Dlaczego ona liże wszystko, co popadnie?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Od jakiegoś czasu moja kotka, gdy tylko skończy się myć, zaczyna lizać przedmioty wokół siebie.

Oto dwa filmiki dla zobrazowania sytuacji:

– poduszka na kanapie:

https://vid.me/P3b7

– podłokietnik mojego krzesła biurowego:

https://vid.me/iDQq

Czy ktoś z Was ma kota, który też tak robi? Czy to normalne? 🙂

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Ja co prawda nie mam żadnego rozwiązania, ale moja roczna kotka też liże w zasadzie wszystko, co popadnie ^^' Jak wracam wieczorem i siadam na kanapie, to ona wskakuje na oparcie i liże mnie po włosach hahaha. Czasem liże też podłogę (mimo że jest czysta!). No i codziennie rano, jak biorę ją na ręce przed wyjściem, liże mi sweter na klatce piersiowej...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, nie potrafię wam odpowiedzieć, więc zostawię to innym, na wypadek gdyby wiedzieli.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Od marca nie mam pracy, więc może zauważam to dopiero teraz, bo częściej bywam w domu.

Albo po prostu trochę jej się już miesza w głowie (w końcu ma już 14 i pół roku :) )

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No skoro nie zachowuje się niepokojąco, to pewnie nic poważnego, ale i tak wydaje mi się to dziwne, że zaczęła dopiero niedawno...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Już to dzisiaj załatwiłam, ale zawsze warto poznać jak najwięcej opinii 🙂

Według asystentki u weterynarza, z którą rozmawiałam przez telefon, to nic niepokojącego; ona po prostu liże przedmioty, na których czuć mój zapach, więc bardziej chodzi jej o mnie niż o samą rzecz (i to prawda, bo jak tylko widzi kawałek odsłoniętej skóry, to od razu dostaję liza tym jej szorstkim językiem – ale to akurat robi od zawsze 😁 )

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No cóż, gdzieś czytałam, że lizanie materiałów może być oznaką jakichś niedoborów, więc nie bardzo wiem, co Ci doradzić. Może po prostu zadzwoń do weterynarza, żeby zapytać, co o tym sądzi :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Faktycznie, robi to dopiero od kilku miesięcy (ma teraz 14 i pół roku).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, czyli Pana/Pani kot nie zawsze tak robił? Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że to może być oznaka jakiegoś niedoboru (witamin lub czegoś innego...).
    Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post