Eutanazja mojego kota, bo sika na kanapę

D
Dours24 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Pewnie ten tytuł zszokuje niejedną osobę, ale ja już po prostu nie daję rady. Od prawie 14 lat mieszkamy z kotką rasy święty kot birmański i wykończyła już co najmniej 4 kanapy i 4 fotele, które wylądowały na śmietniku. Regularnie na nie sika i po jakimś czasie po prostu musimy je wyrzucić. Nie karcimy jej, bo wiemy, że to nic nie da. Dbamy o czystość kuwety, zmienialiśmy ją nawet, gdy podejrzewaliśmy, że coś może być nie tak. Ale kiedy mieszka się w 60-metrowym mieszkaniu w mieście, w trzy osoby, a jedyne miejsce do życia, które od czasów pandemii jest też miejscem pracy, jest ciągle zanieczyszczone przez kota, to tak, ma się ochotę go po prostu ubić. Dzisiaj nie chcę już kupować nowej kanapy, dopóki ona żyje, więc nie oglądam już telewizji, która stoi naprzeciwko. A kiedy chcemy miło spędzić czas, to... idziemy do łóżka z tym kotem, który się do nas przykleja, a czasem nawet załatwia się na pościel... to jest wykańczające psychicznie. Zdiagnozowano u niej niewydolność nerek, więc dostaje specjalną karmę i pastę przeczyszczającą. No i tyle. Zapomniałem dodać, że to też miejsce, w którym jemy, i jako głowa rodziny zastanawiam się, co nam funduje ta kuleczka. Wiem, że nigdy nie zdobędziemy się na to, żeby ją uśpić, i mam to nieznośne poczucie, że jestem skazany na tę sytuację przez jeszcze nie wiadomo ile lat. Nie daję już rady, nie wiem już, co robić. Dzięki za wysłuchanie i być może za jakąś pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie sądzę, żebyś naprawdę chciał uśpić swojego kota – gdyby tak było, pewnie stałoby się to już dawno temu i nie szukałbyś pomocy tutaj na forum.

Poza tym wszystkim, co już zostało powiedziane: zamykaniem drzwi do sypialni, leczenia, kuwet, ochraniaczy na kanapę itd...

Zawsze tak robił, czy zaczęło się to dopiero odkąd zachorował?

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

O tak, dzięki wielkie za pomoc! Moje jedyne wcześniejsze doświadczenia z dwoma kotami kończyły się totalną katastrofą, więc byłam (troszkę) zestresowana!

Dzięki! No pewnie, piękne te moje słodziaki! Tak jak Odessa, Rangoon ma jednolite futerko, z wyjątkiem JEDNEGO białego włoska na ogonie! 😁 Odessa ma na boku maleńką kępkę złożoną z (dosłownie) 4 białych włosków. Wystarczyłoby je wyrwać, żeby mogły udawać rasowce. 😁

Śpimy z nimi w łóżku (no tak, tak...), ale często uznają, że zajmujemy im za dużo miejsca, więc przenoszą się do spania na meble obok! No nie do wiary. Ale nas sobie wychowały, co...!

Buziaki i do usłyszenia!

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć Landoras 🙂 Aż miło patrzeć, jacy są ze sobą zżyci! Cieszę się, że mogłam cię trochę uspokoić co do ich wspólnej przyszłości, kiedy jeszcze tak się zamartwiałaś i analizowałaś każdą ich minkę czy zachowanie. 🤪 Są przeurocze, tak bezstresowo wyciągnięte na łóżku. Widać, że udało im się odwrócić role i to one teraz rządzą na włościach. Śpicie jeszcze w łóżku czy już na podłodze obok? 😁😁 Rangoon jest przeeeśliczny, uwielbiam czarne koty – u mnie na liście są zaraz po rudzielcach. lool Jeśli nie ma ani jednej białej plamki, to pewnie potomek tych, którym udało się przetrwać średniowiecze... całkowicie czarne koty bez ani jednego białego kłaczka to rzadkość. Ma 7 miesięcy, jest już wykastrowany? Powinien się uspokoić, jak dorośnie, ale z jego skłonnością do podkradania wszystkiego możesz mieć ciężką przeprawę. Ale cóż, jak się kocha, to wybacza się wszystko – nawet Dours, która znosi sikanie na kanapie... Miło będzie cię tu znowu spotkać i życzę miłego dnia. Liza
    Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Zgłoś

