Brudny odbyt u kota – co o tym sądzicie?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dobry wieczór
Mam ten sam problem, a w dodatku moja kotka ma nadwagę i wyjada karmę psom. Co robić? Dzięki z góry za wasze odpowiedzi. Dodam jeszcze, że mała często ma biegunkę..
Dzień dobry,
Koty to zwierzęta, które bardzo o siebie dbają i zazwyczaj zachowują nienaganną higienę. Dlatego to dość nietypowe, że Państwa kot ma brudną okolicę odbytu.
W pierwszej kolejności warto przyjrzeć się konsystencji stolca. Czy występuje biegunka? Jeśli tak, to od jak dawna? Czy zauważyli Państwo w odchodach jakieś niepokojące elementy (włókna, grudki, krew itp.)? W takim przypadku zaleca się jak najszybszą konsultację u weterynarza.
Ponadto, jeśli kot ma brudne tylne części ciała, warto sprawdzić stan kuwety – czy jest ona wystarczająco czysta, czy może zbyt szybko się brudzi. W tym drugim przypadku należy rozważyć częstsze sprzątanie lub zmianę rodzaju żwirku, którego Państwo używają.
Miłego dnia,
Manon
Przepraszam, nie zauważyłam Twojej odpowiedzi.
Nie, nie ma nadwagi, myślę, że wszystko jest w normie... weterynarz nigdy mi nic na ten temat nie mówił.
Dzięki za odpowiedź w każdym razie :)
Moja kicia ma zawsze trochę brudny odbyt, może to po prostu brak higieny, bo nie widzę zbyt często, żeby wylizywała sobie te okolice (odbyt i pusię). A przecież zawsze miała normalne kupy.
Delikatnie przemywam jej odbyt w rękawiczkach, używając wacika i letniej lub chłodnej wody. Nie przepada za tym, ale ma łagodny charakter, więc jakoś to idzie... Nie trzeba tego robić koniecznie często, o ile nie ma żadnych podrażnień...
Jeśli jesteś w ciąży, to zmusza cię to do jeszcze częstszego mycia rąk i unikania głaskania kota. Możesz ewentualnie zabronić jej wstępu do sypialni na czas ciąży i podpytać weterynarza o kwestie higieny kota.
Czy Twój kot ma nadwagę?
Wielkie dzięki, nie, jego kupy są raczej w normie, nie ma tam nic niepokojącego... poza tym kupuję mu dobrą karmę..
Tutaj to naprawdę tylko parę małych śladów takiej zaschniętej kupy... 🙁
A u nas, poza przypadkami biegunki, odbyt jest czysty...
To może zależeć od konsystencji jego kupy... może są trochę za miękkie? Sprawdzałeś to?
Zdarza się, że niektóre koty mniej dbają o czystość, a przecież w zasadzie powinny same się wylizywać...
A jeśli się niepokoisz, to załóż rękawiczki, żeby go umyć... ale nie jestem pewna, czy mu się to spodoba... i tak samo przy sprzątaniu kuwety...
8 komentarzy na temat 8