Automatyczna miska i mrówki

P
Pikipiki Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Od kilku dni zauważam, że do automatycznej miski Balimo mojego kota dobierają się mrówki.

Codziennie je usuwam, ale wciąż wracają.

Czy ktoś z Was zna jakieś nietoksyczne i bezpieczne dla kotów rozwiązanie, żeby się ich pozbyć?

Z góry dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możesz otoczyć to miejsce kółkiem z kropel płynnego czarnego mydła, nigdy nie pokonają takiej bariery.

(Może zadziała to też z płynem do naczyń, ale nie jestem pewna, czy jest on bezpieczny dla kota, a czarne mydło na pewno tak).

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Spróbuj posmarować dolną część kociej miski oliwą z oliwek z dodatkiem bazylii. Bazylia w ogóle nie jest groźna dla kotów, a to świetny naturalny sposób na odstraszenie mrówek. Ewentualny problem jest taki, że koty uwielbiają oliwę, więc Twój mruczek pewnie wszystko zliże i zje, łobuz jeden 😂!

Możesz też spróbować odwrócić ich uwagę – połóż kilka kostek cukru na zewnątrz domu, żeby tam przyciągnąć mrówki. Koty zazwyczaj się nimi nie interesują, ale może to zwabić też inne zwierzaki. Inną opcją jest znalezienie ścieżki, którą wędrują mrówki – zazwyczaj idą w kolumnie – i dokładne wyszorowanie tego miejsca, nawet przy użyciu detergentów. Mrówki zostawiają ślad zapachowy, więc jeśli dobrze to wyczyścisz, nie znajdą drogi do karmy, ale to raczej rozwiązanie tymczasowe.

Przetłumaczony francuski
    C
    Cartésienne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mieszkam na parterze z ogródkiem, wszędzie pełno karmy, miski stoją na całym tarasie, a nawet na ziemi, bo jeże je wywracają, a mrówek nigdy nie ma.

Jak tylko postawię miskę na trawie zamiast na tarasie, to zaraz zlatują się jak szalone.

Ale w mieszkaniu, wewnątrz, nigdy czegoś takiego nie widziałam. Czy jest Pani pewna, że to nie są karaluchy? Przepraszam, nie chcę Pani brać za ignoranta, ale po prostu jestem bardzo zdziwiona.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Spróbujcie postawić dozownik na tacy albo w większym pojemniku i nalejcie do niego wody – to powinno zablokować im drogę. Jeszcze tego nie testowałam, ale wypróbuję ten sposób, jak tylko znowu zobaczę te małe, „urocze” cwaniary, bo to naprawdę prawdziwa udręka. Znalazłam ten patent w sieci.
    Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post