Białe włoski u czarnego kotka

Wydad
Wydad Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

niedawno adoptowałem 2,5-miesięcznego kotka. Jest całkowicie czarny, ale ma pojedyncze białe włoski rozsiane po całym futerku. Na początku w ogóle ich nie było, ale z każdym dniem pojawia się ich coraz więcej. W uszkach wyszły mu nawet małe kępki. Nie miałem jeszcze okazji zapytać o to weterynarza, więc pytam tutaj. Zastanawiam się, czy to przez jakieś braki w diecie, czy może przez stres... Czy to po prostu normalne u czarnych kociąt? Myślicie, że tych białych włosków będzie przybywać i zrobią się z nich plamy?

Na zdjęciach trudno to uchwycić, ale i tak wrzucam parę fotek ^^

Białe włoski u czarnego kotka

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, wszystko w porządku! Nabu ma biały brzuszek, ale mój Pap'diouf jest calutki czarny! Żadnych siwych kłaczków nie stwierdzono! To nie jest kot bombajski, a waży trzy razy tyle co Ficelle, która z kolei bardzo przypominała takiego „podwórkowego bombaja” 😂! Nabu nie jest już w ogóle dziki i zrobił się ogromny – wygląda, jakby był w ciąży! Bałam się mokrego FIP-a, ale na szczęście wszystko jest okej, on jest po prostu kluseczką!
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A tak poza tym, wszystko w porządku?

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cytat z serialu „On, ona i dzieciaki”

Wyglądał zupełnie jak Woody Allen na spotkaniu Czarnych Panter! 😂

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

To żaden problem. Tak naprawdę rzadko zdarzają się koty idealnie czarne, które nie mają ani jednego białego włoska, no chyba że mówimy na przykład o kotach rasy bombajskiej.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie to samo, mój ma ich coraz więcej. To normalne, biorąc pod uwagę, że jego mama i siostra były białe.

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroila Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kotek ma teraz 7 miesięcy, wcześniej był czarny, a teraz ma mnóstwo białych włosków – nawet pod brzuszkiem robi się biały.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój czarny kot też ma gdzieniegdzie białe włoski, to nic poważnego. Ich futerko może się z czasem zmieniać.

Przetłumaczony francuski
    Aurore Boréale
    Aurore boréale Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moja czarna kotka też ma kilka białych włosków na brzuszku.

Ma też parę białych wąsów i z wiekiem przybywa ich coraz więcej.

Przetłumaczony francuski
    Wydad
    Zgłoś

Tak, u dachowców to się zdarza... To nie tylko nie jest żaden objaw choroby, ale wręcz uważam, że dodaje im to pewnego uroku, takiego „czegoś” 😌 Moje dwa maluchy o jednolitym umaszczeniu (niebieska kotka i czarny kocur, oba to dachowce) też mają swoje malutkie kępki białej sierści, to jest przeurocze!

To mnie uspokoiło, wielkie dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Wydad
    Zgłoś

Nie masz się czym martwić, to się często zdarza i nie ma żadnego wpływu na zdrowie. Krąży nawet legenda, że takie koty to talizmany, bo zostały dotknięte ręką Boga. Ta opowieść pochodzi pewnie jeszcze ze średniowiecza – kiedy czarne koty składano w ofierze, te, które miały w sierści choć odrobinę bieli, uchodziły z życiem.

To piękna historia, dzięki ^^

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post