Ewolucja futerka mojego kociaka :p

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam małego dachowca, który kończy dzisiaj 3 miesiące. Jeśli ktoś z Was orientuje się trochę w tych sprawach, chciałabym się dowiedzieć, czy jest szansa, że będzie miał chociaż półdługą sierść.

Jego tata to rasowy kot birmański, a mama to dachowiec, który jest już krzyżówką syjama z kotem birmańskim.

Zawsze marzyłam o kocie z długą sierścią, ale w Zephirze zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Jeśli więc istniałaby choć mała szansa na półdługie futerko, byłby to miły bonus ;)

Z innej beczki – jeśli macie zdjęcia swoich kotów „kiedyś i dziś” (jako maluch i dorosły), to chętnie bym je zobaczyła, myślę, że byłoby to super.

Z góry dziękuję!

Ewolucja futerka mojego kociaka :p

Na zdjęciu w czerwonym koszyku miał 2 miesiące i kilka dni, na pozostałych jest z dzisiaj, kiedy kończy dokładnie 3 miesiące.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Marysmile
    Marysmile Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zarezerwowałam kotka, który ma dopiero 3 tygodnie i chciałabym się dowiedzieć, czy Waszym zdaniem może on mieć półdługą sierść. Mama ma krótką sierść, ale tata to angora... Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, to prawda, że koty długowłose w typie persa można łatwo rozpoznać już od ich pierwszych dni. 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Rzeczywiście, jest spora szansa, że futerko Twojego kiciusia zatrzyma się na długości półdługiej, bo Scarlet jako maluch miała naprawdę długie włosy w porównaniu do Twojego... Ale czy półdługa sierść nie była właśnie Twoim marzeniem? 🙂

Tak, tak, półdługa byłaby w sam raz. Chodziło mi tylko o to, że patrząc na Scarlett, widać, że długość ich sierści da się rozpoznać już bardzo wcześnie :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie jest lekko z tą wszędobylską sierścią! Lol, Wasze koty są prześliczne :) Uwielbiam taką półdługą sierść!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Faktycznie, jest bardzo duża szansa, że futerko twojego kiciusia zostanie półdługie, bo Scarlet jako maluch miała naprawdę dłuższą sierść w porównaniu do twojego... Ale czy półdługa sierść to nie było właśnie to, o czym marzyłeś? 🙂

Przetłumaczony francuski
    Healthy Pets
    Healthy pets Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No tak, długa i gęsta sierść wygląda super, ale jak się ją znajduje nawet we własnym talerzu, to przyznam, że nie jest to najłatwiejsze na co dzień! 😁

Ale mimo krótszej sierści, Twój jest naprawdę śliczny. No i przynajmniej dom nie będzie tonął w kłakach! xD

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jest przeuroczy! Trudno powiedzieć, bo skoro to mieszaniec, to ciężko wyczuć, czy będzie miał półdługą sierść, czy nie... Kocięta rasy święty kot birmański mają zazwyczaj gęstsze futerko i wydaje mi się, że nieco dłuższą sierść niż Twój maluch. Dopiero czas pokaże!

Jeśli chodzi o zdjęcia, Scarlett jako maluszek:

I Scarlett teraz:

Widać jednak, że nawet jako kociak miała już konkretną długość włosa, ale potem to się dopiero rozwinęło!

Scarlett odebrała mi resztki nadziei ^^ już jako maluch miała naprawdę bardzo długą sierść. Marzy mi się kot z tak bujnym futrem, choć domyślam się, że pielęgnacja to nie lada wyzwanie!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Hihi, nie śpiesz się tak, one tak szybko rosną! No właśnie, skoro ma w sobie coś z birmy, to całkiem możliwe, że sierść jeszcze mu urośnie, ale z drugiej strony może też być tak, że po prostu zrobi się gęstsza i zostanie taka półdługa jak teraz :). Dzięki w imieniu mojej ślicznotki ♥
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, Twój kot ma gęstą i taką półdługą sierść, ale raczej nie będzie już ona dłuższa, ewentualnie tylko odrobinę. Za to może się jeszcze bardziej zagęścić – to trochę loteria, wszystko zależy od wielu czynników, czas pokaże :)

Kiara w wieku 2 miesięcy, gęsta i półdługa sierść

Kiara teraz – sierść wciąż tak samo gęsta, a nawet gęstsza i półdługa, ale nie rzuca się to tak w oczy, bo po prostu urosła.

Jej mama miała długą sierść, a tata nie.

Twoja mała Kiara jest przepiękna!

Dzięki za opinię, w sumie to trochę taka rosyjska ruletka :) Z jednej strony nie mogę się doczekać, aż urośnie, żeby zobaczyć, jak będzie wyglądał jako dorosły, ale z drugiej – w tym wieku maluchy są takie słodkie lol

Przetłumaczony francuski
    Healthy Pets
    Healthy pets Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jest przeuroczy! Trudno powiedzieć, skoro to mieszaniec, to ciężko wyczuć, czy będzie miał półdługą sierść czy nie... Kociaki rasy święty kot birmański mają chyba gęstsze futerko i nieco dłuższą sierść niż Twój maluch, tak mi się przynajmniej wydaje. Dopiero z czasem się o tym przekonasz!

A tu zdjęcia Scarlett, kiedy była jeszcze mała:

I Scarlett teraz:

Widać, że nawet jako maluszek miała już trochę dłuższą sierść, ale tak naprawdę dopiero później się ona w pełni rozwinęła!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post