4-miesięczny kotek – problem z odbytem

L
Lilacaramel Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam duży problem i jestem tym bardzo zmartwiona. Żeby naświetlić Wam sytuację: cztery miesiące temu przygarnęłam kotka znalezionego w ogrodzie, miał wtedy zaledwie 10 dni.

Od tamtej pory miał mnóstwo problemów z odbytem (rzadkie kupy, które mocno podrażniły mu skórę w tych okolicach, silne zaparcia...). Musiałam mu regularnie czyścić odbyt i on już po prostu tego nie znosi.

Trwa to już ponad 4 miesiące i biedny kiciuś wstrzymuje się z załatwianiem, bo boi się robić „grubszą sprawę”. Kiedy czuje potrzebę, nie idzie do kuwety, tylko zostaje w miejscu, trochę się napina i odchodzi z rozszerzonym odbytem i kupą gotową do wyjścia. Do tego saneczkuje (trze tyłkiem o podłogę)... Oczywiście jest odrobaczony. Problem w tym, że brudzi nam wszystko dookoła, a jak chcemy go umyć, to wiadomo – strasznie miauczy. Ponieważ nie ma nas w domu, gdy jesteśmy w pracy, jeśli zacznie się załatwiać, zostaje z tą kupą przy tyłku przez kilka godzin, z rozszerzonym odbytem.

Mój mąż już tego nie wytrzymuje, bo mamy brudno w całym domu, a kiciuś bez problemu robi siku do kuwety. Nie rozumiem, dlaczego nie potrafi normalnie zrobić kupy za jednym razem. Próbowałam już wszystkiego: innej karmy, innego żwirku, wybielacza, kociej trawki... itd. Nic nie pomaga.

Piszę do Was w ostateczności, bo już nie wiem, co robić – mąż nie chce go już w domu, a byłam u kilku weterynarzy, którzy nie potrafili mi pomóc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór Lila

Spróbuj znaleźć klinikę weterynaryjną, w której przyjmują specjaliści od chorób wewnętrznych.

Zrobiłaś wszystko, co trzeba dla tego malucha, ale 30 dni na mleku matki to trochę za krótko. Mój kotek, którego wzięłam w wieku 3 tygodni, pił mleko aż do 2. miesiąca życia.

Czy na początku używałaś żwirku w kuwecie? Wszystkie kocięta, które odchowałam, wyjadały żwirek z kuwety. Widziałam już u swoich kotów podobne zachowanie do Twojego – saneczkowanie (pocieranie tyłem o podłogę) z powodu czegoś, co nie zostało strawione i z trudem wychodziło na zewnątrz.

Jeśli kiciuś cierpi na przewlekłe zaparcia, ta pasta jest bardzo dobra (w Polsce szukaj preparatu Laxatone, substancja czynna: olej parafinowy):

https://www.lafermedesanimaux.com/laxatone-pate-orale-a-base-dhuile-de-paraffine-pour-chien-et-chat-100-g.html

Pamiętaj, żeby dokładnie przeczytać ulotkę i sprawdzić dawkowanie, bo maluch jest jeszcze malutki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To jest wypadanie odbytu, odbytnicy lub jelita.

Naprzemienne biegunki i zaparcia powodują rozluźnienie tkanek, co prowadzi do tych trudnych wypróżnień.

Warto postawić na bogatą, mokrą karmę, która pomoże organizmowi wrócić do normy.

Wbrew obiegowym opiniom, dobrej jakości mokra karma nie wywołuje biegunki.

Kot, a zwłaszcza kociak, z natury nie jest stworzony do jedzenia suchej karmy (która ma tylko ok. 10% wody). To drapieżnik, który żywi się ofiarami (składającymi się w 75% z wody).

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    Santé Chien Et Chat
    Santé chien et chat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zmiana diety może ewentualnie pomóc, ale nie rozwiąże głównej przyczyny problemu. Jeśli lekarze weterynarii nie są w stanie znaleźć źródła problemu, powinni Państwo poprosić ich o polecenie specjalisty (na przykład na wydziale weterynaryjnym lub w specjalistycznej klinice).

