Zgrubienie po miesiącu od sterylizacji – mniej lub bardziej twarda gula

M
Ms987 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim.

Piszę do Was, bo moja mała Maya, która ma 7 miesięcy, była operowana miesiąc i 6 dni temu. Kiedy byliśmy na zdjęciu szwów, weterynarz powiedział, że wszystko wygląda idealnie. Dzisiaj, chcąc sprawdzić, czy z blizną wszystko w porządku, zauważyłam, że ma tam dużą, dość twardą gulę.

Jestem strasznie zaniepokojona i planuję zadzwonić do weterynarza jutro z samego rana.

Zwracam się do Was z pytaniem, czy powinnam się martwić?

Czekam niecierpliwie na Wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Bardzo dobrze, że skontaktowałaś się ze swoim weterynarzem. Zgrubienie w okolicy rany może wynikać po prostu z procesu gojenia i zazwyczaj nie jest to powód do niepokoju, chyba że zacznie ono znacznie rosnąć. Może to być jednak również przepuklina spowodowana rozejściem się rany wewnętrznej – w takim przypadku faktycznie najlepiej, aby lekarz weterynarii zajął się tym jak najszybciej. W grę może wchodzić także coś niezwiązanego bezpośrednio z raną po sterylizacji: guzek, ropień czy torbiel... Twój weterynarz po obejrzeniu tej zmiany na pewno doradzi Ci, co robić, i podejmie odpowiednie kroki. Mam nadzieję, że udało mi się pomóc. Lucie, studentka weterynarii
    Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No to wygląda na to, że wszystko jest okej. Zobaczysz, że już po 2-3 dniach blizna powinna być czysta i ładnie się goić. Ta „kulka” zniknie – po prostu wewnętrzne szwy muszą się wchłonąć, a to czasem zajmuje trochę czasu. Jak naciśniesz tę twardą gulkę, to ona się chowa do środka? Jeśli tak -> idź do weterynarza, bo to może być przepuklina. Jeśli nie, to wszystko jest w normie, to tylko odczyn zapalny na szwy (ciało obce). Ta wypukłość zniknie w ciągu miesiąca lub dwóch. Szukanie informacji w internecie może cię trochę uspokoi, ale zadzwonienie jutro do weta to bardzo dobry pomysł.
    Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post