Dzień dobry, ja używam czegoś takiego, przymocowanego do kanapy gumami mocującymi. https://www.zooplus.pl/shop/psy/higiena_i_pielegnacja/maty_i_podklady/44705 To bardzo skuteczne, mój staruszek rudzielec uwielbia na tym spać, dobrze chłonie kałuże moczu i bardzo łatwo się to wymienia. Pozdrawiam
    Cześć Landoras! Zerknęłam na Twój link, wygląda to bardzo dobrze, zapiszę go sobie na przyszłość, tak na wszelki wypadek. Co słychać u Twoich kotów? Miłego dnia, Liza

Dobry wieczór Liza! Jak miło Cię znowu widzieć!!

Moje dwa urwisy mają się wspaniale! Bardzo się ze sobą zżyły i dzielą teraz wszystkie swoje kąty... W zasadzie zawsze śpią przynajmniej w tym samym pokoju, o ile nie w tym samym miejscu! (na łóżku, na fotelach, na drapaku...) Ten dystans i nieufność między nimi z tygodnia na tydzień wyraźnie malały. Moja starsza Odessa długo myje malucha, a on jej na to pozwala, to jest przesłodkie! Chodzą za sobą krok w krok i mnóstwo się razem bawią, chociaż Rangoon bywa jeszcze czasem zbyt brutalny. Dużo się od niej uczy i naśladuje jej zachowanie. 😁

Mimo że jest niesamowitym pieszczochem i ma złote serce, Rangoon to niezły rozrabiaka. Ma już prawie 7 miesięcy i robi mnóóóstwo psot, wystawiając naszą cierpliwość na ciężką próbę... nawet Odessa czasem się na niego irytuje! 😒 Ale jest przy tym taki uroczy i bardzo inteligentny!

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Już nie daję rady, nie wiem co robić. Dzięki za wysłuchanie i być może za pomoc.

Cześć!

Nie do końca zrozumiałam, czy ona tak upodobała sobie Twoją kanapę już od małego, czy dopiero odkąd zachorowała. Daj znać, proszę, bo nie wyobrażam sobie, żebyś pozwalał kotce sikać na kanapę bez próbowania różnych sposobów na jej zabezpieczenie.

Od kiedy ma zdiagnozowane PNN (przewlekłą niewydolność nerek)? Pamiętaj, że ta choroba niestety dość szybko prowadzi do śmierci kota, nawet przy wdrożonym leczeniu. Czy możesz podać wyniki jej ostatnich badań? Chodzi o kreatyninę i mocznik.

Chodzi mi o to, że w wieku 14 lat może pożyć jeszcze rok czy dwa, może krócej – wszystko zależy od tego, czy diagnoza została postawiona późno i czy jej obecny stan jest dobry. Jeśli ma Cię to trochę pocieszyć, Twoja udręka na pewno nie będzie trwała kolejnych czternastu lat, to pewne.

Mimo wszystko warto odzyskać swoją przestrzeń życiową i zdecydować się na zabezpieczenie kanapy, zamiast od razu spisywać ją na straty i kupować nową...

Co sądzisz o propozycjach, które padły wyżej?

Zastanawiam się też, po co ten środek przeczyszczający – czy ona ma też jakieś problemy z jelitami?

Skoro przyszedłeś tutaj opisać swój problem, to znaczy, że chcesz znaleźć rozwiązanie. Głowa do góry i daj znać, jak idą postępy.

Liza

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Dzień dobry, używam tego, przymocowanego do kanapy za pomocą ekspanderów. https://www.zooplus.pl/shop/psy/maszynki_pielegnacja_psa/higiena_psa/maty_do_nauki_czystosci/157257 To bardzo skuteczne, mój stary rudzielec uwielbia na tym spać, świetnie chłonie kałuże moczu i bardzo łatwo się to wymienia. Pozdrawiam

Cześć Landoras

Zerknęłam na Twój link, wygląda to naprawdę super, zapiszę go sobie na przyszłość, tak na wszelki wypadek, gdybym potrzebowała.

