Zachowanie kota w body

Kirikiri
Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Chciałabym poznać wasze doświadczenia, jeśli wasz kot musiał kiedyś nosić body po zabiegu.

Mówiąc w skrócie, Kiri została wysterylizowana we wtorek 30.10. Niestety nie była zbyt grzeczna – bardzo lizała ranę i wyrwała sobie kilka szwów.

Wczoraj ostatecznie wróciłam do weterynarza. Panienka dostała cały „pakiet”: zastrzyk przeciwzapalny (pod blizną zrobiła się gula), zdjęcie szwów, założenie zszywek i... body. Dodatkowo muszę jej smarować ranę maścią wspomagającą gojenie.

Bardzo obawiałam się tego body, ale ku mojej radości Kiri pije i je zupełnie normalnie i bez problemu korzysta z kuwety.

Z drugiej strony zrobiła się bardzo osowiała. Prawie się nie bawi i spędza mnóstwo czasu na spaniu. Do tego bardzo się otrzepuje (całe ciało i każda łapka po kolei), odkąd tylko ma na sobie to ubranko.

Jakie były wasze doświadczenia?

Musi nosić to body przynajmniej do soboty rano (idealnie byłoby do poniedziałku, ale nie wiem, czy tyle wytrzymam...).

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Laurena44 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry wszystkim.

Też mam pewien problem. Moja sunia miała operację w piątek 30 kwietnia z powodu infekcji sutków, której nabawiła się przy maluchach urodzonych tydzień wcześniej. Weterynarz musiał usunąć jej dwa sutki, przez co teraz muszę karmić małe butelką.

Odebrałam ją następnego dnia razem z kołnierzem, który dostałam od weterynarza w razie potrzeby.

Mała ciągnęła za szwy, więc założyłam jej kołnierz, ale go zdjęła.

Wczoraj, w poniedziałek 3 maja, pojechałam z nią na kontrolę szwów. Wyjaśniłam, że sunia liże i ciągnie za nitki, więc dali mi body. Nie marudziła przy zakładaniu, ale od tamtej pory prawie się nie rusza, nie bawi się, co prawda je normalnie i zachowuje czystość, ale nie jest już tak aktywna jak wcześniej.

Kiedy karmię maluchy, ona przychodzi je umyć, ale odkąd nosi body, wygląda na strasznie obrażoną. Serce mi pęka.

W piątek idziemy znowu na wizytę kontrolną.

Myślicie, że coś z nią jest nie tak?

Dzięki za odpowiedzi, dorzucam zdjęcia!!

Przetłumaczony francuski
    R
    Rosenoire52 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Mam 6-miesięczną kotkę, która dzisiaj przeszła zabieg sterylizacji. Problem w tym, że mała ciągle ściąga swoje ubranko pooperacyjne (body). Trochę je podszyłam, żeby nie mogła go zdjąć, i chciałam zapytać, czy dobrze zrobiłam? A może macie jakieś inne sprawdzone sposoby, żeby go nie zdejmowała? Miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Ta mała złośnica pewnie była nieźle obrażona, że musieliście założyć jej ten kubraczek, stąd to gwałtowne machanie łapami! Zresztą to, że jest taka niemrawa, jest całkiem zrozumiałe – sterylizacja samiczki to jednak poważniejszy zabieg niż u samca, który potrafi wrócić do zabawy jeszcze tego samego dnia. Widzę, że najnowsze wieści są już dobre, to super!
    Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Zgłoś

Nawet wróciła do zabaw w chowanego! :)

Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Zgłoś

@tityswood

Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście mała jest dziś rano znacznie żwawsza, może jeszcze nie bryka na całego, ale i tak trochę szaleje! Jestem już spokojniejsza!

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Tityswood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry! Na Twoim miejscu skontaktowałabym się z weterynarzem, zanim mu je zdejmiesz. Jeśli weterynarz chce, żeby Twój kot nosił body, to na pewno ma ku temu powód. Wiedząc, że leki przeciwzapalne potrafią nieźle „przymulić” zwierzaka, nie zdziwiłabym się, gdyby to była tylko ich wina, a ubranko nie miało z tym nic wspólnego!
    Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Zgłoś

Dzięki mandy za Twoją relację.

To weterynarz jej to założył. Zdejmę jej to jutro rano, bo dziś rano wciąż nie była zbyt żwawa :( nie biega, nie bawi się :( tak mi przykro patrzeć na nią w takim stanie!

Przetłumaczony francuski
    Mandy1
    Mandy1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy to body jest „własnej roboty”, czy kupione u weterynarza?

Miałam kocurka, który musiał przejść operację powyżej przedniej łapki (została mu spora blizna). Nie chciałam zakładać mu kołnierza, więc na początku ubrałam go w małe niemowlęce body dla noworodka.

Bardzo dobrze to zaakceptował.

Twojej kici też nie powinno to sprawiać problemu, to znacznie mniej uciążliwe niż kołnierz.

Mimo wszystko trzeba ją jednak obserwować.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post