Dziwne zachowanie mojego kota po jedzeniu

L
Liaprincess Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Moja 11-letnia kotka od kilku dni zachowuje się dziwnie po każdym posiłku.

Zjada jedzenie jak zwykle, a potem nagle ucieka do pokoju, w którym nikogo nie ma, i bardzo głośno miauczy. Zazwyczaj mogłam ją normalnie pogłaskać, ale teraz ucieka.

Potrząsa łapkami, jakby miała jakiegoś tika, a czasem ucieka i zaczyna się gwałtownie myć – plecy, nogi, łapki. Zazwyczaj trwa to około 5 minut. Potem biega w takim trybie „dzikiej zabawy” (nie wygląda na agresywną), poluje na rzeczy, które znajdzie i chce wyjść na balkon. Trwa to około 5-10 minut. Potem się uspokaja i znowu przychodzi do mnie, żeby się poprzytulać.

Z apetytem i kuwetą wszystko po staremu. Jest czysta i często się myje.

Nic się nie zmieniło poza tym, że „wariuje” po jedzeniu – ucieka, łapki jej drżą, biega i szybko się myje. Dzieje się to zawsze po posiłku.

Dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Jeśli dzieje się to zaraz po jedzeniu i sytuacja się powtarza, radzę udać się do weterynarza na badania kontrolne.

Kotka ma 11 lat, a przecież już od 7. roku życia kot wchodzi w wiek dojrzały. Około 10. roku życia często zaczynają się różne choroby, zwłaszcza jeśli zwierzak ma dodatni wynik na białaczkę.

Jaką karmę jej Pani podaje? Może sam proces jedzenia sprawia jej jakiś nietypowy ból, co tłumaczyłoby to nowe zachowanie.

W każdym razie trzeba koniecznie skontrolować u niej poziom mocznika i kreatyniny.

Liza

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post