Zaparcia u 16-letniej kotki

E
Energisèle Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Moja 16-letnia kotka ma zaparcia. Co radzicie wprowadzić do jej diety? Czy podawanie mleka jest w jej przypadku dobrym pomysłem?

Dziękuję za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Balinaisinfaillible5956 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na zaparcia u mojego kota podaję mu odrobinkę mleka owczego rozcieńczonego w 1 lub 2 porcjach wody (pół na pół albo w proporcjach 1/3 do 2/3). Skoro mój mruczek uwielbia mleko, to zachęca go to do wypicia wszystkiego, a taka dodatkowa dawka płynów jest w tym przypadku bardzo pomocna.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jeanphi_333 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, odrobina oliwy z oliwek w niewielkiej ilości, jeśli tylko będzie chciała ją zjeść

to znany i sprawdzony środek przeczyszczający dla kotów

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Aby spróbować ułatwić kotce pracę jelit, możesz podawać jej dobrze ugotowane warzywa (źródło błonnika), wymieszane z jej stałym jedzeniem (najlepiej mokrą karmą zamiast suchej), o ile dzięki temu zechce je zjeść: np. cukinię czy zieloną fasolkę. Możesz również dodać do posiłku odrobinę oleju.

Unikaj podawania mleka – nie pomoże ono w wypróżnianiu, a dorosłe koty zazwyczaj źle trawią laktozę.

Obserwuj uważnie stan kotki i to, czy pojawiają się odchody. Jeśli zaparcie nie minie w ciągu kilku dni, a zwłaszcza jeśli jej stan się pogorszy (wymioty, krwawienie z odbytu, apatia, gorączka...), udaj się jak najszybciej do weterynarza. Może to być niedrożność jelit, która może mieć fatalne skutki.

Mam nadzieję, że te rady okażą się pomocne.

Miłego dnia,

Mathilde

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nie, mleko należy zdecydowanie odstawić, ponieważ dorosłe koty bardzo źle je trawią. Zamiast tego może Pan/Pani dodać do mokrej karmy olej parafinowy. Olej ten nie posiada żadnych wartości odżywczych, a pomoże w wypróżnieniu.

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, przy zaparciach u kota polecane są gotowane warzywa: cukinia, fasolka szparagowa, a przede wszystkim dynia. Staraj się podawać raczej mokrą karmę zamiast suchej (chyba że Twój kot nie jest do niej przyzwyczajony, wtedy warto zrobić stopniowe przejście) i dbaj o to, żeby pił jak najwięcej wody. Jeśli chodzi o mleko, to nie wiem, czy jest ono wskazane.
    Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post