Zachowanie kota po narkozie

P
Princessexpanpan Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moje koty trafiły dziś rano do kliniki na badanie krwi, kąpiel i kroplówkę, ponieważ miały kontakt z permetryną.

Wyniki badań krwi są dobre, właśnie odebrałam maluchy z lecznicy. Są jednak totalnie oszołomione. Kocurek trzyma się nieco lepiej niż kotka, pewnie dlatego, że ona jest szczuplejsza.

Przemieszczają się, ale bardzo powoli, zataczając się przy tym. Od czasu do czasu mają lekko otwarte pyszczki, a każdy ich ruch wygląda jak w zwolnionym tempie.

Czy to normalne zachowanie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • P
    Zgłoś

Ten mój wielki łasuch koniecznie chciał zjeść, więc dałam mu 6-7 granulek karmy, które mieszam z Zylkene (podajemy to od kilku dni, tak jak nam przepisał weterynarz). Zjadł bardzo ładnie, a nawet wylizał proszek!

Prawdziwą porcję jedzenia dostaną około 21:00, jeśli będą chcieli, razem z lekami na nerki, które dostaliśmy wcześniej profilaktycznie.

Teraz leżą sobie na łóżku przy zaciągniętych zasłonach i wygrzewają się w słońcu.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Jak to: słychać, jak marudzą? Czy chodzi o to, że wydobywa się z ich pyszczków jakiś dźwięk, kiedy są otwarte?

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, otwarty pyszczek to jeden z objawów po narkozie. Dopóki nie słyszysz u nich żadnego „charczenia” przy oddychaniu, wszystko jest w porządku.
    Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Okej, mają fontannę z wodą w salonie, jestem przy nich i będę ich pilnować.

To, że od czasu do czasu ma trochę otwarty pyszczek, to normalne?

Zaczynają już wskakiwać na stoły, kaloryfery... a mała właśnie skoczyła do kuwety na małe siku.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Poczekaj do jutra i zobacz, czy wszystko wróci do normy. Uwaga: pilnuj ich, kiedy piją. Przez to, że są jeszcze oszołomione po narkozie, mogą zanurzyć nos w wodzie, co grozi nawet utonięciem. Weterynarz tłumaczył mi kiedyś, że trzeba na to naprawdę uważać. Jeśli do jutra ich zachowanie nie wróci do normy, wet będzie musiał podać zastrzyk wybudzający (miałam taką sytuację – kot po nim doszedł do siebie znacznie szybciej).

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Dzięki,

A czy to, że od czasu do czasu mają trochę otwarte pyszczki, też jest normalne?

Przetłumaczony francuski
    M
    Mahaât Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, to zupełnie normalne, że są jeszcze trochę oszołomione po narkozie. Zazwyczaj wszystko wraca do normy w ciągu 24 godzin. Dopilnuj tylko, żeby miały w domu ciepło i mogły w spokoju odpocząć.
    Przetłumaczony francuski
  • 17 komentarzy na temat 17

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post