Czy można zostawić kota w kołnierzu bez nadzoru?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Wczoraj nasza kotka przeszła zabieg sterylizacji. Weterynarz powiedział nam, że najlepiej będzie założyć jej kołnierz, żeby się nie lizała i nie uszkodziła sobie szwów. Problem w tym, że wet kazał nam ją umieścić w spokojnym miejscu, a jedyne dostępne pomieszczenie to taki niby-pokój w moim ogrodzie. Zaglądam do niej co 30 minut, ale zastanawiam się, czy to nie jest zbyt ryzykowne zostawiać ją tam samą w tym kołnierzu. Z góry dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór. Radzę zadzwonić do weterynarza, żeby skonsultować się telefonicznie. To może być tylko małe podrażnienie, na które pomoże maść łagodząca, ale trzeba by zabezpieczyć rankę, żeby mogła się spokojnie wygoić. Daj znać, co i jak.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No więc tak, skoro przestała się lizać, odkąd zaczęliśmy stosować Octenisept, zdecydowaliśmy się nie zakładać jej kołnierza, ale teraz blizna zrobiła się trochę czerwona (rano jeszcze taka nie była). Minął już prawie tydzień od operacji, a moi rodzice mówią, że to po prostu szwy rozpuszczalne wychodzą w miarę gojenia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry. Możesz spróbować założyć jej dziecięce body z krótkim rękawkiem i nogawkami. To zabezpieczy opatrunek, a jest o wiele mniej uciążliwe niż kołnierz. Teraz tylko kwestia tego, żeby kicia to zaakceptowała.

Mała rada: najlepiej kupić kilka sztuk na zmianę (ja miałam trzy na te 15 dni, kiedy kotka miała szwy). I zapinaj tylko dwa zatrzaski z trzech, żeby mogła sama bez problemu korzystać z kuwety.

Moja kicia uwielbiała być tak ubrana i czuła się jak prawdziwa mała gwiazda.

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Skoro kot jest niewychodzący, to ryzyko wydaje mi się bardzo małe

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Możesz spokojnie zostawić kota samego w kołnierzu. To żaden problem.

A nie ma ryzyka, że się udusi?

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post