Dlaczego moja kotka przenosi swoje kocięta?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Od dzisiejszego wieczoru moja kicia „Cachou” bierze swoje maluchy w pyszczek i przenosi je tak, jakby szukała innego miejsca, ale ostatecznie zawsze wraca z nimi do tego przytulnego kartonu, który jej przygotowałam. Czy to normalne? Powinnam się martwić? Czy to może moja wina, bo zdarzało mi się przestawiać karton razem z nią do mojej sypialni, kiedy miałam wrażenie, że tego właśnie chce po tym, jak długo miauczała? Sama nie wiem, co o tym myśleć, proszę, poradźcie coś.

Mam nadzieję, że do usłyszenia niebawem!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

114 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Jeszcze raz przejrzałam zdjęcia i moim zdaniem (choć oczywiście mogę się mylić) wszystkie twoje kociaki są krótkowłose.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No to trzymam kciuki, żeby mama nie chciała ich przenosić, bo to prawda, że jak kotka już sobie upatrzy jakieś miejsce, to bardzo trudno, a czasem wręcz niemożliwe, żeby ją przekonać do zmiany zdania. Ale tutaj, biorąc pod uwagę niebezpieczeństwo, ja na twoim miejscu bym nie odpuściła. Cóż, to, że nie słyszała pisków swoich maluchów, pewnie też ma na to wpływ i dlatego jest taka spokojna. Bardzo się cieszę ze względu na ciebie i maluchy. Wiesz, u wszystkich czarnych i niebieskich kotów wychodzących słońce wpływa na kolor futerka – robi się od niego brązowawe. Twoje czarne maluszki mają teraz takie „duchy” pręgowania (tabby), które znikną z biegiem miesięcy. Jednak jeden z kociaków to prawdziwy pręgus i u niego te paski oczywiście zostaną – to typowy brown tabby. Bardzo trudno na razie wyrokować co do długości sierści. Dla wprawnego oka widać to w ciągu pierwszych 5–7 dni, potem ta cecha zanika i pojawia się ponownie około pierwszego miesiąca życia. Żebym mogła ci coś więcej powiedzieć, potrzebowałabym zdjęć bardzo, bardzo dobrej jakości, szczególnie tych czarnych kociątek.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!!!!!

Nie chcę zapeszać, ale udało się – cała ta moja mała gromadka w końcu zeszła na ziemię!!! Juhuuu, dzięki Dellys! Próbowałam tego już wcześniej, z tą różnicą, że tym razem w ogóle nie płakały, bo od razu zgarnęłam je w ich kocyk. Szybka akcja i po sprawie, nawet się nie zorientowały! Cachou dobrze zareagowała – była bardzo zdziwiona i zestresowana, ale szybko ją wyprzytulałam i uspokoiłam. Na razie wszystko jest w porządku, bo wysokie miejsca są teraz niedostępne, więc...

Dellys, i jak, czy moja mała ferajna nie jest śliczna? Ach, no tak, szkoda tych refleksów w słońcu. Wyglądała dokładnie tak, jak ten czekoladowy york, którego pokazują na stronie.

A powiedz mi proszę, po czym poznać, czy kociaki będą miały półdługą sierść tak jak mama?

I jak myślisz, czy to pręgowanie po tacie już im zostanie?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właśnie zajrzałem na Twój profil – kicia jest czarna, a to, że wydaje Ci się „czekoladowa”, to po prostu kwestia słońca, od którego futerko jej zrudziało.

Trzy kociaki są czarne, a czwarty to brown tabby, więc tata musiał być pręgowany.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    :-) Robiłam tak pierwszej nocy do 2:30, a potem, myśląc, że już jest okej, poszłam spać. Myślę, że trwało to za krótko albo w złym miejscu. Jutro spróbuję w naszej sypialni, bo to tam się zadomowiła. Dzięki jeszcze raz i daj znać, czy udało Ci się zobaczyć zdjęcia tej całej gromadki. :-)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No cóż Dellys, wrzuciłam już fotkę całej tej gromadki, tylko nie wiem właściwie, gdzie ona teraz jest – może na moim profilu? Daj znać, jak ją znajdziesz. Tak jak już pisałam, to kotka, którą zgarnęłam z dworu, bo poprzednia właścicielka ją po prostu wyrzuciła. Z czystej ciekawości chciałam się dowiedzieć, co to za rasa, a przynajmniej w jakim jest typie, bo strasznie przypomina yorka czekoladowego. Jej futerko wygląda na czarne, ale w świetle robi się czekoladowe, a na dole brzuszka i trochę na szyi ma białe plamki. Musiał ją dopaść (tak przypuszczam) jakiś dachowiec, bo jedna mała kotka to wykapany tata, a cała reszta jest czarna z takimi delikatnymi, ciemnoszarymi prążkami.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Powiem ci, co ja bym zrobiła: najpierw sama wybrałabym miejsce, w którym chciałabym, żeby trzymała maluchy, i usiadłabym obok niej, żeby ją uspokoić, mówić do niej łagodnie i zachęcić, żeby tam została.

A jeśli to by nie zadziałało, to faktycznie pozwoliłabym jej samej zdecydować (pilnując, żeby nie wróciła tam, skąd zabrałam małe), obserwowałabym ją, a potem bym ją wygłaskała i pochwaliła.

Nie martw się, to wcale nie są głupie pytania.

A tak w ogóle, to koniecznie musisz mieć pozamykane okna – kocięta są teraz bardzo wrażliwe (nie regulują jeszcze same temperatury ciała). Nie może być żadnych przeciągów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ojejku, ale ze mnie maruda, przepraszam!!

Jeszcze jedno: lepiej położyć je od razu w miejscu, w którym docelowo mają być, czy może lepiej np. na kołdrze na podłodze i pozwolić jej samej zdecydować? Moje pytania pewnie wydają Ci się głupie, ale naprawdę już sama nie wiem. Dzięki!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No dobra, to wszystko fajnie, ale jak tylko poczujesz, że twoja kicia jest już spokojniejsza, koniecznie zrób jej zdjęcie z maluchami, żeby pokazać nam całą tę gromadkę :)

Dobranoc, do usłyszenia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oczywiście bez urazy Dellys, przecież poświęcasz swój czas, żeby mi pomóc. Z tym dołem szafy już próbowałam, ale no cóż, spróbujemy jeszcze raz! Hihi, porozstawiałam po całym domu przytulne kartony, żeby mogła sobie sama wybrać. Będę dawać znać, jeszcze raz dzięki i dobrej nocy!

Przetłumaczony francuski
  • 90 komentarzy na temat 114

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post