Czy to możliwe, że kot odszedł przez psa?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
No i faktycznie, już nie przyprowadzam mojego psa, ale to zaczyna być problematyczne, bo on zostaje sam w ciągu dnia (pracuję), a teraz jeszcze dochodzą do tego samotne noce... Na dłuższą metę to tak nie może wyglądać...
To dziwne, bo niedawno przez miesiąc mieszkał u niej inny pies i wtedy tak nie uciekała...
Strasznie się tym gryzę... Modlę się, żeby wróciła, jak tylko zapach psa wywietrzeje... :(
Dobry wieczór,
O tak, pies zdecydowanie wystarczy, żeby wygonić ją z własnego domu!! Koty są zwierzętami TERYTORIALNYMI, w przeciwieństwie do psów, które są istotami stadnymi. Dla kota widok intruza, i to w dodatku „odwiecznego wroga”, który przejmuje jego terytorium, to ogromny stres. W takich okolicznościach niektóre koty nigdy nie wracają i próbują znaleźć sobie nowy dom.
Moim zdaniem – choć nie wiem, czy jest to u Was możliwe – najlepiej byłoby przestać przyprowadzać psa do kotki. Tylko w ten sposób, gdy zapach psa już całkowicie wywietrzeje, kotka będzie mogła znów poczuć się u siebie. Nigdy nie powinno się zmuszać kota do akceptacji psa, a obecne zachowanie kotki pokazuje, jak bardzo jest to dla niej bolesne i trudne. Nie ryzykujcie, że ucieknie na dobre.
Przede wszystkim dzięki za Wasze odpowiedzi :) No więc tak, na razie nie przyprowadzam już psa, żeby zobaczyć, czy ona wróci... Jest wysterylizowana, też o tym myślałam, więc to raczej nie kwestia hormonów czy rozmnażania... Próbowaliśmy dawać jej smaczki w obecności psa, ale nie chce jeść... Mimo to normalnie się porusza i wychodzi ze swojego pokoju przy psie (mój pies szanuje jej pokój i tam nie zagląda). Feliway? To naprawdę działa? W takim razie kupię dyfuzor na próbę... Strasznie się martwię i mam nadzieję, że nie odejdzie na stałe...
TAK, KOTY bywają płochliwe. Ona pewnie czuje się zagrożona, zwłaszcza jeśli pies jest duży. Skoro koty reagują defensywnie nawet na widok innego kota, to przy psie to zupełnie normalne – w końcu czuje jego zapach.
Czy ona jest wysterylizowana? Bo to też może być powód jej ucieczek.
Spróbuj nie zabierać ze sobą psa i zobaczysz, czy to on jest przyczyną jej zachowania.
Dzień dobry,
To faktycznie możliwe, że rzadziej zagląda do mieszkania, bo po prostu boi się psa. Jej znane otoczenie się zmieniło, co wywołuje u niej stres i tłumaczy, dlaczego nie chce wracać tak chętnie jak wcześniej.
Czy próbowałaś już ich ze sobą jakoś zapoznać? Warto byłoby spróbować powoli przyzwyczajać ją do obecności psa. Możesz dawać kotce smakołyki, gdy pies jest w pobliżu, żeby zrozumiała, że nie ma się czego obawiać. Zamontowanie dyfuzora z feromonami, np. Feliway, również mogłoby pomóc jej się zrelaksować w mieszkaniu.
Mam nadzieję, że to chociaż trochę pomoże,
Emeline
7 komentarzy na temat 7
- Walka o ratowanie 28-dniowego słabiutkiego kociaka (intensywne karmienie)
- Wpływ pogody na Wasze koty