Wygląd brzucha 24h po porodzie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mamy kotkę, która 24 godziny temu urodziła dwa maluchy. Z tego co wiem, to nie jest jej pierwszy miot – miała już wcześniej co najmniej dwa (w pierwszym były dwa żywe kocięta, w drugim jedno, które urodziła na zewnątrz, bo to prawdopodobnie porzucona kotka).

Jednak jej brzuch wciąż jest duży i twardy (wygląda to jak takie kule po obu stronach). Kotka normalnie je, pije, mruczy, korzysta z kuwety, karmi młode i je wylizuje. Nie ma żadnych niepokojących upławów ani skurczów.

Czy to normalne, że brzuch pozostaje duży 24 godziny po porodzie, czy to może być znak, że w środku są jeszcze inne kocięta?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • T
    Thom Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja kotka urodziła około 4 godziny temu i na razie jest tylko jeden kociak, a ona wciąż ma taką dużą wypukłość na brzuchu. Czy powinnam się martwić???
    Przetłumaczony francuski
    G
    Gilbert paris Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ważna kwestia, która dotyczy wszystkich ras kotów:

Koty, tak samo jak my, mają różne grupy krwi. Byłam w niedzielę w związku felinologicznym i wyjaśniono mi, że kotki mają zazwyczaj grupę N/N albo B.

Jeśli mama ma grupę B, a kociak po tacie odziedziczy grupę A, to przeciwciała zawarte w mleku matki mogą zabić malucha z grupą A. W takim przypadku trzeba koniecznie odseparować kociaka od mamy i karmić go butelką.

Jeśli i mama, i kociak mają grupę B, nie ma żadnego problemu.

Jeśli mama ma grupę NN, wszystko jest w porządku. Kocięta z grupą A i B mogą bezpiecznie pić jej mleko.

(Człowiek uczy się całe życie)

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Skoro maluch został już wydalony, nie wywoła on żadnej infekcji.

Jednak już jutro rano byłoby bezpieczniej zabrać Pani kotkę (razem z maluszkiem) do weterynarza, aby upewnić się, że to na pewno był ostatni i że wszystko jest w porządku.

Do usłyszenia

Przetłumaczony francuski
    D
    Deydeyy22 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, piszę tutaj, bo moja kotka okociła się wczoraj. Urodziła dwa kotki – jeden żyje, a drugi niestety zmarł w ciągu godziny. Kotka czuła się dobrze, jadła i normalnie korzystała z kuwety, ale dziś rano urodziła kolejnego maluszka, martwego – pewnie udusił się jeszcze w brzuchu... Mój weterynarz powiedział, że to nie jest nagły przypadek, ale bardzo się martwię, że dostanie jakiegoś zakażenia przez to, że ten kotek był uwięziony w środku przez całą dobę. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Laurie 1474 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, czy zanim urodziły się te dwa ostatnie kociaki, kotka zachowywała się normalnie? Tak, jakby było już po wszystkim?
    Przetłumaczony francuski
    L
    Laurie 1474 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Miałam kiedyś miot kociąt, w którym dwa maluchy urodziły się ponad 24 godziny po pozostałej czwórce. Jeśli po obu stronach czuć takie „kulki”, to możliwe, że w środku są jeszcze jakieś kociaki. Jak już cała ta gromadka będzie na świecie, brzuch zrobi się taki zupełnie wiotki ^^ EDIT: Widzę, że piszę z dwudniowym opóźnieniem, mam nadzieję, że wszystko poszło dobrze albo że udało się wam skontaktować z weterynarzem.
    Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szybko do weterynarza, a przynajmniej do nich zadzwoń

Przetłumaczony francuski
    R
    Rihab6777 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja kotka dzisiaj rodziła. Próbuje właśnie wypchnąć ostatniego malucha, ale nie daje rady. Trochę się boję, bo widać tylko taką małą białą kulkę (może to łożysko), ale nie wychodzi do końca. Wygląda to tak, jakby coś tam utknęło.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Maria30 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja kotka okociła się wczoraj. Urodziła dwa małe kotki, z czego jeden niestety urodził się martwy. Niepokoję się, bo ma całkiem miękki brzuch, ale coś z niego zwisa – takie dwie rzeczy. Czy powinnam poczekać, czy lepiej od razu zabrać ją do weterynarza?
    Przetłumaczony francuski
    Didi31
    Didi31 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wydaje mi się, że to jak najbardziej możliwe, bo kotka może zostać zapłodniona przez dwa kocury (a nawet więcej) w odstępie jednego czy dwóch dni. Dlatego też kocięta mogą przyjść na świat w odstępie jednego lub dwóch dni, choć nie zawsze tak się dzieje.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 20

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post