Starsza kotka i brązowa plamka na zielono-żółtym oku

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam starszą kotkę, ma jakieś 16-17 lat (adoptowałam ją jako dorosłą, więc nie znam jej dokładnego wieku, ale pewnie urodziła się w 2005 lub 2006 roku).

Zauważyłam, że na jej oku, które normalnie jest zielono-żółte, pojawiła się mała brązowa plamka. Moja kicia ma różnokolorowe oczy, to drugie jest całe brązowe.

Jak myślicie, co to może być? Czy powinnam iść z nią do weterynarza, czy nie ma takiej potrzeby?

Dzięki.

Starsza kotka i brązowa plamka na zielono-żółtym oku

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Cześć i dzięki za wieści! Zbyt często zdarza się, że osoby proszące o radę nie wracają, żeby napisać, co powiedział weterynarz. A przecież takie informacje są bardzo przydatne dla innych, którzy szukają pomocy przy podobnych problemach, no i bywa to frustrujące dla osób, które starały się pomóc. W każdym razie super, że to nic poważnego. Życzę Wam jeszcze wielu wspólnych lat z tą śliczną kotką.

Dzięki, też mam taką nadzieję. Kicia jest w świetnej formie, obecnie ładnie pije i je. 😊

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Twoja kicia przypomina mi moją Perłę, która odeszła 4 miesiące temu...

Też była przepiękna.

Przetłumaczony francuski
    P
    Pouci Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Twoja kicia przypomina mi moją Perlę, która odeszła 4 miesiące temu...

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry i dziękujemy za wieści. Zbyt często zdarza się, że osoby proszące o radę nie wracają już na forum, by dać znać, co powiedział weterynarz. A przecież takie informacje są niezwykle przydatne dla innych, którzy szukają na stronie odpowiedzi przy podobnych problemach, a brak odzewu jest po prostu frustrujący dla tych, którzy starali się pomóc. W każdym razie to wielka ulga, że to nic poważnego. Życzę Wam jeszcze wielu wspaniałych lat z tą cudną kotką!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, ona jest przepiękna! To wygląda zupełnie jak plama starcza. Moja kicia też tak miała... i kiedy pojawiła się jej pierwsza plamka, zadawałam sobie te same pytania co Ty! Z biegiem lat pojawiało się ich coraz więcej... Ale w razie wątpliwości nie wahaj się skonsultować z weterynarzem.

Dzięki, mogę potwierdzić po wizycie u weta, że to faktycznie plama starcza.

To prawda, że jest cudowna:

Przetłumaczony francuski
    P
    Pouci Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, jest przepiękna!

To wygląda bardzo podobnie do plamki starczej! Moja kicia też to miała... i kiedy pojawiła się u niej pierwsza taka plamka, zadawałam sobie dokładnie te same pytania co Pani! Z biegiem lat pojawiało się ich coraz więcej...

Jednak w razie wątpliwości proszę nie wahać się i skonsultować to ze swoim weterynarzem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, ona jest przepiękna. Wiele dachowców jest o wiele ładniejszych niż koty rasowe. W każdym razie brawa dla Ciebie i dziękuję za adopcję starszej kotki. Mam nadzieję, że to nic poważnego.
    Dzięki! 😊 Tak, jest śliczna. Ma na imię Minette. Poza tym, nawet jeśli nie chodzi zbyt szybko i wygląda, jakby chodziła trochę krzywo, to wciąż często biega i skacze, więc jak na swój wiek wydaje się być w naprawdę dobrej formie. Jest kochana i daje się głaskać każdemu, nigdy nie drapie i w ogóle nie jest płochliwa ani dzika. Moja kochana Minette. 😻

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wygląda na to, że „szpara” oka jest mniejsza w tym, w którym jest plamka. Warto by było pójść do weterynarza, żeby się uspokoić (albo i nie🤔...).

Tak, mi też się tak wydaje. Myślałam, że jego brązowe oko (lewe) wydaje się mniejsze (u góry), ale to pewnie przez sierść, która tak opada i tworzy takie złudzenie. Szpara w jego zielonym oku (które czasem wydaje się żółte) faktycznie wydaje się mniejsza. A jeśli chodzi o to oko z plamką (prawe), to wygląda na to, że jest tam więcej małych brązowych plamek, ale nie są tak duże i widoczne jak ta jedna, którą wyraźnie widać.

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, jest przepiękna. Wiele dachowców jest znacznie ładniejszych niż koty rasowe. W każdym razie wielkie brawa i dziękuję Ci za adopcję starszej kotki. Mam nadzieję, że to nic poważnego.
    Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wygląda na to, że ta „szparka” w oku jest mniejsza w tym, w którym jest ta plamka. Warto byłoby pójść do weterynarza, żeby się uspokoić (albo i nie🤔...).

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post