Czy zimna woda jest dobra dla kota?

L
Lollita51 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej wszystkim! Zastanawiam się, dlaczego mój kot woli pić wodę z toalety, a jak tylko wyjmę butelkę z lodówki, to od razu chce się z niej napić? Daję mu wtedy pić prosto z nakrętki, bo wody o temperaturze pokojowej pije znacznie mniej. Czy dawanie mu takiej zimnej wody jest okej? Mój kiciuś ma problemy z układem moczowym i nie wiem, czy taka zimna woda jest dla niego bezpieczna. Z góry dzięki za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Jeśli boisz się, że zimna woda pogorszy jego problemy z układem moczowym ze względu na niską temperaturę, to spokojnie – tak się nie stanie, ponieważ woda zdąży się ogrzać od ciepła organizmu.

Świeża woda nie zaszkodzi Twojemu kotu, a jeśli taką woli, to staraj się po prostu regularnie ją wymieniać.

Kiedy kot ma problemy z drogami moczowymi, trzeba go zachęcać do częstszego picia. Koty lubią wodę w ruchu, bo w naturze stojąca woda bywa źródłem chorób, tak jak wspomniał Blue Cat.

Żeby zachęcić go do picia, możesz mu kupić na przykład fontannę dla kota.

Twój weterynarz pewnie już o tym wspominał, ale żeby zwiększyć ilość przyjmowanych płynów, możesz też podawać mu mokrą karmę jako dodatek do suchej.

Miłego dnia,

Pozdrawiam serdecznie,

Solène

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Większość kotów uwielbia bardzo świeżą i zimną wodę. Instynkt podpowiada im, że letnia woda w naturze (czyli ta stojąca) może być siedliskiem groźnych drobnoustrojów. Dlatego instynktownie wybierają świeżą, płynącą wodę, jak na przykład tę ze strumyka czy potoku.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lollita51 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    U mnie to samo, ale to naprawdę dziwne, że on miauczy tak, jakbym wyciągał jedzenie, a to przecież tylko woda z lodówki ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moje koty też wolą chłodną wodę. Do fontanny wlewam im wodę źródlaną prosto z lodówki, a do misek – jeśli akurat daję kranówkę zmienianą 3 razy dziennie – często dorzucam jeszcze kostki lodu. Skoro tak lubi, to po prostu pozwól mu na to; gdyby mu nie pasowało, to przecież by nie pił. Przy jego problemach z układem moczowym musi pić jak najwięcej.
    Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post