Dobry wieczór. Jestem tu całkiem nowa. Zdecydowałam się zarejestrować, bo 5 dni temu znalazłam w pobliżu mojego domu dwa osierocone kociaki. Leżały za krzakiem przy samej drodze. Jeden z sąsiadów zauważył je rano i przyszedł mi o tym opowiedzieć. Poszłam je zobaczyć: to były dwa maluszki, wtulone w siebie. Postanowiłam ich nie dotykać, myśląc, że mama tych maleństw po nie wróci. Jednak wieczorem matki nadal nie było, a kiedy tam zajrzałam, usłyszałam płacz kociąt. Jeden z nich oddalił się od swojego gniazdka i czołgał się prosto na skraj drogi... Bałam się, że przejedzie go jakieś auto (to bardzo ruchliwa trasa), więc zabrałam oba maluchy ze sobą. Miały jeszcze pępowiny, które odpadły następnego dnia rano. Od tego czasu się nimi opiekuję, nie mogłabym zostawić takich małych aniołków. Strasznie się do nich przywiązałam, ale niestety cały czas się o nie martwię. To mój pierwszy raz z tak młodymi zwierzakami. Na razie wydają się być w dobrej formie – piją mleko z butelki, same się go domagają, kiedy są głodne, dużo się ruszają i mruczą, jak je przytulam. Niepokoi mnie jednak częstotliwość wypróżniania. Wczoraj oba moje maluszki zrobiły kupkę, ale dzisiaj jeden z nich nie. Słyszałam, że kociak powinien załatwiać się przynajmniej raz dziennie, czy to prawda? Przedwczoraj pytałam o radę weterynarza, który powiedział, że odrobina oleju parafinowego może im pomóc, jeśli będą miały zaparcia. Poszłam więc go kupić. Jutro i tak zamierzam skontaktować się z wetem, żeby o to dopytać, ale może w międzyczasie ktoś z Was coś wie? Dodam, że maluchy dobrze jedzą mleko w proszku dla kociąt, często i głośno miauczą (na tyle, że budzą mnie w środku nocy, domagając się butelki). Zastanawiam się po prostu, czy to nie problem, jeśli kotek załatwia się tylko co drugi dzień (podczas gdy sika za każdym razem, kiedy masuję go ciepłym wacikiem, a drugi kociak zrobił dzisiaj kupkę dwa razy). Będę bardzo wdzięczna za Wasze odpowiedzi i opinie. Wielkie dzięki.
5-dniowe kociaki – jak często powinny się załatwiać?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć,
No tak, same zmartwienia. Chciałam was tylko uprzedzić (bo sama byłam w takiej samej sytuacji zaledwie 2 miesiące temu), że u kociąt karmionych mlekiem zastępczym wypróżnienia nigdy nie są stabilne. Ciągle będzie to balansowanie między biegunką a zaparciami. Szczerze mówiąc, u mnie dopiero kiedy zaczęłam wprowadzać stałe pokarmy, kicia zaczęła robić ładne, twarde i odpowiednio wybarwione kupki!
Faktycznie, Microlax dla niemowląt jest bardzo skuteczny, ale starajcie się nie podawać go codziennie, bo to może rozleniwić organizm i negatywnie na niego wpłynąć.
To naprawdę wspaniała akcja ratunkowa! Życzę wam dużo siły! Utrzymanie przy życiu tak młodych kociąt to spore wyzwanie i wierzcie mi, że to jeszcze nie koniec niespodzianek! Moja mała o mało nie odeszła, ale teraz, mając 2 miesiące, czuje się świetnie! Trafiła do mnie w podobnym wieku co wasze maluchy i naprawdę dała mi nieźle popalić!
Powodzenia i dajcie znać, co u was!!
Dzięki za wieści!
Super... powodzenia i tak trzymaj!
OK, dzięki za wieści!
Oj tak, to sporo zmartwień, ale całe szczęście, że się nimi zajęłaś, bo co by z nimi teraz było? Nie martw się, wykonujesz kawał dobrej roboty, robisz to, co trzeba – jesteś super mamą!
A jak słodko razem wyglądają... naciesz się nimi, bo strasznie szybko rosną!
Przesyłam im obu wielkie miziaki!
Cześć,
Wielkie brawa za uratowanie tych dwóch maluchów... super!
Kociak w zasadzie powinien robić kupkę codziennie... jeden dzień przerwy to jeszcze nic strasznego, ale nie może być tak, że mija kilka dni między wypróżnieniami. Możesz mu pomóc, masując mu brzuszek zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Jeśli chodzi o olej parafinowy, to tak, to rozwiązanie w przypadku sporadycznych zaparć, ale pamiętaj, żeby podawać go bardzo ostrożnie, aby uniknąć zachłyśnięcia!
Wizyta u weterynarza na pewno by cię uspokoiła co do ich stanu zdrowia.
Powodzenia i dawaj znać, co u was, dzięki!
6 komentarzy na temat 6