Biała kulka w sierści mojego kotka

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, właśnie znalazłam białą, owalną kulkę o wielkości około 0,8 cm u nasady ogona mojego kotka. Wrzucam zdjęcie. Zastanawiam się, co to może być. Mam go od wtorku i w przyszłym tygodniu planuję zabrać go do weterynarza na szczepienia. Dzięki za pomoc.

Biała kulka w sierści mojego kotka

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Te „czarne nitki” to odnóża, więc to na pewno kleszcze.

Zastosuj się do porad podanych w tym wątku. Jednak ze względu na ich liczbę i umiejscowienie, na pewno będziesz potrzebować pomocy przy ich usuwaniu – w razie potrzeby udaj się do weterynarza. Tak czy inaczej, nie zwlekaj z tym.

Do usłyszenia

Przetłumaczony francuski
    A
    Anthony62370 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mój kot też ma kilka białych kulek. Nie wiem, czy to kleszcze, ale jedną ma w uchu, między fałdkami skóry. Jak dotykam obok, żeby ją zobaczyć, to widzę jakieś ruszające się czarne nitki. Pomóżcie mi, proszę! (ps przepraszam za pisownię)
    Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wieści!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry. To faktycznie był kleszcz. Został wyciągnięty żywy wczoraj wieczorem. Wybieram się za chwilę do weterynarza. Dziękuję za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Też mi się wydaje, że to może być kleszcz i trzeba go szybko usunąć... skonsultuj się z weterynarzem jeszcze dzisiaj!

Daj znać, co i jak, dzięki!

Przetłumaczony francuski
    M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To wygląda mi na kleszcza. Nie możesz czekać z jego usunięciem do wizyty u weterynarza (no chyba że idziesz już jutro). Specjalny haczyk do kleszczy (kleszczołapkę) kupisz w każdej aptece. Przy takim rozmiarze trzeba będzie użyć tej większej (zazwyczaj sprzedawane są po dwie sztuki w różnych rozmiarach). Wsuń przyrząd pod tę „kulkę” i kręć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Sprawdź, czy główka wyszła w całości, a potem koniecznie zdezynfekuj to miejsce (na przykład Octeniseptem).
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post