Zaparcia u 16-letniej kotki
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Na zaparcia u mojego kota podaję mu odrobinkę mleka owczego rozcieńczonego w 1 lub 2 porcjach wody (pół na pół albo w proporcjach 1/3 do 2/3). Skoro mój mruczek uwielbia mleko, to zachęca go to do wypicia wszystkiego, a taka dodatkowa dawka płynów jest w tym przypadku bardzo pomocna.
Tak, odrobina oliwy z oliwek w niewielkiej ilości, jeśli tylko będzie chciała ją zjeść
to znany i sprawdzony środek przeczyszczający dla kotów
Dzień dobry,
Aby spróbować ułatwić kotce pracę jelit, możesz podawać jej dobrze ugotowane warzywa (źródło błonnika), wymieszane z jej stałym jedzeniem (najlepiej mokrą karmą zamiast suchej), o ile dzięki temu zechce je zjeść: np. cukinię czy zieloną fasolkę. Możesz również dodać do posiłku odrobinę oleju.
Unikaj podawania mleka – nie pomoże ono w wypróżnianiu, a dorosłe koty zazwyczaj źle trawią laktozę.
Obserwuj uważnie stan kotki i to, czy pojawiają się odchody. Jeśli zaparcie nie minie w ciągu kilku dni, a zwłaszcza jeśli jej stan się pogorszy (wymioty, krwawienie z odbytu, apatia, gorączka...), udaj się jak najszybciej do weterynarza. Może to być niedrożność jelit, która może mieć fatalne skutki.
Mam nadzieję, że te rady okażą się pomocne.
Miłego dnia,
Mathilde
Dzień dobry,
Nie, mleko należy zdecydowanie odstawić, ponieważ dorosłe koty bardzo źle je trawią. Zamiast tego może Pan/Pani dodać do mokrej karmy olej parafinowy. Olej ten nie posiada żadnych wartości odżywczych, a pomoże w wypróżnieniu.
5 komentarzy na temat 5