Wygląd brzucha 24h po porodzie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mamy kotkę, która 24 godziny temu urodziła dwa maluchy. Z tego co wiem, to nie jest jej pierwszy miot – miała już wcześniej co najmniej dwa (w pierwszym były dwa żywe kocięta, w drugim jedno, które urodziła na zewnątrz, bo to prawdopodobnie porzucona kotka).

Jednak jej brzuch wciąż jest duży i twardy (wygląda to jak takie kule po obu stronach). Kotka normalnie je, pije, mruczy, korzysta z kuwety, karmi młode i je wylizuje. Nie ma żadnych niepokojących upławów ani skurczów.

Czy to normalne, że brzuch pozostaje duży 24 godziny po porodzie, czy to może być znak, że w środku są jeszcze inne kocięta?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Celiaj29
    Celiaj29 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam ten sam problem... Moja kotka okociła się wczoraj wieczorem i ma twardy brzuch. Poza tym dopomina się pieszczot, mruczy, normalnie je i pije, zajmuje się maluchami i spaceruje sobie po domu.
    Przetłumaczony francuski
    S
    Sounee Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja kotka urodziła wczoraj rano około godziny 9:00 trzy śliczne kocięta. Od tamtej pory nic więcej się nie dzieje, mimo że brzuch ma wciąż powiększony. Czy to możliwe, żeby rodziła dalej po ponad 24 godzinach? Kotka normalnie je i korzysta z kuwety. Czy czekanie w takiej sytuacji jest niebezpieczne? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Przetłumaczony francuski
    K
    Kim2406 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim, faktycznie spóźniłam się o 3 lata, ale potrzebowałam rady. Moja kicia okociła się dziś rano, urodziły się dwa śliczne maluszki i wszystko jest w porządku. Jedyny problem to taka twarda kula w dole jej brzucha. Przeczytałam wasze wiadomości itd., ale muszę się upewnić, zanim zdecyduję, czy dzwonić do weterynarza na dyżur, czy nie. Widziałam wasze historie o tym, że to może potrwać. Ale jak poznać, czy z nią wszystko okej, skoro nie miauczy i nie wygląda, jakby cierpiała? Dzięki za odpowiedzi.

Czy teraz już wszystko dobrze??????????

Mam ten sam problem, moja kotka okociła się wczoraj wieczorem, był tylko jeden kotek, a jej brzuch nadal jest powiększony. Mam czekać czy dzwonić do weta?

Przetłumaczony francuski
    A
    Ablou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim! Wiem, że odkopuję temat po trzech latach, ale bardzo potrzebuję porady. Moja kotka urodziła dziś rano dwa śliczne maluszki i wszystko wydaje się w porządku. Jedyny problem jest taki, że ma w dole brzucha taką twardą kulkę. Przeczytałam wasze wcześniejsze wpisy, ale muszę się jakoś uspokoić, zanim zdecyduję, czy dzwonić na dyżur do weterynarza, czy nie. Czytałam wasze historie o tym, że poród może trwać dość długo, ale jak sprawdzić, czy z kicią wszystko dobrze, skoro nie miauczy i nie wygląda na to, żeby cierpiała? Dzięki wielkie za odpowiedzi.
    Przetłumaczony francuski
    A
    Ablou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim, faktycznie spóźniłam się o jakieś 3 lata,

Potrzebowałam porady – moja kicia okociła się dziś rano, ma dwa śliczne maluszki i wszystko jest w porządku. Jedyna rzecz, która mnie martwi, to taka dosyć twarda kulka w dole jej brzuszka.

Przeczytałam wasze wiadomości itd., ale muszę się trochę uspokoić, zanim zdecyduję, czy dzwonić do weterynarza na ostry dyżur. Czytałam w waszych historiach, że poród może czasem trwać dłużej. Ale jak sprawdzić, czy z nią wszystko okej, skoro nie miauczy i nie wygląda, jakby cierpiała?

Dzięki wielkie za odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
    Teemteem
    Teemteem Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Podbijam temat

Nie potrafię pomóc, może ktoś inny z forumowiczów coś podpowie?

W przeciwnym razie konieczny będzie weterynarz... mam nadzieję, że wszystko u was w porządku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, moja kotka urodziła wczoraj po południu 9 kociąt (to jej pierwszy miot). Dwa urodziły się martwe (były w tym samym worku, więc przypuszczam, że to bliźniaki), jeden nie przeżył wczorajszego wieczoru, więc zostało 6... Jednak ma jakąś kulkę w brzuchu i bardzo mnie to niepokoi. Je i pije normalnie, ale dzisiaj w nocy załatwiła się do mojego łóżka :-( Nigdy wcześniej jej się to nie zdarzyło... Czy możecie mi coś doradzić? W weekend niełatwo o weterynarza, a nie wiem, co robić. Z góry dzięki za pomoc.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć

Moja kotka okociła się wczoraj, ale jej brzuch jest nadal duży. Czy to możliwe, że zostały tam jeszcze jakieś maluchy???

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, dziękuję za odpowiedź. Wszystko poszło dobrze, faktycznie był tam jeszcze jeden kotek, który urodził się w nocy z wtorku na środę, czyli nieco ponad dobę po pierwszych dwóch.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miałem kiedyś miot kociąt, w którym dwa urodziły się ponad 24 godziny po pozostałej czwórce. Jeśli po obu stronach czuć jeszcze „kulki”, to całkiem możliwe, że kolejne maluchy są jeszcze w drodze.

Jak już cała ta gromadka będzie na świecie, brzuch zrobi się taki zupełnie wiotki^^

EDIT: Spóźniłem się o dwa dni z odpowiedzią, mam nadzieję, że wszystko poszło dobrze albo że udało ci się skontaktować z weterynarzem.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 20

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post