Zatkany kanał łzowy

C
Chaton131 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, jakiś czas temu weterynarz zdiagnozował u mojej kotki zatkany kanał łzowy po tym, jak jej oko często łzawiło. Moje pytanie brzmi: czy te wycieki pojawiają się falami, takimi jakby "atakami", czy raczej trwają cały czas? Wyjechałem na 3-tygodniowy urlop, kotka była w tym czasie pod opieką i oko w ogóle nie łzawiło. Odebrałem ją i tydzień później znowu to samo... Nie mam jakiegoś bzika na punkcie kurzu, ale w domu jest posprzątane. Czy ktoś może mi to jakoś wyjaśnić?

Z góry dzięki za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Jbilna
    Jbilna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

- Acana Wild Prairie (sucha karma)

- Carny Kitten (mokra karma)

:-))

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Faktycznie zauważyłem, że są okresy, kiedy to łzawienie wydaje się silniejsze, jakby kanalik nie był całkowicie niedrożny, ale przytykał się bardziej w określonych momentach.

Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu – bo nigdy wcześniej nie łączyłem tych dwóch faktów – podzielam opinię Jbilna: odkąd około rok temu przeszliśmy na żywienie mieszane (puszki i sucha karma) bez zbóż, widać dużą poprawę, mimo że wczoraj wieczorem zauważyliśmy u naszej małej nieco brudny kącik oka. Ale między latem 2017 (karma ze zbożami), kiedy mała miała kącik oka brudny non stop, a latem 2018 (karma bezzbożowa), nie było nawet porównania – w 2018 wycieki były prawie niewidoczne. Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale mam takie same spostrzeżenia.

@Jblina : jeśli to nie tajemnica, jakich marek Pan/Pani używa? Stosuje Pan/Pani żywienie mieszane czy nie?

Przetłumaczony francuski
    Jbilna
    Jbilna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mamy kota, który miał zatkany kanalik łzowy. Ale co zaskakujące, odkąd zmieniliśmy mu karmę na bezzbożową, wszystko jest w jak najlepszym porządku! A przecież oko łzawiło mu przez bite dwa lata!!

Pozdrawiamy

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post