Zapomniałam o tabletkach na odrobaczenie – co robić?

Virginievg
Virginievg Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Właśnie przeglądałam stare rachunki i dotarło do mnie, że nie podałam mojemu kotkowi tabletek na odrobaczenie!! Dostała je tylko raz, podczas pierwszej wizyty u weterynarza. To mała kotka niewychodząca. Mam ją u siebie, od kiedy skończyła 3 miesiące. \/p>

Czy to coś poważnego?? I co mam teraz zrobić?? Proszę o pomoc!\/p>

\/p>

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi\/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Virginievg
    Virginievg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za Wasze odpowiedzi, bardzo mnie to uspokoiło!

W piątek mam wizytę u weterynarza, więc dopytam go dokładnie, jakie tabletki wybrać.

Jeszcze raz wielkie dzięki 🙏

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Bez paniki, po prostu podaj mu jak najszybciej tę „zaległą” dawkę odrobaczenia. Tak jak wyżej wspomniano, koty niewychodzące są mniej narażone na robaki, ale warto je zabezpieczać profilaktycznie. Mam 3 dorosłe koty domowe i podaję im Milbemax dwa razy w roku. U kociaków robi się to częściej, bo są one bardziej wrażliwe na pasożyty.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Jeśli Twój kot nie wychodzi z mieszkania, nie masz powodów do niepokoju, ponieważ ma on znacznie mniejszy kontakt z pasożytami niż zwierzaki wychodzące. Możesz podać mu tabletkę już teraz, ale pod żadnym pozorem nie zwiększaj dawki, myśląc, że to coś zrekompensuje – przedawkowanie może wywołać skutki uboczne.

Jeśli chcesz odrobaczać go regularnie, zazwyczaj tabletkę podaje się co 6 miesięcy, ale najlepiej dopytaj swojego weterynarza lub sprawdź instrukcję na opakowaniu.

Życzę miłego dnia!

Mélanie – studentka weterynarii, przedstawicielka ProVéto Junior Conseil http://proveto.net/

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post