Jak tam miewają się Twoje koty?

Miłego dnia,

Liza

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Zgłoś

Cześć, ja używam czegoś takiego, mam to przypięte do kanapy za pomocą ekspanderów.

https://www.zooplus.pl/shop/psy/higiena_pielegnacja_psa/toaleta_dla_psa/44705

To rozwiązanie bardzo dobrze się sprawdza, mój stary rudzielec uwielbia na tym spać. Mata świetnie chłonie mocz i bardzo łatwo ją wymienić.

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy nigdy nie próbowaliście Państwo niczego innego? Drugiej kuwety, odstraszaczy itp.?

Na początek postawcie mu przynajmniej dwie kuwety. Przy tej drugiej wybierzcie koniecznie zwykły, prosty model bez daszka i drzwiczek. Nie stawiajcie jej obok pierwszej, tylko w innym pomieszczeniu lub w przedpokoju.

I żeby dopasować to do wysokości kanapy, postawcie tę kuwetę nieco wyżej (na przykład na stoliku kawowym szerszym niż kuweta). Upewnijcie się, że całość stoi stabilnie. Kiedy wszystko będzie gotowe, pokażcie mu to miejsce.

Zapomnijcie o wszelkich domowych sposobach, feromonach czy innych śmierdzących specyfikach do odstraszania kota. To nic nie da.

Do czyszczenia używajcie sody oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie. Skutecznie usuwa zapach moczu, a to bardzo ważne, żeby wszystko, co zostało zabrudzone, było dokładnie wyczyszczone. Pozostały zapach może go wciąż przyciągać.

W przypadku siedziska kanapy, którego nie da się zdjąć (na przykład!), przelejcie płyn przez całą grubość materiału, żeby wyprać to głęboko, i podstawcie miskę pod spód. Nie bójcie się użyć dużej ilości roztworu.

Po wszystkim, gdy poduszka wyschnie, wytrąci się drobny proszek, który po prostu usuniecie odkurzaczem.

Gdy kanapa będzie już sucha i czysta, przykryjcie ją ręcznikami frotte, a pod spód połóżcie podkład półprzepuszczalny (jest skuteczniejszy niż zwykły podkład higieniczny). Wypadki mogą się jeszcze zdarzyć, więc warto mieć zapas na zmianę, kiedy reszta będzie w praniu.

To samo przy praniu ręczników – najpierw namoczcie je w wodzie z sodą, zanim wrzucicie do pralki (zwykły proszek do prania nie wystarczy).

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór Kilka lat temu przechodziłam przez to samo. Na kanapę kładłam plandekę, a na wierzch stare prześcieradło z gumką, żeby tę plandekę przytrzymać. To mi totalnie odmieniło życie, bo kanapa była w końcu zabezpieczona. Od bliskich sąsiadów udało mi się zebrać 6 starych, dwuosobowych prześcieradeł, do tego moje własne, więc miałam ich 7 – po jednym na każdy dzień tygodnia. Twój kot jest chory, a ja też miałam u siebie koty starsze i schorowane. To nie zawsze jest łatwe, bywają dni, kiedy ma się po prostu dość, to jasne, ale przynajmniej szukasz tutaj na forum jakiegoś rozwiązania. Wypróbuj ten patent z plandeką i starym prześcieradłem na kanapę. A jeśli chodzi o łóżko, to po prostu zamykaj drzwi do sypialni na stałe. Twój kot nie robi tego specjalnie, przy tej chorobie on sam też bardzo źle się z tym czuje i cierpi. Nie miej mu tego za złe.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Zastanawiam się, co ta kuleczka futra nam funduje”

Przecież na pewno zdajecie sobie sprawę, że wasz kot nie robi tego, żeby zrobić wam na złość?!

On robi to w związku ze swoją chorobą i/lub przez stres.

W takiej sytuacji macie kilka opcji: możecie położyć koc ratunkowy na kanapie, żeby go zniechęcić do załatwiania się na niej, zastosować kojące feromony... a może warto skorzystać z pomocy behawiorysty? Naprawdę warto!

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 20

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post