Dorosły kot liże, a potem gwałtownie gryzie kociaka

A
Atchoum31 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Piszę do was, bo właśnie adoptowaliśmy 2-miesięcznego kociaka. Mamy już jednego (młodego) kocurka, który ma rok.

Obaj to samce, przy czym starszy jest już wykastrowany.

Początkowo planowaliśmy oddzielać ich przez kilka dni przed właściwym zapoznaniem. Ale nasz starszy kot sam otwiera drzwi, więc wszystko potoczyło się szybciej i do pierwszego kontaktu wzrokowego doszło już kilka godzin po przyjeździe malucha.

Kociak na początku trochę bał się większego kolegi, ale strach minął po kilku minutach. Zdecydowaliśmy więc, że pozwolimy im przebywać razem.

Przez pierwsze dwa dni, poza kilkoma drobnymi upomnieniami ze strony starszego (w stylu: „nie gryź mnie w ogon, jak śpię”), nie było żadnych problemów. Zdarzyło nam się nawet przyłapać ich na jedzeniu z jednej miski i wspólnej zabawie.

Od wczoraj dwa czy trzy razy widzieliśmy, jak starszy zaczyna „gwałtownie” lizać małego. To lizanie bardzo szybko przechodzi w gryzienie – najpierw w szyję, potem w plecy. Gryzie go na tyle mocno, że maluch najpierw miauczy, a potem, przez upór starszego, zaczyna na niego syczeć, a nawet go pacnąć łapą. Warto dodać, że starszy wygląda tak, jakby chciał przygwoździć malucha do ziemi podczas tego lizania.

Jak myślicie, z czego wynika takie zachowanie? I co powinniśmy zrobić?

Dzięki wielkie za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgadzam się z tymi wyjaśnieniami.

Dopóki nie leje się krew, nie ma się czym martwić. Tak długo, jak maluch nie ucieka przed Twoim kotem i nie okazuje strachu, wszystko jest w normie.

Nie wyobrażam sobie, żeby dorosły, wykastrowany kocur bił się z takim maluchem – on ma świadomość, że to jeszcze kocie dziecko, którego nie musi się obawiać.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wasz starszak jest co prawda trochę brutalny, ale myślę, że po prostu próbuje pokazać swoją dominację, a nie chce zrobić krzywdy małemu. Tym bardziej że obaj to samce, a ten większy, nawet jeśli jest wykastrowany, pozostaje bardzo terytorialny.

Wbrew tej rzekomej „złotej zasadzie”, żeby nigdy nie interweniować, uważam, że gdy starszy przesadza, możecie głośno krzyknąć „NIE!” i klasnąć w dłonie. Ma to na celu po prostu przerwanie zbyt gwałtownej interakcji, ale zróbcie to bez wypowiadania imienia starszego kota. Z kolei kiedy jest delikatny dla malucha, poświęcajcie mu dużo uwagi, mocno go chwalcie i miziajcie.

Jeśli natomiast to mały zaczepia starszego, pozwólcie temu większemu go skarcić, nawet jeśli wygląda to groźnie. Kocie mamy bez wahania potrafią sprzedać porządne pacnięcia łapą maluchom, które im dokuczają – nic im się od tego nie stanie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wiesz, to tylko taki szczegół i naprawdę nienawidzę wytykania błędów ortograficznych, ale „il mord” (on gryzie) pisze się przez „d”... Nie mówię tego, żeby się czepiać, ale jak zobaczyłem Twój temat, to przeczytałem „mord na kotku”... co mnie trochę zszokowało, ale spokojnie, nie muszę jeszcze iść do psychiatry... 😁
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Też mi się wydaje, że to taka próba dominacji! Ten większy wykorzystuje małe rozmiary kociaka, żeby się narzucić, ale to się dość szybko wyrówna. Jeśli maluch nie boi się tego dużego, to znaczy, że to on tak naprawdę tutaj rządzi!
    Przetłumaczony francuski
    A
    Atchoum31 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź.

Bardziej martwi mnie to, że to ten większy podchodzi do malucha, kiedy ten śpi, i zaczyna go lizać, a potem dość mocno gryźć.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post