Zdejmowanie opatrunku

Mookaa
Mookaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej,

Moja kicia została wysterylizowana w zeszłą sobotę. Od tego czasu ma na brzuszku opatrunek, którego w ogóle nie dotyka, ale chciałabym go już zdjąć, żeby obejrzeć bliznę i sprawdzić, czy wszystko ładnie się goi.

Problem polega na tym, że opatrunek bardzo mocno trzyma. Próbowałam go trochę pociągnąć, ale jest tak przyklejony do skóry, że boję się, że sprawię jej ból albo że przy odrywaniu rozejdzie się blizna.

Myślałam o tym, żeby włożyć ją do letniej wody, aby spróbować go odkleić, ale nie wiem, czy to dobry pomysł.

Jeśli macie jakieś rady, to chętnie ich wysłucham.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Mookaa
    Zgłoś

Jasne, dziękuję. Zachowuje się normalnie, nie widać żadnych oznak infekcji.

Szwy są rozpuszczalne, a zauważyłam, że opatrunek zaczął się już sam odklejać. Myślę, że przejdę się do pani weterynarz w sobotę, żeby to sprawdziła.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Może warto skontaktować się ze swoim weterynarzem, bo powinien był wyznaczyć termin zdjęcia szwów (chyba że są rozpuszczalne), a w każdym razie wizytę kontrolną. Nie każdy weterynarz stosuje te same metody sterylizacji. Nasza kotka była sterylizowana dwa tygodnie temu i blizna miała raczej 7–10 cm niż 5. Miała ogromny opatrunek i ubranko. Nasz wet kazał nam zdjąć opatrunek 48 godzin po zabiegu, bo blizna i tak była chroniona przez ubranko. Ale tak jak pisze Blue cat, jakaś ochrona musi być i jeśli kicia nie ma ani kołnierza, ani ubranka, to zostaje opatrunek. Jednak tylko weterynarz, w zależności od tego, co dokładnie zrobił, może cię poinstruować. Co do zdejmowania opatrunku, tylko eter sprawi, że nie będzie jej to boleć, a na niego potrzebna jest recepta…
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Też uważam, że najlepiej będzie zostawić ten plaster przyklejony. Chroni on rankę przed bakteriami i wylizywaniem. Jeśli kotka czuje się dobrze, normalnie je i pije oraz zachowuje się tak jak zwykle, to raczej można wykluczyć ryzyko infekcji. Cierpliwości...

Przetłumaczony francuski
    Mookaa
    Zgłoś
    Bardzo dobrze, dzięki 🙂
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Zazwyczaj 10-12 dni po sterylizacji powinieneś udać się do weterynarza na zdjęcie szwów i kontrolę blizny.

Pozdrawiam,

Julie

Przetłumaczony francuski
    Mookaa
    Zgłoś
    Dobra, w takim razie to zostawię. Jak myślicie, kiedy mogę mu to zdjąć? Nie mam zaplanowanej żadnej wizyty u weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, jeśli chce Pan/Pani łatwo odkleić opatrunek, warto użyć eteru.

Odradzam jednak odklejanie go tylko po to, żeby obejrzeć bliznę – nie uda się go przykleić z powrotem, a wtedy kotka może zacząć przy niej majstrować (zwłaszcza jeśli nie nosi kołnierza?). Opatrunek służy właśnie do ochrony rany przed czynnikami zewnętrznymi (bakteriami, kurzem itp.). Co więcej, skoro kotka była operowana w sobotę, naprawdę lepiej go nie ruszać, aby nie naruszyć szwów. Uspokajam, że blizna po sterylizacji jest zazwyczaj czysta i bardzo mała (ma najwyżej 5 cm).

Pozdrawiam,

Julie

Przetłumaczony francuski
    Mookaa
    Zgłoś

fajny pomysł, wymasuję ją olejem kokosowym

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odrobina oleju (jak kot go potem wyliże, to będzie miał mięciutką sierść ^^