Cicalfate na rany u kota?

Morphine
Morphine Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Mój kot właśnie skończył 10-dniową kurację antybiotykiem po tym, jak zrobił mu się ropień przy prawym oku.

Zgodnie z tym, co było napisane w zaleceniach, zdjęłam mu dzisiaj kołnierz, no i oczywiście od razu zaczął się myć. Dosłownie 10 minut później jedna z ran znowu zaczęła krwawić 😔

Pewnie zdrapał sobie jakąś pozostałość strupka.

Oczywiście natychmiast założyłam mu go z powrotem (kołnierz).

Zastanawiam się jednak, czy to normalne, że u kota proces gojenia trwa tak wolno (wcześniej nie miał żadnych problemów zdrowotnych) i czy krem Cicalfate byłby odpowiedni na takie rany?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Morphine
    Zgłoś

Wielkie dzięki za wiadomość, którą dopiero teraz przeczytałam 😔

Zastosuję się do Twoich rad i skontaktuję się z weterynarzem jutro z samego rana!

Rany wydają się bardzo powierzchowne, ale wolę się upewnić i być spokojniejsza

W każdym razie, jego stan ogólny wrócił już do normy :)

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Pierwszym krokiem powinno być przemycie rany przy brzegu oka kompresem nasączonym wodą. Proszę nie używać żadnych środków odkażających, bo mogą one dodatkowo uszkodzić oko (są toksyczne dla tkanek oka).

Następnie radzę zrobić zdjęcie i wysłać je do swojego weterynarza, aby mógł ocenić, czy konieczna jest kolejna wizyta. Rany w okolicach oczu bywają bardzo poważne i mogą prowadzić nawet do utraty oka, więc trzeba zachować dużą ostrożność, zwłaszcza jeśli niedawno pojawił się tam ropień.

W międzyczasie proszę ponownie założyć mu kołnierz i przyciąć pazurki, żeby uniknąć kolejnych urazów.

Miłego dnia.

Caroline

Przetłumaczony francuski
    Morphine
    Zgłoś

Wielkie dzięki!! Tak właśnie zrobiłem/am :)

Posmarowałem/am to odrobiną miodu z pasieki, mam nadzieję, że zadziała.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Osobiście bym nie ryzykował. Możesz natomiast nałożyć na rany miód (dobrej jakości). Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania tego naturalnego i skutecznego środka, który wspomaga gojenie i ma lekkie działanie antybiotyczne.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post