Dlaczego moja kotka przenosi swoje kocięta?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Od dzisiejszego wieczoru moja kicia „Cachou” bierze swoje maluchy w pyszczek i przenosi je tak, jakby szukała innego miejsca, ale ostatecznie zawsze wraca z nimi do tego przytulnego kartonu, który jej przygotowałam. Czy to normalne? Powinnam się martwić? Czy to może moja wina, bo zdarzało mi się przestawiać karton razem z nią do mojej sypialni, kiedy miałam wrażenie, że tego właśnie chce po tym, jak długo miauczała? Sama nie wiem, co o tym myśleć, proszę, poradźcie coś.

Mam nadzieję, że do usłyszenia niebawem!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

114 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Muriel2 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie przenoś tych kociąt, bo mama znowu je zabierze i schowa gdzie indziej. To, że kładzie je wysoko, jest u kotów zupełnie normalne – tak działa ich instynkt bezpieczeństwa. Moja kotka robiła dokładnie to samo: najpierw wylądowały w najwyższej szufladzie komody, a jak je stamtąd zabrałam, to przeniosła je na samą górę szafy. Robi tak, żeby mieć spokojną głowę, kiedy musi je na chwilę zostawić, np. żeby pójść coś zjeść. Wie, że tam wysoko nic im nie grozi. Instynkt jej mówi, że na poziomie podłogi jest niebezpiecznie, bo w naturze na dole czają się inne zwierzęta czy psy, więc szuka im schronienia wyżej. Jeśli będziesz je przekładać, ona i tak znajdzie im nową kryjówkę, ale znowu gdzieś wysoko. Dopiero jak maluchy będą na tyle duże, żeby zacząć same biegać, mama znów je przeniesie, tym razem na dół.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Manolem Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja kotka odsunęła się na bok, tuż obok legowiska, z tylko jednym kotkiem. Bardzo się martwię.
    Przetłumaczony francuski
    @oceane678
    @oceane678 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja kotka okociła się tydzień temu, ale dzisiaj przeniosła swoje maluchy do mojej szafy. Czy to normalne zachowanie, czy powinnam się zacząć martwić?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ona chce „pomóc” swoim kociakom usamodzielnić się, więc odsuwa je od siebie, żeby same do niej wracały, nawet jeśli czasem to się nie udaje.

Przetłumaczony francuski
    E
    Elody19 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, moja kotka Plume okociła się dwa tygodnie temu, ale dzisiaj wyniosła maluchy na zewnątrz i nie mogę ich teraz znaleźć.

Jak to możliwe? Przecież miały ciepło, karton i kocyk 😥

Elody

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No właśnie, to nie jest tylko ich problem – schroniska pękają w szwach, bezdomnych kotów jest coraz więcej, a ogłoszeń typu „miot kociąt znaleziony w kartonie” jest na pęczki...

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, co powinni wiedzieć, jakie jest ryzyko, zupełnie się na tym nie znają i są totalnie nieodpowiedzialni...

Posty typu „matka nie zajmuje się małymi”, „kotka zjadła kocięta”, „zdeformowane kociaki”, „kotka padła podczas porodu” i tak dalej, i tym podobne...

A wszystko to z powodów w stylu „chcę, żeby moja kotka zaznała uroków macierzyństwa”, „chcę przeżyć tę przygodę z moim kotem”, „kocięta są takie słodkie” albo „dużo zapłaciłem za mojego kota, więc dopuszczę go raz, żeby mi się koszty zwróciły”.

Więc tak, kastrujcie swoje koty, bo to nie dotyczy tylko was...

Kotka, która ma krwotok, podczas gdy jej właściciel wrzuca posta „po porodzie kotka krwawi z dróg rodnych, czy to normalne???”, na pewno przyznałaby mi rację...

PS: Wszystkie wspomniane tematy postów zostały znalezione na portalu Wamiz

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Maluchy nie mogą być wysoko, jak spadną, to zginą!

A tak przy okazji, dlaczego nie wysterylizowałaś swojej kotki? Zobacz, skoro nie radzisz sobie z miotem, to narażasz kocięta. No nic, w każdym razie pamiętaj, żeby ją wysterylizować za jakiś czas.

Jestem oburzona tymi wszystkimi ludźmi, którzy tak pouczają innych na tego typu forach!!

„zobacz, jak nie radzisz sobie z miotem...”

ale nie martwcie się, to nie ona ma ogarniać ten miot, tylko jej kotka!!!!

a jeśli nie wysterylizowała swojej kotki, to jest to WYŁĄCZNIE jej sprawa!!

No kurczę, mam już naprawdę dość tych wszystkich osób, które za każdym razem robią wyrzuty za brak sterylizacji kotek.

Dajcie ludziom święty spokój raz na zawsze i pozwólcie mieć kocięta tym, którzy ich chcą!!

Czy my wcinamy się w wasze życie?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja kicia okociła się 15 sierpnia i dzisiaj przyniosła mi tylko jednego malucha z czwórki, a resztę zostawiła tam, gdzie rodziła. Czy to normalne, czy coś jest nie tak?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja kotka Snow wynosi gdzieś swoje kociaki, ale ich nie przyprowadza z powrotem i muszę ich potem szukać. Boję się, że któregoś dnia tak je wyniesie, że już ich nie znajdę. Bierze je w pyszczek i wychodzi przez okno w łazience.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja kotka Snow wynosi gdzieś swoje kociaki, ale ich nie przyprowadza z powrotem i muszę ich potem szukać. Boję się, że któregoś dnia tak je wyniesie, że już ich nie znajdę. Bierze je w pyszczek i wychodzi przez okno w łazience.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 114

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post