Twardy brzuch przy dotyku

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Wczoraj po południu, głaszcząc mojego półtorarocznego kota Jyma, zauważyłam, że jego brzuch jest twardszy niż zwykle. Mimo to załatwia się normalnie, z taką samą regularnością co zawsze, i nie wydaje mi się, żeby miał robaki (przynajmniej żadnych nie widziałam). Poza tym brzuszek nie jest powiększony, ma normalne proporcje, a zachowanie kota w ogóle się nie zmieniło: je normalnie, śpi, bawi się, szaleje i skacze po całym domu... Zauważyłam też, że kiedy masuję mu brzuch (tam, gdzie jest twardy), on to lubi – tak jak zawsze – więc nie wygląda na to, żeby go coś bolało.

Dodatkowo od nieco ponad tygodnia jesteśmy w trakcie zmiany karmy na inną markę i obecnie dostaje 50% starej i 50% nowej karmy.

Czy macie pomysł, co to może być? Powinnam się martwić? Czy to może być wina zmiany karmy? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kociak miał twardy brzuszek, ale za to miał biegunkę – to były pasożyty (niewidoczne gołym okiem). Skoro Twój kot nie ma biegunki, to pewnie nie to, ale robaki nadal są możliwe, nawet jeśli ich nie widzisz.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Idź do weterynarza... Twardy brzuch to nigdy nie jest dobry znak...
    Przetłumaczony francuski
    Odrade
    Odrade Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To, że nie widzisz robaków, wcale nie oznacza, że Twój kot ich nie ma... Mimo wszystko radziłbym go odrobaczyć, a jeśli to nie przejdzie lub pojawią się inne objawy, to faktycznie warto udać się do weterynarza.

O.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie, to raczej nic poważnego, jeśli go nie boli, ale czasem koty nie lubią dostawać dwóch rodzajów karmy na raz. Dlatego radzę ci, żebyś sam wybrał dla niego jedną konkretną karmę (wybierz taką z jak najmniejszą ilością chemii, np. konserwantów...). A jeśli to nie minie, przejdź się do weterynarza 👌
    Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post