Gdzie wyrzucacie kocie odchody?

K
Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

CZEŚĆ

Chciałabym się dowiedzieć, jak radzicie sobie z kocimi odchodami – gdzie je wyrzucacie?

Wiem, że istnieją specjalne kosze na zużyty żwirek, ale nigdy z nich nie korzystałam.

Zazwyczaj wyrzucam je do toalety, ale ponieważ zawsze zostaje na nich kilka ziarenek żwirku (mineralnego), chciałabym zacząć wyrzucać je gdzie indziej. W zwykłym koszu szybko zaczyna brzydko pachnieć. Może pakować je w woreczki na psie kupy i dopiero wtedy do kosza? Myślicie, że wtedy będzie mniej śmierdzieć?

Boję się, że na dłuższą metę może to zapchać rury, nawet jeśli na odchodach zostaje tylko kilka ziarenek żwirku. Miałam już raz problem – wynajmuję mieszkanie i rura odpływowa w budynku się zapchała. Według zarządcy była to oczywiście wina żwirku (albo chusteczek), ale szczerze w to wątpię. Myślę, że gada byle co, żeby tylko nie naprawiać tego na swój koszt, bo zapowiedział, że jeśli sytuacja się powtórzy, to ja będę musiała zapłacić za hydraulika.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Niektóre żwirki można spłukiwać w toalecie, informacja o tym jest zawsze na opakowaniu. Zazwyczaj są to żwirki roślinne, które mogą być też zbrylające, więc pozwalają na łatwe usuwanie siuśków. Oczywiście to kosztuje nieco więcej, ale jeśli chodzi o zapachy, to ma naprawdę spore zalety.

U mnie koty korzystają bezpośrednio z toalety. Wymaga to nauki – mają specjalny zestaw nakładany na sedes, przy podniesionej desce. Wszystko wpada prosto do wody, wystarczy tylko spuścić wodę i po sprawie, to jest po prostu super 👍

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nigdy nie wrzucajcie żwirku do toalety! Moja siostra w ten sposób zapchała odpływ i skończyło się to dla niej bardzo słonym rachunkiem. To samo stało się w bloku obok – rura pękła właśnie przez to, woda wybiła aż do drugiego piętra i pozalewała mieszkania, więc możecie sobie wyobrazić, jacy ludzie byli „zachwyceni”...

Tak jak inni, na bieżąco wrzucam odchody do małego woreczka (takiego łazienkowego), który ląduje w specjalnym małym koszu w łazience, i wynoszę go codziennie, a nawet dwa razy dziennie. Robię podobnie jak Greylox – dobrze zawiązuję worek, ale bez przesadnego ściskania, i dzięki temu żaden zapach się nie przebija. A potem worek leci prosto do głównego śmietnika w bloku.

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mamy w kuchni mały kosz przeznaczony specjalnie na woreczki z odchodami. Na dno sypiemy sodę oczyszczoną, żeby ograniczyć zapachy. Używamy małych worków na śmieci o pojemności 5 lub 10 l, zawiązujemy worek na supeł (mocno, ale nie za bardzo) i otwieramy go ponownie następnego dnia na „kolejną porcję”. Kiedy worek jest pełny, wyrzucamy go do śmietnika na podwórku naszego bloku.

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś

Jak wystawię to na parapet, to na bank będę mieć nalot owadów, ale to świetny pomysł.

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś
    BLUE cat dziękuję za odpowiedź, przeczytałem to dwa razy, żeby dobrze zrozumieć – faktycznie sporo tych worków się robi. Wiem dobrze, o jaki biały worek chodzi, ale problem w tym, że nie mam balkonu. Czy Pana/Pani balkonu nie oblegają muchy i inne owady przez ten worek z odchodami? A sąsiedzi, nie przeszkadza im zapach? Może mieszka Pan/Pani w domu? Nie wyrzucam zużytego żwirku do toalety, tylko same odchody, ale wiadomo, że czasem zostanie na nich kilka ziarenek żwirku. Dziękuję za odpowiedź.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Faktycznie, wyrzucanie zużytego żwirku do toalety to bardzo zły pomysł. Nigdy tak nie róbcie.

Mam w mieszkaniu trzy koty (+ fretkę) i oto jak ja to rozwiązuję:

Kilka razy na dobę wybieram łopatką nieczystości i wrzucam je bezpośrednio do białego plastikowego woreczka (kupuję takie w internecie w paczkach po 200 sztuk). Ważne, żeby te woreczki były wytrzymałe. Woreczek wystawiam na balkon, nigdy nie trzymam go w środku. Kiedy zaczyna być już dość pełny, zawiązuję go mocno za rączki i wkładam do zwykłego, dużego worka na śmieci. Gdy w dużym worku uzbierają się 2 lub 3 takie mniejsze woreczki, szczelnie go zamykam i wynoszę do kontenera. Dzięki temu w domu w ogóle nie czuć żadnych zapachów.

Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post