylko zanieczyszcza powietrze. Lepiej użyć zwykłej łapki albo pułapki, są też dostępne wersje elektryczne. Mając kota lub inne zwierzę, w ogóle NIE POWINNO SIĘ używać żadnych aerozoli. Jeśli już musisz (perfumy, dezodoranty itp.), to najlepiej używaj ich w łazience i potem mocno wywietrz, ale NAJLEPIEJ po prostu całkowicie z nich zrezygnować.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To tak samo szkodliwe dla Twojego kota, jak i dla Ciebie!

Normalnie powinno się spryskać pokój, zostawić go zamknięty na 10 minut, a potem porządnie wywietrzyć, zanim się do niego wróci, ale no cóż... ja sam, jak tylko usłyszę komara, to od razu go gazuję!

Myślę, że trzeba przede wszystkim uważać, żeby nie pryskać w pomieszczeniu, w którym jest jedzenie, woda czy nawet zabawki, jeśli nie są niczym przykryte, bo ten środek osiada na wszystkim.

Nie martw się, to że kot od czasu do czasu trochę tym pooddycha, to nie koniec świata, a zresztą koty i tak nienawidzą tego dźwięku „psik-psik”.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post