Czy można stosować Hexomedine lub Betadine na ranę u kota?

C
Civa Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór

Słuchajcie, właśnie zauważyłem, że mój kot wydrapał sobie sierść u nasady lewego ucha i zaczyna się tam pojawiać rana. Trzy dni temu był kastrowany i czipowany, i od tego czasu drapie się pod tym lewym uchem! Czip miał wszczepiany w okolicach lewej strony szyi, więc myślę, że to może mieć jakiś związek... W każdym razie chciałbym jeszcze dziś wieczorem coś z tym zrobić, a konkretnie użyć jakiegoś środka odkażającego. Czy mogę zastosować Hexomedine lub Betadine, biorąc pod uwagę, że to preparaty dla ludzi? Z góry dzięki za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No i dobrze, że zabrałeś go na konsultację. Poczekajmy teraz i zobaczmy, co się będzie działo, kiedy zastrzyk przestanie działać.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    No, właśnie wróciłem od weterynarza. Dostał zastrzyk z kortyzonu i jeszcze jeden środek, żeby przestał się drapać i żeby nie wdało się żadne zakażenie. Nie wiadomo, co jest przyczyną – uszy są czyste, nie ma żadnego zapalenia. Może to ugryzienie pająka... a może nawet alergia na nową karmę, którą powoli wprowadzam? Wet jednak w to wątpi, bo zmiany są bardzo miejscowe. Zastrzyk ma działać do połowy tygodnia, więc zobaczymy, czy drapanie wróci – o ile w ogóle teraz ustąpi ;) Szczerze mówiąc, skoro to po tej samej stronie, co czip, to myślę, że jak się obudził, to po prostu coś poczuł i zaczął się drapać u nasady ucha, bo nie mógł dosięgnąć szyi. A jak już się zacznie drapać... to nie można przestać! W sumie to taki rodzaj stresu.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, Betadyna będzie jak najbardziej okej (Hexomedine jest za mocna).

Ale obserwuj go, żeby od tego ciągłego drapania nie wdała się jakaś infekcja. Dziwne, żeby to było przez chipa (nigdy nie widziałam, żeby kot tak reagował), chyba że został źle wszczepiony, co zawsze może się zdarzyć. Wyczuwasz go cały czas w tym samym miejscu?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Civa,

Tak, betadyna czy vetodine to to samo! Mój weterynarz też tego używa!

Też myślę, że go to trochę swędzi, ale pilnuj tej rany. Czy ona pojawiła się od drapania?

Laurence i jej Arka Noego

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Dzięki Onipasse78 za odpowiedź, chciałam mieć pewność, że nie zrobię jakiejś głupoty...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Betadyna

Właśnie tego używa weterynarz

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post