Zapomniałam o tabletkach na odrobaczenie – co robić?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzięki za Wasze odpowiedzi, bardzo mnie to uspokoiło!
W piątek mam wizytę u weterynarza, więc dopytam go dokładnie, jakie tabletki wybrać.
Jeszcze raz wielkie dzięki 🙏
Cześć,
Bez paniki, po prostu podaj mu jak najszybciej tę „zaległą” dawkę odrobaczenia. Tak jak wyżej wspomniano, koty niewychodzące są mniej narażone na robaki, ale warto je zabezpieczać profilaktycznie. Mam 3 dorosłe koty domowe i podaję im Milbemax dwa razy w roku. U kociaków robi się to częściej, bo są one bardziej wrażliwe na pasożyty.
Dzień dobry,
Jeśli Twój kot nie wychodzi z mieszkania, nie masz powodów do niepokoju, ponieważ ma on znacznie mniejszy kontakt z pasożytami niż zwierzaki wychodzące. Możesz podać mu tabletkę już teraz, ale pod żadnym pozorem nie zwiększaj dawki, myśląc, że to coś zrekompensuje – przedawkowanie może wywołać skutki uboczne.
Jeśli chcesz odrobaczać go regularnie, zazwyczaj tabletkę podaje się co 6 miesięcy, ale najlepiej dopytaj swojego weterynarza lub sprawdź instrukcję na opakowaniu.
Życzę miłego dnia!
Mélanie – studentka weterynarii, przedstawicielka ProVéto Junior Conseil http://proveto.net/
3 komentarzy na temat 3