Gojenie po sterylizacji

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

W środę (czyli 2,5 dnia temu, licząc od momentu, kiedy to piszę) wysterylizowałam moją małą Layhę, która ma 2,5 roku.

Po samej operacji nie było żadnych problemów. Pani weterynarz powiedziała mi, że założyła szwy wchłanialne i jeśli za 15 dni opatrunek nadal będzie na miejscu, to mam go zdjąć. Mała miała też unikać lizania rany... (ale w międzyczasie uciekło mi parę innych informacji...).

W środowy wieczór wszystko było okej, wczoraj (czwartek) też, ale dzisiaj, w piątek wieczorem, zauważyłam, że próbowała zdjąć sobie opatrunek. Nie pamiętając już, po ilu dniach szwy nie będą już zagrożone, założyłam jej kołnierz, który kupiłam na wszelki wypadek... Layha jest zdezorientowana, ma trudności z jedzeniem i piciem, a ponieważ nie mogła wejść do swojej odkrytej kuwety, skończyło się na tym, że załatwiła się na kanapę....

Moje pytanie jest więc proste: czy wiecie, po ilu dniach szwy wchłanialne zazwyczaj znikają i kiedy rana goi się na tyle, że jest już bezpiecznie...? Weterynarz nie zalecił wizyty kontrolnej, tylko kazał obserwować...

Z góry dziękuję za każdą pomoc i rady...

Miłego wieczoru wszystkim!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Dzień dobry. To niefajnie, że zerwała opatrunek, bo rana jest jeszcze zbyt świeża.

Żeby zabezpieczyć opatrunek, który może Pani zrobić ponownie przy użyciu plastra elastycznego, można założyć jej dziecięce body z krótkim rękawem i nogawkami. Dzięki temu będzie mogła swobodnie jeść, a nawet sama się załatwiać, o ile nie zapnie Pani wszystkich zatrzasków. Pytanie tylko, czy ona to zaakceptuje.

Moja Princesse nosiła swoje body przez 10 dni, a ja regularnie je zmieniałam (miałam zestaw 3 sztuk za około 26 zł).

Powodzenia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Jutro skontaktuję się z weterynarzem, żeby dowiedzieć się, czy mogę wpaść wieczorem, żeby założyli nowy opatrunek....
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Gojenie trwa około 10 dni – uznaje się wtedy, że obie krawędzie rany są już dobrze zrośnięte. Ryzyko infekcji jest wówczas znacznie mniejsze (pod warunkiem, że w ciągu tych 10 dni gojenia nie doszło do zakażenia)... W tym czasie bardzo ważne jest, aby nie pozwalać kotce na lizanie rany. Kołnierz jest bardzo przydatny, jednak skoro ona go niezbyt dobrze znosi, nie musisz jej go zostawiać na stałe. Kiedy jesteś z nią w pokoju, zdejmij go, ale pilnuj jej uważnie, żeby uniknąć lizania.

Szwy rozpuszczalne mogą zacząć wypadać po 10 dniach, ale ostatnie z nich mogą utrzymać się nawet do miesiąca.

Mam nadzieję, że to pomoże,

France

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Gojenie trwa około 10 dni – uznaje się wtedy, że obie krawędzie rany są już dobrze zrośnięte. Ryzyko infekcji jest wówczas znacznie mniejsze (pod warunkiem, że w ciągu tych 10 dni gojenia nie doszło do zakażenia)... W tym czasie bardzo ważne jest, aby nie pozwalać kotce na lizanie rany. Kołnierz jest bardzo przydatny, jednak skoro ona go niezbyt dobrze znosi, nie musisz jej go zostawiać na stałe. Kiedy jesteś z nią w pokoju, zdejmij go, ale pilnuj jej uważnie, żeby uniknąć lizania.

Szwy rozpuszczalne mogą zacząć wypadać po 10 dniach, ale ostatnie z nich mogą utrzymać się nawet do miesiąca.

Mam nadzieję, że to pomoże,

France

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oderwała kawałek... chyba że przykleję jej taki dla ludzi...

Jutro pracuję od 8:00 do 18:00, więc będzie z tym ciężko :(

Przetłumaczony francuski
    R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, wiesz co, nawet ryzykując, że zdejmie opatrunek, ja bym jej zdjęła ten kołnierz – a przynajmniej dopóki ktoś jest w domu i może na nią zerkać. Nie mówię, że to jakiś genialny pomysł, ale biedactwo, jeśli nie może nawet wejść do kuwety... Poza tym byłoby szkoda, gdyby zaczęła załatwiać się poza nią tylko przez ten kołnierz. W razie czego, nie masz pod ręką czegoś, żeby spróbować założyć ten opatrunek z powrotem? A jutro po prostu przedzwoń do weterynarza. :)
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post