4-miesięczny kotek – problem z odbytem

L
Lilacaramel Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam duży problem i jestem tym bardzo zmartwiona. Żeby naświetlić Wam sytuację: cztery miesiące temu przygarnęłam kotka znalezionego w ogrodzie, miał wtedy zaledwie 10 dni.

Od tamtej pory miał mnóstwo problemów z odbytem (rzadkie kupy, które mocno podrażniły mu skórę w tych okolicach, silne zaparcia...). Musiałam mu regularnie czyścić odbyt i on już po prostu tego nie znosi.

Trwa to już ponad 4 miesiące i biedny kiciuś wstrzymuje się z załatwianiem, bo boi się robić „grubszą sprawę”. Kiedy czuje potrzebę, nie idzie do kuwety, tylko zostaje w miejscu, trochę się napina i odchodzi z rozszerzonym odbytem i kupą gotową do wyjścia. Do tego saneczkuje (trze tyłkiem o podłogę)... Oczywiście jest odrobaczony. Problem w tym, że brudzi nam wszystko dookoła, a jak chcemy go umyć, to wiadomo – strasznie miauczy. Ponieważ nie ma nas w domu, gdy jesteśmy w pracy, jeśli zacznie się załatwiać, zostaje z tą kupą przy tyłku przez kilka godzin, z rozszerzonym odbytem.

Mój mąż już tego nie wytrzymuje, bo mamy brudno w całym domu, a kiciuś bez problemu robi siku do kuwety. Nie rozumiem, dlaczego nie potrafi normalnie zrobić kupy za jednym razem. Próbowałam już wszystkiego: innej karmy, innego żwirku, wybielacza, kociej trawki... itd. Nic nie pomaga.

Piszę do Was w ostateczności, bo już nie wiem, co robić – mąż nie chce go już w domu, a byłam u kilku weterynarzy, którzy nie potrafili mi pomóc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Lilacaramel Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, faktycznie, nigdy wcześniej nie próbowałam podawać mokrej karmy. Czy możecie polecić jakąś konkretną markę?

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na pewno spróbuję. Trzymam mocno kciuki za mojego kiciusia, którego bardzo kocham.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Czy próbowaliście podawać mu wyłącznie mokrą karmę, a jeśli tak, to jaką? W każdym razie koniecznie zrezygnujcie z suchej karmy, ponieważ jest to zbyt suchy pokarm, który będzie tylko podtrzymywał ten stan. Pozdrawiam
    Przetłumaczony francuski
  • 22 komentarzy na temat 22

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post