Dziki kotek w domu: nauka korzystania z kuwety

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej!

Od wczorajszego wieczora udało mi się w końcu zabrać do domu małego bezdomnego kotka, którego dokarmiałam na zewnątrz od kilku miesięcy. Kicia wcale się nie chowa, śpi sobie na kanapie, bez przerwy mruczy i już coś zjadła (chociaż jeszcze nic nie piła).

Jedyny mały problem jest taki, że jeszcze ani razu się nie załatwiła. Kilka razy zanosiłam ją do kuwety, ale ona po prostu się w niej kładzie.

Potrzebuję Waszych rad – czy powinnam się już martwić? Macie jakieś sprawdzone sposoby, żeby zachęcić ją do korzystania z kuwety? Z góry wielkie dzięki!

Dziki kotek w domu: nauka korzystania z kuwety

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Z
    Zerka Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Razem z mężem w zeszły piątek wieczorem przygarnęliśmy małego, około dwumiesięcznego kotka. Odpchliliśmy go i zabezpieczyliśmy przeciw kleszczom. Opatrzyliśmy mu też ranę, bo kiedy go znaleźliśmy, był uwięziony w wielkich kolczastych krzakach. Mamy już wtorek i mimo że stosujemy się do wszystkich porad z internetu, pokazujemy mu kuwetę i w ogóle, on wciąż załatwia się w całym domu. Kilka razy zrobił siku i kupę nawet na kanapie. Wszyscy mówią, że „koty szybko się uczą”... Ale co to właściwie znaczy „szybko”? Ile to mniej więcej może potrwać? Z góry dzięki za pomoc i wasze rady.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Niedawno (jakieś trzy-cztery dni temu) przygarnąłem dzikiego kotka – jego mama niestety zginęła pod kołami. Maluch jest bardzo lękliwy, ale udało mu się już do mnie przyzwyczaić. Jedyny problem (trzymam go w pokoju gościnnym) jest taki, że cały czas załatwia się na łóżko. Siku robi normalnie do kuwety, ale kupę zawsze zostawia na łóżku. Jeśli możecie mi jakoś pomóc, to z góry wielkie dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Niedawno (jakieś trzy-cztery dni temu) przygarnąłem dzikiego kotka – jego mama niestety zginęła pod kołami. Maluch jest bardzo lękliwy, ale udało mu się już do mnie przyzwyczaić. Jedyny problem (trzymam go w pokoju gościnnym) jest taki, że cały czas załatwia się na łóżko. Siku robi normalnie do kuwety, ale kupę zawsze zostawia na łóżku. Jeśli możecie mi jakoś pomóc, to z góry wielkie dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wszystko już się ułożyło! Moja kicia ma świetny apetyt, bez problemu korzysta z kuwety i uwielbia się przytulać!

Bardzo dziękuję za wszystkie wasze rady

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, Dzięki cierpliwości kotek w końcu zacznie trafiać do kuwety. Sama przygarnęłam dzikiego malucha, który został ze mną na stałe, i kilka innych, które potem oddałam do adopcji. Na początku zawsze trzymałam je w spokojnym pokoju, żeby mogły oswoić się z obecnością człowieka, bo te, które ratuję, często wcześniej w ogóle nie miały z ludźmi kontaktu. Przy okazji od razu zabezpieczam je przed pchłami i kleszczami, żeby moja własna kotka niczego nie złapała. Jak do tej pory wszystkie moje znajdy nauczyły się korzystać z kuwety. Pamiętaj też, że dzikie koty czasem mało jedzą i piją, a nawet moja domowa kotka zagląda do kuwety maksymalnie 2-3 razy dziennie. W każdym razie życzę Ci powodzenia! Jeśli on już teraz się nie boi, to naprawdę super – oszczędzi Ci to wielu zadrapań i ugryzień, a uwierz mi, wiem co mówię. Człowiek jest taki szczęśliwy, kiedy one w końcu rozumieją, że chcemy dla nich jak najlepiej ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Problem w tym, że ona jeszcze w ogóle się nie załatwiła, od jakichś 15 godzin ani jednej wpadki.

Tak, myślę, że na zewnątrz pewnie by to zrobiła, ale boję się, że nie wróci. Bardzo długo pracowałam na jej zaufanie, mimo że w domu czuje się już zupełnie swobodnie.

Nasypię trochę ziemi do kuwety, dzięki za radę!!

To piękny gest, ale to tak urocza kotka, że nie da się w niej nie zakochać :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Z zasady koty to bardzo czyste zwierzęta. Zdarzało mi się już przygarniać koty i nigdy nie było z tym żadnych problemów.

Albo załatwiały się na zewnątrz, albo do kuwety, chociaż często faktycznie wolą wychodzić na dwór.

Wszystko się ułoży, kiciuś musi się po prostu przyzwyczaić.

W każdym razie, wielkie brawa za Twój wspaniały gest!

Przetłumaczony francuski
    Aurore Boréale
    Aurore boréale Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przede wszystkim wielkie brawa dla Ciebie za przygarnięcie bezdomnego mruczka i podarowanie mu domu!

Musisz dać mu trochę czasu, żeby oswoił się z nowym otoczeniem i powoli znalazł swoje własne kąty.

Jeśli chodzi o kuwetę, możesz spróbować dosypać do niej odrobinę ziemi – to przypomni mu miejsce, w którym załatwiał się wcześniej.

Jeżeli zdarzy mu się „wypadek” gdzieś w domu, pod żadnym pozorem go nie karć. Po prostu delikatnie przenieś go do kuwety – powinien dość szybko załapać, o co chodzi.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post