Ciężka niewydolność nerek

V
Viri Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Zrobiłem sporo researchu na temat leczenia i sposobów na to, jak ulżyć kotu z niewydolnością nerek. Znalazłem taki post na forum:

Leki:

- 1 butelka PRONEFRA 180 ml (ma za zadanie wspierać funkcje nerek u psów i kotów)

- 25 ml leku SEMINTRA (zmniejsza białkomocz, czyli obecność białka w moczu)

- 3 saszetki Sucrabest (substancja czynna: sukralfat; na zgagę i problemy żołądkowe spowodowane niewydolnością nerek)

- 1 opakowanie Ipakitine 300 g – prawie pełne (wyłapywacz fosforu z karmy)

- Porus One, 26 saszetek (pochłania toksyny mocznicowe; w poście wspomniano, że produkt ten nie jest dostępny we Francji, a jest jednym z najważniejszych obok SEMINTRY).

- Porus One Add One, 31 saszetek (sosik stworzony do mieszania z Porus One, bardzo smakowity dla kota).

Wydaje mi się, że ta osoba miała naprawdę dobrze dobrane leczenie i szukam teraz tych produktów, których nie można dostać we Francji!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Soil
    Soil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór! Jestem dość zdziwiona stwierdzeniem: „Oto co podaję, skoro weterynarze nic nie doradzają”. Jeśli Pani kot faktycznie ma PNN (przewlekłą niewydolność nerek), weterynarz na pewno musiał zalecić jakieś podstawowe leczenie (które zaczyna się od diety). Skąd Pani bierze NaCl? Czy ktoś zalecił podawanie go w zastrzykach? Poza tym to oznacza dwa kłucia dziennie, biedne zwierzę! Jeśli chodzi o to „leczenie”, wydaje mi się ono niezwykle obciążające. Nawet jeśli jest Pani przekonana, że to działa, szczerze uważam, że to za dużo. I mam wątpliwości, czy jest to aż tak konieczne – w tym sensie, że na pewno istnieje możliwość lepszej pomocy przy mniejszej ilości leków. Moja kotka miała dość wysokie wyniki (zresztą wszystko opisałam w wątku na Wamiz) i jej leczenie jest tam opisane. Telmisartan, Rubenal (który poleciła mi Ulalie i który bardzo dobrze działa) i kroplówka z NaCl 250 ml co 2 dni. Od tego czasu wyniki jej spadły i ostatecznie ma tylko jedną tabletkę dziennie (Telmisartan) i jeden zastrzyk co dwa dni (co i tak uważam za spore obciążenie).
    Przetłumaczony francuski
    V
    Zgłoś
    Ostatnio nie da się już zamówić Porus One przez internet. Jeśli jednak znacie jakiegoś weterynarza w Belgii, to koniecznie kupcie go u niego! Courgette i canne à pêche, jaką karmę podajecie nerkowcowi?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak dla informacji, Porus One można zamówić przez internet ze Szwajcarii albo Belgii.

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Skoro tak bardzo chcesz mieć rację, to zastanawiam się, po co w ogóle pytasz innych o zdanie. Rób więc, jak uważasz, i tym lepiej dla niego, jeśli to zadziała. I dalej radź się tych „wybitnych” weterynarzy – skoro są tacy świetni, to nie powinieneś potrzebować rad od ludzi na forum, skoro uratowałeś już tyle kotów.
    Przetłumaczony francuski
    V
    Zgłoś

Jedna dawka rano wmieszana w mokrą karmę, wieczorem to samo, więc wszystko u niego w porządku. Dobrze się czuje, ma apetyt odkąd bierze to leczenie i nie ma już biegunki.

Więc wygląda na to, że ta moja determinacja popłaca 😄

Mówicie o eutanazji? To chyba jakaś projekcja z waszej strony, bo uratowałam już mnóstwo kotów dzięki fitoterapii. To leczenie doradził dr Serge Arnaud i jedna z jego koleżanek po fachu, z którą jestem w kontakcie – daje to naprawdę dobre efekty.

A co do alopatii, czasem bywa niezbędna, zobaczymy..

😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, przy takich wynikach „pod sufitem” i w tym wieku, dałabym mu już święty spokój. To niewyobrażalne, ile mu tego wszystkiego podajesz – aż trudno mi uwierzyć, że on w ogóle jest w stanie to przełknąć.

Na Twoim miejscu podawałabym mu jedzenie tak jak dotychczas (to bardzo dobrze) i tylko podstawowe leki, czyli Semintrę lub Benazepryl (Nelio i Fortekor to to samo, substancja czynna to właśnie benazepryl).

