Elektryzujące się koty – co robić?

Jbilna
Jbilna Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej,

Od tygodnia, jak tylko głaszczę moje dwa koty, ciągle nas „kopie” prąd! Do tego stopnia, że w ciemności widzę nawet niebieskie iskierki. Wygląda to dość niesamowicie.

Néo strasznie się elektryzuje i odkąd parę razy go „trzepnęło”, nie chce się dawać głaskać, bo boi się mojej ręki. Martwi mnie to, bo jeszcze pomyśli, że to jakaś kara i zacznie mnie unikać.

Ich futerka są mega naelektryzowane! Skąd to się bierze? Co z tym zrobić?

Wasze koty też tak mają?

Miłego dnia ☀️

Jbilna

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Jbilna
    Zgłoś
    Tak! Dokładnie. Czasami słyszę nawet, jak oba koty nawzajem kopią się prądem! U Néo wystarczy, że wstanie ze swojego legowiska i już słychać, jak wszystko trzeszczy! On to jest naprawdę nieźle naładowany, ha ha! Dziękuję za wiadomość.
    Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zawsze mi się to przytrafiało z moją krótkowłosą suczką – zwłaszcza podczas dużych mrozów. Kiedy ją głaskałam, to czasem nas „kopało”. Często działo się tak przez moje wełniane swetry albo gdy szalałyśmy na łóżku i ona się po nim tarzała. Mimo że pościel i poszewki są bawełniane, to od tego tarcia i tak przeskakiwały iskry. Teraz mam psa z długą sierścią i tutaj jest jeszcze lepiej – nawet nie muszę go dotykać! Wystarczy, że przesunę ręką nad jego grzbietem, a sierść mu się aż podnosi od tego elektryzowania. To zupełnie tak jak u nas, ludzi – nam też się przecież zdarza, że kopnie nas prąd, jak się dotykamy.
    Przetłumaczony francuski
    G
    Goupil70 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ich prawdziwe imiona to Fessenheim i Bure, co nie?

Myślę, że niewiele da się tu zdziałać.

Pogadaj o tym z weterynarzem, tak na wszelki wypadek, gdyby pod tym kryło się coś innego. Chociaż szczerze w to wątpię.👎👎👎

Przetłumaczony francuski
    Jbilna
    Zgłoś

Dzięki! 🙂

Ktoś mi też doradził, żeby pochodzić boso po ogrodzie.

Zastanawiam się tylko, jak wyjaśnić to, że jeden z moich kotów jest „mniej elektryczny”?

A przecież głaszczę oba i to nie zawsze w tej samej kolejności. Z kocurkiem to jest po prostu masakra, lol

Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Jest bardzo prawdopodobne, że to Ty gromadzisz ładunki elektrostatyczne... a nie Twój kot!

W rzeczywistości kot, chodząc bezpośrednio po podłodze, sam się rozładowuje!

Jeśli jednak nosisz zbyt dużo syntetycznych ubrań albo Twoje stopy są odizolowane od podłoża (przez podeszwy), wytwarzasz elektryczność statyczną, która nie ma jak ujść. Kiedy wtedy dotykasz kota, ładunek przechodzi na niego... co bardzo mu się nie podoba!

Zanim go pogłaszczesz, spróbuj się najpierw rozładować, dotykając czegoś metalowego (surowego metalu), na przykład metalowego kaloryfera. Noś bawełnę!

Powodzenia i koniecznie daj znać, jak sytuacja... dzięki!

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post