Dziwne odgłosy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Zauważyłam od kilku dni, że mój kot wydaje dziwne odgłosy z gardła... Nie wiem dokładnie, jak to opisać, ale dla mnie to brzmi jak takie „onch onch inch inch”.

Kicia czuje się dobrze, je, pije, bawi się... właściwie wszystko jest w normie, poza tymi gardłowymi dźwiękami, które pojawiają się dość często, kiedy się rusza.

To brzmi trochę tak, jakby nagle łapała powietrze...

Nie wiem, czy to, co piszę, jest jasne, ale czy moglibyście pomóc mi to jakoś wyjaśnić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Haha, jasne, ja też uwielbiam filmiki z kotami!

Tak, oliwa z oliwek może pomóc, ale nie podawaj jej też za dużo.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To nawet nie wszystko, co chciałam napisać! Wspomniałam, że totalnie się rozpływam – i tak uwielbiam filmiki z kotami, ale ten jest po prostu przeuroczy!

A niżej dodałam jeszcze w nawiasie:

(dodałam mojej małą łyżeczkę oliwy z oliwek do karmy, może to jej chociaż trochę ulży)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    hihi, dzięki w jej imieniu :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przepiękna! <3 Ale słodka, i tak mam słabość do filmików z kotami, a ona to już w ogóle... :)

(Dodałam jej łyżeczkę oliwy z oliwek do karmy, może to jej chwilowo ulży z tymi kłaczkami...)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oj tak, potwierdzam: https://www.youtube.com/watch?v=CFrKVYAtx2w&feature=youtu.be

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ojej, na razie wolę nawet o tym nie myśleć, mam nadzieję, że to tylko przez te kłaczki...!

A czesanie kota to w ogóle jest taka frajda! Czasem tak to uwielbiają, że nawet nie trzeba ruszać ręką – wystarczy trzymać szczotkę, a kot sam się o nią ociera!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Musisz tylko wiedzieć, że jeśli mimo podawania pasty odkłaczającej przez dwa lub trzy dni ona nadal będzie tak chrząkać, to trzeba będzie rozważyć inne opcje, ale na ten moment nie panikuj :) Szczotkowanie też jest super, ja robię to przynajmniej raz w tygodniu, a nawet częściej, bo Kiara ma półdługą sierść i to pozwala wyczesać sporo martwych włosów. Dzięki temu nie zostają na kanapie czy łóżku i koty ich tyle nie połykają. Tak, myślę, że w końcu się przyzwyczai. Jak tak robi, to po prostu trzeba ją zignorować :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jasne! Dzięki za wskazówkę :) Na pewno zajrzę tam jutro bez dwóch zdań.

No tak, to prawda, że ona tak reaguje na każde zamknięte drzwi, mam nadzieję, że mimo wszystko się do tego przyzwyczai...

Dzięki wielkie za te wszystkie informacje, zawsze można na Ciebie liczyć i Twoje dobre rady!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No w aptece na pewno tego nie znajdziesz, ale w zoologicznych już tak. Tylko wiesz, są takie sklepy zoologiczne, które mają same akcesoria. Możesz też sprawdzić w marketach, wydaje mi się, że widziałem to ostatnio w Leclercu. Co do miauczenia pod drzwiami wejściowymi, to wcale nie musi oznaczać, że on chce wyjść. Koty bywają kapryśne. U nas drzwi do łazienki są zamknięte i Kiara czasem pod nimi miauczy bez żadnego powodu – chce wejść, a jak jej otworzę, to sobie idzie lol! No, Twój zaznał wcześniej wychodzenia na zewnątrz, więc to normalne, ale z czasem się uspokoi. Na Zooplusie: Trixie, Sanabelle czy inne, pasta słodowa ma właściwie zawsze taki sam skład ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, haha, chodziło mi o coś uspokajającego w sensie antydepresyjnym (trochę się martwię, bo to kotka, która wcześniej żyła na zewnątrz, polowała na myszy itd. i teraz już wie, że drzwi wejściowe prowadzą „na dwór”, więc regularnie pod nimi miauczy).

Zajrzę do apteki, a sklep zoologiczny to u mnie ostateczność.

Ostatnie krótkie pytanko: jaką markę mokrej karmy polecacie?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post