Czy ruja trwa nadal po kryciu?

G
Gigire Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam kotkę od dwóch miesięcy (zupełnie nie znam się na kotach, po prostu sama się u mnie zadomowiła, a ja nie miałam serca wystawić jej z powrotem na dwór...).

Jest młodziutka (myślę, że ma jakieś 6-8 miesięcy) i nie jest wysterylizowana. Ma ruję mniej więcej co dwa tygodnie. Za każdym razem pilnuję, żeby nie wychodziła z domu, kiedy to trwa, żeby nie spotkała jakiegoś kocurka z sąsiedztwa...

Tyle że tym razem mnie ubiegła: zniknęła w poniedziałek w południe (ruja jeszcze się wtedy nie zaczęła) i wróciła dopiero dzisiaj rano. (W dodatku domyślam się, że nie była sama: kocur, który zawsze kręci się pod moimi drzwiami, też „zniknął” w poniedziałek i pojawił się z powrotem dzisiaj rano...).

No i właśnie dzisiaj rano ma ruję: czy to znak, że nie została pokryta, czy może ruja może trwać jeszcze przez kilka dni po fakcie?

Z góry dziękuję Wam za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • G
    Zgłoś

Czytając wasze wpisy, mam wrażenie, że... najlepiej będzie ją wysterylizować. Zgadza się, Lebronzé? 😁

Dzięki wszystkim za tak liczne i ciekawe odpowiedzi.

Spróbuję sprawdzić u weterynarza, czy ma zarejestrowanego właściciela, ale rozwiesiłem już ogłoszenia w okolicy, sprawdzałem, czy ktoś inny ich nie wiesza, wrzuciłem post na miejską grupę na FB... i żadnego odzewu. Myślę więc, że została porzucona, a ta ucieczka była komuś po prostu bardzo na rękę!

Więc szybko ją wysterylizuję... a potem poszukam jej nowego domu, bo choć ją uwielbiam i kompletnie straciłem dla niej głowę w ostatnich tygodniach, to zdaję sobie sprawę, że nie starczy mi cierpliwości na lata (kiedy wróciła w środę, poczułem bardziej rozczarowanie niż ulgę... 😞)

Jeszcze raz wielkie dzięki za wasze rady!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Najlepszym wyjściem jest sterylizacja (chyba już to pisałam 😀)

Tak, rujka trwa nawet po kryciu, a to dlatego, że "mechanizm" rozrodczy u kotów jest nastawiony na ilość.

W jednym miocie kocięta mogą mieć różnych "ojców". Żeby mieć pewność, że zostaną zapłodnione, kotki (a konkretnie ich genetyka) dają się pokryć wielu samcom i każda komórka jajowa może zostać zapłodniona przez innego kocura – zupełnie tak jak u szczurów...

Warto też wiedzieć, że kotka po porodzie (najczęściej dotyczy to dachowców) może dostać kolejnej rujki już jakieś 2-3 tygodnie po okoceniu się.

Dlatego najlepiej po prostu ją wysterylizować (chyba już o tym wspominałam 😉)

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nie ma co łamać sobie głowy i wyliczać, czy jest ryzyko, czy go nie ma. To niemożliwe. Zdarza się, że kotki, które w ogóle nie wyglądają na takie, co mają ruję, i tak zachodzą w ciążę.

Jedynym i najlepszym rozwiązaniem jest sterylizacja. Zabieg niesie ze sobą same korzyści dla kotki – jeśli chodzi o jej zdrowie, długość życia, bezpieczeństwo i spokojniejszy charakter. W ten sposób oszczędzicie jej też strasznego raka listwy mlecznej, który jest przyczyną śmierci tak wielu niesterylizowanych kotek, czasem jeszcze bardzo młodych.

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, im wcześniej kotka zostanie wysterylizowana, tym bardziej zmniejsza się ryzyko wystąpienia guzów sutka (ryzyko jest o 90% mniejsze przed pierwszą rują, o 60% po pierwszej rui, a po 12 miesiącach i dwóch latach spada ono jeszcze bardziej).

Przetłumaczony francuski
    E
    Elise2001 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć i dziękuję za Wasze odpowiedzi. Więc myślę, że tym razem obejdzie się bez miotu, uff! Miała ruję do zeszłego poniedziałku, więc pewnie dzisiaj, a może wczoraj, znowu się zaczęła (czytałam, że między cyklami jest 9 dni przerwy), więc szanse na to, że została zapłodniona, są raczej marne. I muszę w końcu przestać odkładać sterylizację na później! Kulinda, piszesz jednak, że przez te ruje grozi jej rak? Tak, to może doprowadzić do guzów listwy mlecznej, jeśli się nie mylę (czytałam o tym w internecie, kiedy szukałam informacji o rui u kotek).
    Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Dzień dobry i dziękuję za wasze odpowiedzi.

Myślę, że tym razem miotu nie będzie, uff! Miała ruję do zeszłego poniedziałku, więc kolejna zaczęła się pewnie dzisiaj, może wczoraj (czytałam, że między cyklami jest 9 dni przerwy), więc jest mała szansa, że została zapłodniona.

Muszę w końcu przestać odkładać na później sprawę jej sterylizacji!

Z kolei Kulinda, piszesz, że przez te ruje grozi jej nowotwór?

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

NAJLEPIEJ będzie ją wysterylizować, bo przy każdej rui narażona jest na nowotwory, a jej życie będzie krótsze – nie wspominając już o liczbie kociąt, które może sprowadzić na świat.

Jeśli chcecie ją zatrzymać, warto o tym pomyśleć. W przeciwnym razie skontaktujcie się z lokalnymi fundacjami pomagającymi kotom w waszym mieście – one się nią zaopiekują i znajdą jej nowy dom.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kotka dopuszcza kocura zazwyczaj od 1 do 3 dni po rozpoczęciu rui i w takim przypadku ruja kończy się po około 6-7 dniach od krycia. Jeśli krycie nie zakończyło się zapłodnieniem, kotka będzie miała kolejną ruję po około miesiącu. Jeśli jednak doszło do zapłodnienia, zaczyna się ciąża, która trwa 2 miesiące.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post