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Dobry wieczór Lyzzza, Faktycznie, to bardzo dziwna historia i takie błędne koło, z którego nie możemy wyjść. Karmiłam go butelką przez 3 tygodnie i dbałam o higienę, używając letniej wody i wacików, żeby go nie podrażnić. Trudno mi zrozumieć to, że on jest czysty – myje się za każdym razem, gdy idzie siusiu albo próbuje zrobić kupkę. To bardzo smutne, ale byłam już u trzech weterynarzy i żaden nie wie, co mu jest. Jeden zasugerował nawet lewatywę, chociaż kompletnie nie wiedział, skąd bierze się problem. Mój biedny kotek, naprawdę myślę, że musi cierpieć, a do tego jest taki radosny i miziasty. To naprawdę uciążliwe. Spróbuję pójść do czwartego weterynarza, może on będzie wiedział lepiej, sama już nie wiem. To musi być takie wykańczające dla jego małego ciałka.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór

Dziwna historia.

Czyli ten kot ma około 4-5 miesięcy? To jeszcze kociak.

I żaden weterynarz nie potrafił postawić diagnozy?

Skoro przygarnęliście go, gdy miał 10 dni, musiał być karmiony butelką. Jakim mlekiem i jak długo?

W jakim wieku mniej więcej go odstawiliście?

Czy po każdym karmieniu masowaliście go wacikiem nasączonym ciepłą wodą, żeby pobudzić siusiu i kupkę? Tak jak robi to kotka, kiedy liże swoje małe.

Jeśli jako maluch nie był odpowiednio stymulowany, to pewnie nabawił się jakiegoś przewlekłego zaparcia i może cierpieć na tzw. „leniwe jelito”.

Nie jestem wetem, ale przemyśl moje pytania i pogadaj o tym ze swoim weterynarzem pod tym kątem, może znajdzie się jakieś rozwiązanie.

Może RTG brzucha mogłoby wykazać jakąś wadę?

Albo stan zapalny spowodowany ciałem obcym, które połknął i które blokuje jelita.

Biedny kiciuś musi się strasznie męczyć, nie mogąc się wypróżnić.

Nie macie gdzieś w okolicy kliniki przy wydziale weterynarii (nigdy nie wiadomo)?

PS Próbowaliście saszetek „zupki” z Sheba?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zanim to do Ciebie dotrze, radzę Ci namoczyć mu karmę w letniej wodzie przez 20 minut przed podaniem (rób to w małych porcjach, bo taka karma nie może zbyt długo stać). Dzięki temu będzie trochę mniejsza katastrofa. Pozdrawiam
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

@Courgette et canne à pêche, wielkie dzięki za radę. Właśnie zamówiłem mokrą karmę. Będę ją testować przez kilka tygodni, żeby zobaczyć, czy to zadziała.

Dzięki :)

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Cześć, @Blue cat, faktycznie, widziało go już wielu weterynarzy. Chodzę tam co tydzień i rachunki zaczynają być już naprawdę słone. Próbowałam już parafiny, przez jakiś czas pomagała. Mój kot za każdym razem na chwilę się odblokowuje, ale weterynarz po tygodniu stosowania parafiny kazał mi przejść na olej rzepakowy, niby dużo mniej chemiczny. Ale efekt jest ten sam – znowu się zatyka. To jest naprawdę jakiś koszmar...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Na Zooplusie polecam Ci karmę Animonda Carny – wychodzi najtaniej za kilogram przy zachowaniu naprawdę przyzwoitej jakości i braku zbóż w składzie.

Dostępne są puszki 200, 400, a nawet 800 g. Te największe puszki możesz mrozić w porcjach, żeby rozłożyć karmienie na kilka dni – w ten sposób jedzenie zachowa świeżość lepiej, niż gdyby stało otwarte w lodówce przez dłuższy czas.

Spróbuj też kupić babkę płesznik (psyllium). Jeśli zauważysz, że zaczyna się biegunka, dodaj pół łyżeczki – to pomoże związać nadmiar płynów i ułatwi kotu wypróżnianie.

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Sytuacja, którą Pan/Pani opisuje, nie jest normalna. Czy widział go już weterynarz? To powinna być pierwsza rzecz, jaką należy zrobić. Być może to jakiś poważniejszy problem. Skóra wokół odbytu jest bardzo delikatna, prawdopodobnie wdał się tam stan zapalny, który sprawia mu ból.

Odrobina oleju parafinowego dodana do jedzenia pomoże w bezbolesnym wypróżnianiu, ale nie rozwiąże to głównej przyczyny problemu.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post