Sama kiedyś chciałam za wszelką cenę ratować kota z PNN (przewlekłą niewydolnością nerek) w stadium terminalnym i do dziś tego żałuję. Zepsułam mu ostatnie miesiące życia, faszerując go lekami, a i tak było ich znacznie mniej niż u Ciebie. Biedak miał odruchy wymiotne i miał już serdecznie dość ciągłych wizyt u weterynarza. Nigdy więcej tego nie zrobię. Wolę dać im spokój i towarzyszyć w odchodzeniu, pozwalając im cieszyć się ostatnimi chwilami życia.

Czy weterynarz naprawdę nie wspominał nic o eutanazji przy takich wynikach i w tym wieku?

Moja odpowiedź pewnie Ci się nie spodoba, ale tak właśnie uważam. Kto kazał Ci podawać to wszystko? To nie mógł być żaden weterynarz, a jeśli tak, to trzeba go jak najszybciej zmienić.

Przetłumaczony francuski
    V
    Zgłoś
    To PNN (przewlekła niewydolność nerek). Kiedy mówię, że stan jest ciężki, to dlatego, że wyniki są niesamowicie wysokie: Mocznik 2,275 g/l Kreatynina 49,6 mg/l Kot ma 14 lat i waży 2,5 kg. Oto co mu podaję, skoro weterynarze nic nie doradzają: 1/4 Spasfonu rano i wieczorem (substancja czynna: floroglucyna) 1 miarka Ipakitine rano i wieczorem 10 kropli Uricystyl rano i wieczorem 3 granulki Renine rano i wieczorem 0,4 ml ekstraktu roślinnego (EPS) z ortosyfonu i jastrzębca rano i wieczorem 30 ml NaCl podskórnie rano i wieczorem (może powinnam zwiększyć dawkę?) Enteromicro w południe Ultradiar: 1 kapsułka pod koniec dnia, w odstępie od innych leków Do jedzenia dostaje 50 g kurczaka w kawałkach, tylko sparzonego wrzątkiem + karmę typu renal zmiksowaną z lekko podgotowaną cukinią. W ciągu dnia dostaje też zmiksowany renal z Hydracare i jedną kapsułkę oleju z kryla. Udało mi się zdobyć Porus One, więc zaczynam go podawać od tego tygodnia. Dajcie znać, co myślicie o takim „leczeniu”. I czy Waszym zdaniem kot nie powinien być na takich lekach jak Semintra, Nelio czy Fortekor? Pytam, bo mój wet nic o nich nie wspominał.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Próbowałem odszukać tego słynnego użytkownika alex033.

Ale jedyne, co udało mi się znaleźć, to wpisy osób, które próbują się z nim skontaktować, nie trafiając jednak na nikogo o takim nicku.

Wszyscy szukają go od 2017 roku, jest trudniejszy do znalezienia niż żona porucznika Colombo 😂

Wracając do Pana/Pani problemu, który wcale nie jest zabawny, chciałem zapytać, czy na pewno chodzi o PNN, czyli przewlekłą niewydolność nerek. To niestety poważna choroba, która prędzej czy później prowadzi do śmierci kota, ale nie dzieje się to od razu. Wiele osób tutaj, nie tylko alex033, zmagało się z tym tematem i będzie mogło udzielić Panu/Pani wskazówek, być może bardziej aktualnych, bo od 2017 roku medycyna weterynaryjna na pewno zrobiła postępy.

Z drugiej strony, pisze Pan/Pani o niewydolności „ostrej”, co może sugerować, że nie jest to stan przewlekły, lecz nagły, spowodowany na przykład kamieniem nerkowym. Taka forma niewydolności jest znacznie mniej groźna, ponieważ po usunięciu kamienia kot odzyskuje komfort życia i, co najważniejsze, ma szansę żyć tak samo długo, jak przed wystąpieniem problemu.

Proszę więc skonsultować się z weterynarzem, aby sprawdzić, czy to właśnie ten przypadek, bo leczenie wygląda wtedy inaczej. Proszę jednak pamiętać, że kot cierpi i jest to sytuacja wymagająca natychmiastowej interwencji – bez pomocy może dojść do trwałego uszkodzenia nerek i przejścia choroby w formę przewlekłą (PNN).

Nie ma co czekać na mało prawdopodobny powrót Aleksa. Życzę Panu/Pani znalezienia odpowiedzi, przede wszystkim z myślą o zdrowiu kotka. Dużo siły i powodzenia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

„Muszę koniecznie odezwać się do Alexa. Tylko on będzie w stanie pomóc mi znaleźć Porus One, którego nie ma w sprzedaży we Francji, rozumiecie” – odpowiedź z innego wątku...

Nie chcę, żeby mi się oberwało! 😁

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post